Türkiye’nin hızlı büyüyen seramik şirketleri
Dünyanın en büyük seramiklerini üretiyor
NG Kütahya Seramik’i Kütahya’nın önde gelen sanayicilerinden Nafi Güral ve ailesi 1989 yılında kurdu. Aile zaten seramik ve porselende yarım asırlık tecrübeye sahipti. 1989 yılında 1 milyon metrekare üretim kapasitesi olan şirketin tesisleri şimdi 30 milyon metrekareye ulaştı. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyüyen şirket üretiminin yüzde 75-80’ini iç piyasaya satıyor. NG Kütahya Seramik’in teknolojik bir üretim tesisi var. Dünyanın en büyük ebatlı seramiklerini üreten bu fabrika alanında bir ilk olma özelliğine sahip.
NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, “En büyük yeniliğimiz, dünyada da bir ‘ilk olma’ özelliğini taşıyan yeni fabrikamız ve burada üretilen inovatif ürünlerimizdir. Kütahya’da faaliyete geçen yeni fabrikamızda dünyanın en büyük ebatlı karolarını üretmeye başladık. Fabrikamız 77 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere, toplam 320 bin metrekare arsa üzerine kuruldu. 225 milyon TL’lik yatırım bedeli olan fabrika, dünyada bugüne kadar üretilebilen en büyük pres makinelere sahip. 300 kişinin çalıştığı fabrika, günde 25 bin metrekare büyük ebatlı teknik granit seramik üretimi yapabiliyor. Yılda ise 8.5 milyon metrekare teknik granit seramik üretim kapasitesine sahip. Lamina, granit seramik ve sırlı porselen ürünler üretebilen son teknolojiye sahip bu fabrikamızda 120×240 cm, 120×120 cm, 80×160 cm, 80×80 cm, 60×120 cm ve 60×60 cm ebatlarda granit seramik üretiliyor. Granit seramik, her geçen gün büyüyen bir pazar. Dolayısıyla orada da yine farklı, özel, yapılmayan ürünleri yapma hedefiyle, dünyada ilk kez uygulanan bir teknolojiyi aldık ve ülkemize getirdik. Dünyada ilk kez adı geçen ürün grupları bu ebatlarda Türkiye’de, NG Kütahya Seramik tesislerinde üretilmeye başlandı. Burada sadece Türkiye’de bir ‘ilk’ten bahsetmiyoruz, dünyada da bir ‘ilk’ten bahsediyoruz” diye bilgi veriyor.
NG Kütahya Seramik’in yurtiçinde 191 mağazası var. Şirketin yılsonuna kadar mağaza sayısını 200’e çıkarma planı var. Erkan Güral, dünyada Türk seramiğinin iyi yerlere gittiğini belirtiyor ve ardından ekliyor: “Çok daha iyi bir yerde olmamız gerekir. Türkiye Avrupa’da kapasite açısından dördüncü büyük üretici ama nitelikli ürün üretme açısından baktığınız zaman maalesef bu başarıyı yakalayabilmiş değiliz. Artık dünya pazarlarında rekabet edebilmek için dünya pazarlarının beğeneceği tarzda, nitelikte ürünler üretme mecburiyetimiz var. Türkiye’de ne yazık ki ‘ne kadar çok üretirsem üreteyim, hangi pazar olursa olsun, hangi fiyata satarsam satayım’ gibi bir algı var. Bu doğru bir yatırım planı değil. Çünkü o yatırımın karşılığını alabilmek katma değerli ürünlerle mümkün olabilir. Çok üretmek, iyi üretici olmak anlamına kesinlikle gelmez. NG Kütahya Seramik ise bu anlayıştan uzak, yenilikleri yakından izleyen, yeni ve teknolojiye uygun yatırımlarıyla uluslararası pazarda rakiplerine meydan okuyan, ülkemizin gururu haline gelmiş bir marka.”
4 ülkede 16 üretim tesisi var
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, kaplama malzemeleri üretmeye 1991 yılında başladı. İlk yurtdışı üretim yatırımını 1997’de İrlanda’da karo üretim tesisi kurarak yaptı. Grubun yurtdışında şirket satın alarak büyüme stratejisi de yine karo alanında oldu.
2005’de Almanya’nın tanınmış seramik kuruluşlarından Engers Keramik’i, 2007’de ise dünyanın en köklü seramik markalarından Villeroy&Boch AG’nin karo bölümünü bünyesine kattı. Aynı dönemde Rusya’da yatırım yapma kararı alan grup, hem mağaza açarak hem de üretim tesisi kurarak ülkedeki varlığını kuvvetlendirdi. Rusya’daki karo üretim tesisini 2011’de seramik sağlık gereçleri fabrikasını da Mayıs 2014’te de açan grup, dört ülkede 16 üretim tesisiyle faaliyet gösteriyor. Grubun, yıllık üretim kapasitesi, 5 milyon seramik sağlık gereci, 35 milyon metrekare seramik kaplama malzemesi, 3 milyon armatür, 350 bin küvet ve duş teknesi, 340 bin modül banyo mobilyasından oluşuyor. Çok kültürlülüğün katkısına inanan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, 34 farklı ülkedeki 6 bin 500 çalışanı; Türkiye’de 19 Intema mağazası, 88 yetkili satıcısı, 3 bin 300 tali satıcısı ile hizmet veriyor. Türkiye dışında ise 21 bin satış noktası bulunuyor.
Eczacıbaşı Yapı Grubu, 2014 yılında bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 17 artırarak toplam 2.8 milyar TL satış elde etti. Grup cirosunun yüzde 70’ini Türkiye’nin dışındaki 75’ten fazla ülkeden sağlıyor. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Zeki Şafak Ozan, VitrA Karo’nun, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta birinci sırada yer aldığını belirterek, büyüme hedeflerini şöyle açıklıyor: “VitrA Karo yüksek kalite beklentisi olan Almanya’nın karo ihracatının yüzde 83’ünü yapıyor. Türkiye’de karo pazarında 2. sırada, diğer tüm kategorilerde pazar lideri olan grubumuz, Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştiriyor. 2015’te, büyüme stratejilerimiz doğrultusunda, Türkiye’de ve hedef ülkelerde pazardan daha hızlı büyüyerek payımızı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de sektörün en geniş ürün yelpazesine ve üretim kapasitesine sahip Grubumuz, büyüme stratejisini çok markalı, çok üretim merkezli ve çok pazarlı bir yapıda geliştiriyor.”
Sinpaş Grubu ile büyüdü
1992’de 13 ortakla yola çıktı. Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında 1993’te sektöre adım atan firma bugün dünyadaki önemli oyuncular arasında yer alıyor. Firma, 2001 krizinden olumsuz etkilenince kurucu ortaklar tüm hisselerini Sinpaş Grubu’na sattı. Sinpaş Grubu, 2011’de 145 milyon dolarlık yatırım yaparak Serra markasını oluşturdu.
Seranit Yapı Grubu halen, porselen karolarda Seranit, seramikte Serra, mutfakta Vanucci markalarıyla rekabetini sürdürüyor. Seranit Grup Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, “Eskişehir’in İnönü ilçesindeki tesislerimiz büyümeye gayet uygun. Şu an 500 dönümlük alanın sadece beşte birini kullanır durumdayız. Vanucci’yi oraya yönlendirip, orayı büyük bir sanayi alanına çevireceğiz. Tesisimizin fizibilitesini tamamladık. Yatırım kararını aldıktan sonra yaklaşık 100 milyon TL’lik bir yatırım yapmış olacağız” diyor.
Seranit Yapı Grubünun 2014 yılında satışları bir önceki yıla göre yüzde 11 artarak 397 milyon TL ciroya ulaştı. Aynı yıl 32 milyon dolar ihracat gerçekleştiren firma, bu yılsonunda toplam satışlarını 2014’e göre yüzde 15 artırmayı hedefliyor. “Şirketimizin hedefi sadece ürün kalitesinde ve satış hacminde değil, tasarımda ve yenilikçilikte de liderlik” diyen Baba, “Sektörün kalbinin attığı İtalya ve ispanya’da grubumuz aktif bir şekilde çalışıyor.
Danimarka, İsveç, Norveç, Hollanda ve Almanya da Seranit Grup için çok önemli” diye konuşuyor. Ece Ceylan Baba, sektörün dünya pazarlarında daha da etkin olabilmesi için neler yapılması gerektiğini ise şöyle anlatıyor:
“Bize göre ülkemizin dünya pazarlarında hak ettiği yeri alması için tasarımların kopyalanmamasının yanı sıra Ar-Ge ve üretim yatırımlarına hız verilmesi de büyük önem taşıyor. Bu süreçte tesislerin yenilenmesi, modern teknolojiye ayak uydurulması, en önemli kaynağın ‘insan1 olduğunun unutulmaması ve çok üretmek yerine kaliteli üretme vurgusunun yapılması gerekiyor.
Yurtiçi piyasalarda tüm markalar arasında fiyatla rekabet ön planda. Grup olarak asla fiyatla rekabete girmedik. Her zaman ürün ve hizmetlerimizin kalitesine güvendik. Dolayısıyla fiyat indirmek uğruna malzemeden asla kısıtlamaya gitmeyiz ve kalitemizden asla ödün vermeyiz. Seramikte dünya liginde Türkiye ilk üç arasında yer alıyor. Pazarın ilk iki sırasındaki İspanya ve İtalya’daki üreticiler tesislerini kapatmaya ve daralmaya başladılar. Bu nedenle gözler tamamen Türkiye’ye çevrilmiş durumda.
Türkiye’nin seramik sektöründeki başarısı ile ‘Türk Malı’ damgası dünyada giderek daha fazla kabul ve talep görecektir.”
Üçüncü fabrikasını kuruyor
Yurtbay Seramik’in kuruluşunun temelini işadamı Zeki Yurtbay atmış. Tuğla kiremit ocağı kurarak üretime giren Yurtbay, karo üretimine 1996’da başlamış. Eskişehir’de 3.5 milyon metrekare kapasiteli olarak kurulan tesis her yıl üretim gücünü artırmış. Bugün toplam 85 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulu tesislerinde yıllık 9 milyon metrekare yer karosu, sırlı granit ve teknik granit, 7 milyon metrekare ise duvar karosu üretiyor. Kendi enerji üretim tesisini de kuran şirket şu andaki ihtiyacından fazla olan 4 megavatlık elektrik enerjisi üretimine, 2002 yılında başladı.
Yurtbay Seramik, ürünlerini Avrupa ile uyumlu olan TS EN standartlarında üretiyor. Bugün Yurtbay Seramik’in amiral gemisi olduğu Yurtbay Şirketler Grubünda; Yurtbay Seramik Sanayi, Yurtbay Seramik Pazarlama, Yurtbay Yapı Kimyasalları, Delta Toprak Sanayi, Yurtbay Yapı ve Yurtbay Yem Sanayi bulunuyor. Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlter Yurtbay, 2016 yılı başında faaliyete geçecek üçüncü fabrikaları İle üretim kapasitelerinin 22 milyon 500 bin metrekareye çıkacağını söylüyor. Üçüncü fabrika Eskişehir’deki mevcut fabrikalarının içerisinde 34 bin 500 metrekare kapalı alanda kuruluyor. Yurtbay, “Eskişehir ve Bozüyük bölgesinden 880 çalışanımızın yanı sıra 150 kişiye daha bu yatırımla birlikte istihdam olanağı sağlayacağız. İki adet kojenerasyon tesisimiz ile hem kendi elektriğimizi üretiyor hem de açığa çıkan sıcak havayı üretimde kullanarak önemli oranda doğalgaz tasarrufu sağlıyoruz. Üçüncü fabrikamızla birlikte kojenerasyon tesislerimizin sayısını üçe çıkarmayı planlıyoruz” diyor.
Firma halen toplam satışlarının yüzde 38.3’ünü yurtdışına yapıyor. Bu yılsonunda ihracatın satışlardaki payını yüzde 43-45 bandına taşımayı hedefleyen şirketin şimdilik yurtdışında yatırım yapma ya da şirket satın alma planı bulunmuyor. İlter Yurtbay, şirketinin güçlü yönlerini şu cümlelerle özetliyor: “Sektörde yoğun emekle oluşan 20 yıllık birikimimizi, yenilikçi yaklaşımlarla birleştirerek, gelecek için çalışıyoruz. Önceliğimiz, ürün kalitemizin dünya standartlarında olması ve yüksek müşteri memnuniyetinin sağlanması. Kalite güvence sistemimizi etkin bir şekilde çalıştırıyor, ürünlerimizin üretimin tüm aşamalarından sorunsuz geçmesini sağlıyoruz. Tasarım ekibi ve teknik altyapısına yaptığımız yatırımlarla, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve pazara sunum süresinin kısaltılmasını, dolayısıyla bayi ve tali bayilerin beklenti ve taleplerinin hızla karşılanabilmesi diğer güçlü yönlerimiz.”