Türkiye’yi e-faturaya taşıyacak firmalar ve verdikleri hizmetler
Yeni yılda yaklaşık 30 bin firma e-faturaya fiilen geçmiş olacak. Firma ve hizmet sağlayıcıların hazırlıkları bütün hızıyla sürüyor. İşte Türkiye’yi e-faturaya taşıyacak firmalar ve verdikleri hizmetler…
E-faturaya geçişin faydaları
■ Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesine yardımcı oluyor.
■ Kağıt tüketiminden kaynaklanan çevresel zararları en aza indirerek çevreyi koruma amacına hizmet ediyor.
■ Şirketler, e-fatura için yapmış oldukları harcamaları altı ay ila bir buçuk yıl gibi kısa bir zaman dilimi içinde amorti edip, toplam cirolarının yüzde 2’si oranında tasarruf sağlayabilecekler.
■ Ayda ortalama bin fatura kesen bir firma, e-fatura ile yıida bin 200 ton karbon salınımını, 4 bin 800 ağacın kesilmesini, 15 bin litre atık su oluşumunu ve 156 ton sıvı atık oluşumunu engelleyecek.
■ Türkiye’de ortalama basılı faturada maliyet yaklaşık 6 TL iken, buna görünmeyen yönetsel ve işgücü maliyetleri eklendiğinde, e-faturanın işletmeler için avantajları daha da artıyor.
■ Arşiv maliyetlerini ve ibraz sürelerini kısaltan e-fatura, şirketlerin tahsilat ve ödeme süreçlerindeki kısalma ile nakit akışında hız ve öngörülebilirliğe büyük katkı sağlıyor.
■ Elektronik arşivleme imkanı ile kayıp durumunda yaşanabilecek sıkıntılar ortadan kalkıyor.
■ Finansman ihtiyacı durumunda e-fatura bir teminat göstergesi olarak kullanılabiliyor.
E-DEVLET alanında yeni bir milat olan e-fatura uygulamasında son dönemece girildi. 31 Aralık 2013 tarihine kadar 30 bin firmanın e-fatura uygulamasına geçmesi bekleniyor. Dolayısıyla birçok firma yeni yıla kağıt faturayı hayatlarından çıkarmış olarak girecek. Zaten 1 Eylül itibariyle e-faturaya geçmesi zorunlu olan şirketlerin sisteme başvuru yapmış olması gerekiyordu. Son dört aylık süre hazırlıklarını tamamlamaları için firmalara ek olarak verilmişti.
Bankacılık ve teknolojinin sinerjisi
Finansbank’m finansal gücü ve güvenini, Cybersoft’un teknolojik gücünü ve 17 yıllık tecrübesini arkasına alan Efinans, iki kurumun ortaklığı ile kuruldu. Şirket başta e-fatura ve e-defter olmak üzere tüm elektronik ticari uygulamaları için servis sağlayıcılığı, bankacılık ve finans çözümleri sunarak müşterilerine yeni dünya ticaretinde danışmanlık yapmayı hedefliyor. E-faturanm, tahsilat ve ödeme döngüsü içindeki yerinin giderek artacağına ve mali mührün de etkisiyle bankacılık sistemindeki kredi süreçleri içinde daha fazla yer alacağına inanan Efinans, e-fatura entegrasyonu, e-fatura özel servis sağlayıcılığı, e-fatura arşivlemesi, e-defter uygulaması ve portal üzerinden online uygulama çözümleri konularında hizmet sunmayı amaçlıyor. Şirket, GÎB’in getireceği yeni uygulamalar kapsamında, e-arşiv, e-irsaliye gibi hizmetleri de portföyüne katmayı hedefliyor.
Efinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Okan Murat Dönmez, “Şirketimiz e-fatura hizmeti sunmanın ötesinde, beraberinde doğacak tüm bankacılık ihtiyaçları konusunda müşterilerine hızlı çözüm üreten bir şirket olmayı hedefliyor” diyerek hizmetteki farklılıklarını anlatıyor. Yedi gün 24 saat fatura alabilen ve gönderebi-len şirket elektronik ortamda 10 yıl saklama hizmeti de sunuyor.
Son iki aydır çok yoğun şekilde müşteri ziyaretleri yapan Efinans bugüne kadar 154 firma ile sözleşme imzaladı. Halen sözleşme imza aşamasında olan bin 200 müşterisi var. Yılbaşına kadar 30 bin mükellefin e-fatura uygulamasına geçmekle yükümlü olduğunu vurgulayan Okan Murat Dönmez, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Biz bir banka iştiraki olarak kurulan ilk e-fatura şirketiyiz. Ortağımız Cybersoft ise, Türkiye’nin deneyimli ve büyük yazılım firmalarından. Denenmiş ve yıllardır çalışan bir programa sahibiz. Matbu faturaları da elektronik faturalarla aynı sürece dahil edebilen bir yaklaşım sunuyoruz. Sadece e-fatura değil, aynı zamanda, bu sistemin Finansbank üzerinden ödeme tahsilat ve muhasebe entegrasyonunu yapan Finans Yıldızı gibi parlak bir ürüne de sahibiz. Finans Yıldızı ile müşterilerimiz fatura ödemeleri için Finansbank hesaplarını kullanabilecek, ayrıca tedarikçi finansmanı, DBS (doğrudan borçlandırma sistemi) gibi ürünlerle e-fa-turalarını entegre edebilecek. Tüm bu özelliklerimiz ile pazarda güçlü bir yer edinmeyi ve e-uygulamalar denilince akla ilk gelen özel entegratör olmayı hedefliyoruz.”
ING BANK
Özel entegratör ilk banka E-faturada ilk özel entegratör banka olan ING Bank, INGeF çözümü ile mükellef müşterilerinin e-faturaya ilişkin tüm hazırlık ve sistemsel geçiş süreçlerini yönetiyor. Banka bu kapsamda e-fatura kullanımı için beş ayrı entegrasyon alternatifi sunuyor. Az sayıda faturası olan mükellefler ‘INGeF Portal’ çözümünü kullanabiliyor. Bu uygulamayla fatura bilgileri herhangi bir entegrasyon olmadan manuel şekilde girilebiliyor. Sistem, mükellefin GİB tanımlarının yapılmasıyla beraber çok kısa sürede kullanılabiliyor. Banka ‘Adaptör’ çözümü ile mükelleflerin ERP ve muhasebe programlarından fatura bilgilerini otomatik alıyor ve tam bir entegrasyon ile GtB’e iletiyor. Burada gereken sistem entegrasyonu banka tarafından sağlanıyor. “XML” dosya yükleme çözümü ile de fatura dosyasını müşteri kendi sisteminde üreterek banka platformuna SFTP veya manuel yükleme yöntemi ile iletebiliyor. ING Bank’m ‘Full Entegrasyon’ çözümünden yararlanmak isteyen mükellefler, kullandıkları muhasebe sistemlerini, bankanın sunduğu servise entegre ediyor ve fatura bilgilerinin aktarımı gerçekleşiyor. Burada firma tarafından da bir sistem geliştirmesi yapılması gerekiyor. ING Bank’m sunduğu çözümleri firmaların anlaşmalı muhasebe yazılımlarıyla da kullanmak mümkün. Bu yazılımları kullanan firmalar herhangi bir ilave geliştirmeye gerek olmadan e-fatura sistemini kullanabiliyorlar. ING Bank Nakit Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Yılmaz, banka olarak her gün onlarca mükelleften başvuru aldıklarını söylüyor. Başvuru ve kurulum işlemlerinin son derece basit olduğunu belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam ediyor:
‘ING Bank’m, Avrupa’da çeşitli ülkelerde müşterilerine sunmuş olduğu e-fatura çözümünü Türkiye’de de sunduk. Mevcut tecrübemiz, bilgi birikimimiz ve güçlü teknolojik altyapımız ile Türkiye’deki müşterilerimizin önemli bir ihtiyacı olan e-fatura hizmeti konusunda ING Bank olarak ilk özel entegratör banka olduk. Bankamız, e-fatura sistemine girme zorunluluğundaki şirketlere, bilgilendirmeden entegrasyona kadar her aşamada destek oluyor. Müşterilerimizin e-fatura kapsamındaki yasal zorunlulukları hızlı ve kolay bir şekilde, uygun yöntemlerle karşılamalarım sağlıyoruz. Banka olmanın getirdiği avantajlarla, e-fatura konusunda ödeme entegrasyonu ve tahsilat yönetim hizmetlerini yaygın şube ağımız ve alternatif dağıtım kanallarımızla sunuyoruz.”
İNNOVA
“250 milyon TL’lik bir pazar oluşur”
Innova Bilişim Çözümleri, hem entegrasyon hem de özel entegrasyon yöntemiyle firmalara e-faturaya geçiş hizmeti veriyor. Dileyen firmaların varolan ERP/muhasebe altyapı-ınnoıfA larım GÎB’in sistemi ile entegre bir şekilde çalışmasını sağlayan İnnova, e-fatura konusunda ‘özel entegratör’ olarak hizmet vermek üzere izin almış şirketlerden. İnnova Finansal İşlem Çözümleri Direktörü Murat Kayıhan, saklama hizmeti verme yetkisi ve iznine de sahip olduklarını belirtiyor. Kayıhan, “Özel entegratör olarak hizmet verdiğimiz müşterilerin e-faturalarını kendi sistemimizde arşivliyoruz. Yani firmaların e-fatura arşivleme zorunluluğu için de hizmet veriyoruz.
GÎB’in arayüzünü kullanmayı tercih ederek e-fatura sistemine dahil olacak firmalar da dilerlerse çok düşük bir bedel ödeyerek, İnnova’nın e- . fatura arşivleme servisinden yararlanabiliyor” diye konuşuyor. E-faturaya geçişin öncelikle kayıt dışı ekonomi ile mücadelede çok önemli bir katkı sağlayacağını söyleyen Kayıhan, e-faturaya geçiş işlemlerinin bilişim sektörü için en az 250 milyon TL civarında bir pazar oluşturacağını tahmin ediyor.
LOGO YAZILIM
Firmaya özel çözümler sunuyor
Yazılımları bugüne kadar 170 bin firmada 1.3 milyonun üzerindeki kullanıcıya ulaşan Logo Yazılım, e-devlet uygulamalarıyla e fatura ve e-defter dönemine geçiş sürecini kolaylaştırmayı hedef liyor. Firmaların kendilerine uygun yöntemi tercih etmesine olanak tanıyan firmanın e-fatura portal çözümü, ağırlıklı olarak fa-turalaşma yoğunluğu az olan işletmelerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Bu çözüm sayesinde, düzenlenen e-faturaların GİB por-talma aktarımı ve portalden alımı internet üzerinden, manuel olarak kullanıcı tarafmdan gerçekleştiriliyor. Bu yöntemi tercih eden kullanıcılar için GİB tarafından yapılan son düzenlemeyle birlikte, portal yükleme sınırı 1 Nisan 2014 itibarıyla aylık 500 adet fatura olarak belirlendi. Logo’nun e-fatura entegrasyon çözümünde ise, ilave bir sunucu yazılımı sayesinde, kullanıcıların kendilerine ait bilgi işlem sistemleri üzerinden GİB ile entegrasyon sağlanarak, e-faturalarm otomatik aktarımı gerçekleştiriliyor. Logo Yazılım, e-fatura uygulamalarında, üçüncü bir çözüm olarak Logo Elektronik (e-LOGO) şirketi aracılığıyla özel entegratörlük hizmeti de sunuyor.
Logo Yazılım CEO’su Burak Koyuncu, e-faturaya geçiş için taleplerin yılsonuna kadar artarak devam edeceğini düşünüyor. Koyuncu, “Sadece bizim müşterilerimiz için değil, tüm firmalar için her zaman altını çizdiğimiz şey, hizmet alımmda aksaklık yaşamamaları için bir an önce hazırlıklarım tamamlasınlar ve e-fatura uygulamasını kullanmaya başlamak için son anı beklemesinler. Bu noktada, zamanlama konusu çok kritik. Firmaların geç kalmadan ihtiyaç analizlerini doğru yapmaları ve bir an önce kendilerine uygun çözüm yöntemini seçerek sisteme dahil olmaları gerekiyor” uyarısını yapıyor.
TÜRKKEP
E-dönüşüm hizmetleri veriyor
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) konusunda kurulduğu 2008’den bu yana önemli çalışmalar yürüten TÜRKKEP, GİB’den ‘e-fatura özel entegratörü” ve “e-fatura saklamacı kuruluş” yetkisini almış bir firma. TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “Türkiye’de e-fatura özel entegratörü ve kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısı olan ve tüm e-dönüşüm hizmetlerim birlikte verebilen ilk ve tek hizmet sağlayıcı kuruluşuz” diyerek J^TüRKKeP şirketini tanımlıyor. E-fatura dönüşümü sırasında firmaların her sürecinin içerisinde yer aldıklarını belirten Samast, “Başvuru sürecinden kullanıma başlaymcaya kadar geçilen her aşamayı mevzuata uygun şekilde çalıştığımız firma ile birlikte yürütüyoruz. Her tür yazılıma uyumlu ve esnek olan TÜRKKEP e-fatura hizmeti sayesinde, müşterilerimizi e-fatura hizmetine çok hızlı geçirebiliyoruz. Aktivasyon işlemleri gerçekleştikten sonra yerinde eğitimler vererek, Türkiye’nin her yerinde yaygın çözüm merkezlerimizle ve 7/24 destek hattımızla her an firmaların yanında olabiliyoruz” diyor. Samast’ın verdiği bilgiye göre, firmanın e-fatura çözümü, kullanımı çok kolay ekranları sayesinde kurumların çok çabuk adapte olmasını sağlıyor.
Gelen fatura veya kabul edilmeyen fatura gibi durumlarda SMS ile bilgi verebilme opsiyonu ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile entegre çözümler, şirketin hizmetlerinin öne çıkan avantajları…
İstanbul ve Ankara’da hizmet veren iki veri merkezi bulunan şirketin tüm Türkiye’ye yayılmış 100’ün üzerinde bayisi var. Bine yakın müşteri ile e-fatura hizmetlerini vermek üzere anlaştıklarını belirten Yüksel Samast, “Fler yeni düzenlemede olduğu üzere, e-fatura geçişlerinde de belli bir yoğunluk ve stres var. Fakat, genel olarak bu geçişin başarılı bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyorum” diyor.
KOÇSİSTEM
Hedefi, sıfır veri kaybı
KoçSistem, e-fatura ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılmasından hemen sonra kurumsal şirketlere e-fatura çözümü sunmaya başladı. Ardından, gerekli tüm dokümantasyon, altyapı, yazılım ve network çalışmalarını tamamlayan şirket, bu yıl temmuz ayında ‘özel en-nUMIOlCIII tegratör’ iznini aldı. KoçSistem, entegrasyon yöntemiyle yaptığı e-fatura projelerinde, edindiği tecrübeler neticesinde geliştirdiği web tabanlı yazılımını revize ederek bulut mimarisi modeline uygun hale getirdi ve müşterilerine paylaşımlı olarak sunmaya başladı. KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Bunun, müşterilerimiz açısından anlamı şu: Türkiye’nin en büyük firmalarının entegrasyon yönte-minde kullandığı çözümün benzerini, daha küçük ölçekli şirketlerin de karşılayabileceği şekilde ilk yatırım maliyeti olmadan sunuyoruz. Bu sistemle ihtiyaçları arttıkça, dakikalar mertebesinde bir hızda ve esnek bir modelde kapasite artırımım gerçekleştire-biliyoruz. En önemlisi de bu model ile şirketler kullandıkları kadarım ödeme imkanına sahip oluyor. Üstelik tüm bu hizmetlerimiz, “sıfır veri kaybı’m öngören gerçek zamanlı mimariye sahip bir yazılım ve altyapı tarafından besleniyor” diyerek çözümlerinin avantajını anlatıyor.
Kendisine özel çözüm isteyen müşterilerine “entegrasyon” yöntemiyle hizmet vermeyi de sürdüren Nalbantoğlu, e-fatu-ra sistemine geçerken tüm süreçlerin sorunsuz bir şekilde yönetilmesi için şirketlerin öncelikle hizmeti alacağı firmayı seçerken çok hassas davranmaları gerektiğini vurguluyor.
MEBİTECH
Butik çözümlerle farklılaşacak
Mebitech genel olarak bilişim sektöründeki kurumsal süreçlerinin dijitalleşmesi ve B2B sürecinde yazılım geliştirme, entegrasyon ve süreç yönetimi alanlarında çalışıyor. Firma, Alman iş ortağı Seeburger AG’nin faaliyetlerini Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkelerinde sürdürüyor. Özel entegratör lisansı alan firmalardan biri olan Mebitech, piyasada yer alan tüm kurumsal yazılımlar ile entegre bir e-fatura çözümü sunuyor.
Mebitech Genel Müdürü Nazif Er-san, “Alman iş ortağımızın 26 yılı aşkın tecrübesi ile son derece güvenli bir bulut altyapısı oluşturduk.
Ayrıca e-fatura saklama hizmetini de katma değerli bir servis olarak müşterilerimize çok uygun maliyetlerle sunmaktayız” diye konuşuyor. Türkiye’de birçok firmanın e-faturaya geçişe hazır olmadığını düşünen Ersan, bu alandaki hedeflerini şöyle özetliyor: “Oluşturduğumuz çözümler butik çözümler olduğu için hizmet verdiğimiz firma sayısından çok verdiğimiz hizmetten müşterilerimizin memnun kalması ve projelerin başarı ile tamamlanması bizim için önemli. E-fatura projesine de başlarken hedefimiz çok müşteri değil doğru müşterilerle çalışmaktı ve bunu başardık.”
TÜRK TELEKOM
Kullandığın kadar öde uygulaması
Türkiye’nin dijital yaşam dönüşümüne katkı sağlayan Türk Telekom, telekomünikasyon sektöründe özel entegratör olarak yetkilendirilen ilk ve tek operatör… E-fatura hizmetini uçtan uca, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde sunmayı hedefleyen Türk Telekom, e-fatura konusunda müşterilerinin ihtiyaçlarım ve e-faturaya geçiş ve uygulama süreçlerinde çıkabilecek zorlukları analiz edip, bu alandaki çözümlerini geliştirmiş. Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkam Mehmet Ali Akarca, “E-fatura özel en-tegratörü olarak müşterilerimize e-fa-tura gönderip alma ve bu faturaları güvenli bir şekilde, dijital olarak arşivleme hizmeti vereceğiz. E-fatura-lama hizmetinden yararlanmak isteyen müşterilerimiz, sisteme dahil olmalarının ardından kendilerine sunduğumuz seçeneklerden ihtiyaçlarına uygun olan paketi seçip e-fatura uygulamasının avantajlarından yararlanmaya hemen başlayabilecekler” diyor. Türk Telekom’dan fatura gönderim ve alım hizmetini kullananlar, hizmeti kullandıkları ölçüde ücret ödeyecek. Böy-lece faturalama maliyetlerini bütünüyle kontrol altına alarak tasarruf yapabilecek.Türk Telekom olarak, müşterilerine sunduğu e fatura hizmetlerini; sözleşme yönetimi, çağrı merkezi, veri merkezi, özel sıkıştırma algoritmaları, çözüme ilişkin müşteriye açık uçlar, ERP (KKP) paketleri ile entegrasyon, ERP deneyimi, süreç (iş akış) yönetimi başlıkları altında topluyor. Yıl sonunun yaklaşması nedeniyle firmaların hızlı çözümlerle ilerlemeyi tercih ettiklerini söyleyen Mehmet Ali Akarca, şu değerler-lendirmeyi yapıyor: “E-fatura uygulaması Türkiye ekonomisi için e-dönüşüm sürecinde çok önemli bir adım. E-fatura uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte şirketlerin iş süreçleri hızlanacak, kolaylaşacak, iş süreçlerinde oluşabilecek hatalar en aza indirilirken, çıkabilecek sorunlar hızlı bir şekilde çözülebilecek.”
UYUMSOFT
“Ciddi bir yoğunluk var”
E-dönüşüm projelerinde 17 yıllık deneyime sahip olan Uyumsoft, e-fatura özel en-tegratörlük hizmeti veren kurumlardan biri. Uyumsoft e-Dönüşüm Kanal Yöneticisi Volkan Şahin, e-faturaya geçmeye sayılı günler kala, mükellef işletmelerde çalışmaların hız kazandığını söylüyor. Şahin, “Saklama hizmeti izni ile Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından mali mühür onayı almış olan Uyumsoft, e-fatura enteg-ratörleri arasında yer almanın yanı sıra por-tal ve doğrudan entegrasyon hizmetleri de sunuyor” diyor. E-faturaya %)yumSoft geçişte son iki haftanın kaldığını vurgulayan Şahin şu tespiti yapıyor: “Daha önce portalı seçen mükellef işletmeler, son günlerde e-fatura özel entegratörleri ile çalışmayı tercih etmeye başladı. İşletmeler, özel entegratör ile işbirliği imzalamadan, entegratörün TÜBİTAK’tan mali mühür onayı var mı diye dikkat etmeliler.
Şu an, mali mühür uyum değerlendirme raporu alan yalnızca altı özel entegratör firma var.
Hedefi 6 bin müşteriye ulaşmak
Digital Planet, 2005 yılından beri (GİB) Gelir İdaresi Başkanlığı ile e-fatura entegrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların doğal bir sonucu olarak da e-fatura çözümlerini gerçekleştiren ilk şirket. Digital Planet, GİB e-fatura standartları ile tamamen uyumlu olarak geliştirdiği Netlnvoice sistemini müşterilerine sunuyor.
Türk Telekom, TTNet, Vodafone, VodafcneNet, Telpa, DHL, Sandoz gibi birçok büyük şirkete hizmet verdiklerini belirten Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, “Şu ana kadar 25 bin şirketin 7-8 binine ulaşmış durumdayız. Yılsonu itibariyle 5-6 bin müşteriye sahip olmak istiyoruz. E-faturayla ilgili tüm tüm süreçlerden sorumluyuz” diyor. Kurumlar arası faturalaşmayı sağlayan sistemde halen yüzde 60 pazar paylan olduğunu vurgulayan Vural, e-arşiv pazarında ise paylarının yüzde 90 olduğu bilgisini veriyor. Digital Planet’in ABD’de Silikon Vadisi’nde bir irtibat ofisi var. Bir süre önce İngiltere’de uluslararası pazarlama faaliyetlerini yürüten Digital Planet Technology adlı bir şirket kuruldu. Firmanın Ar~Ge çalışmaları TÜBİTAK tarafından destekleniyor. E-faturaya geçişte zamanın daraldığını vurgulayan Vural, “Çok pahalı, komplike, aşırı entegre çözümler var. Hızlı adaptasyon için esnek, sade sistemlerin seçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sınırlı zaman diliminde hem geçiş riske edilmiş olur hem de pahalı bir çözümle karşı karşıya kanılır” uyarısını yapıyor. Vural, e-faturaya geçişte ‘özel entegratör’lerle çalışmanın en doğru yöntem olduğunu savunuyor. “Biz e-faturaya geçiş projeleri sunuyoruz, yoksa e-fatura gönderim teklifleri değil. Verinin kaynağından ulaşılıp e-faturaya dönüştürülmesi, bu süreçlerin kurum içi olanlarla birleştirilmesinden bahsediyoruz” diyen Vural şu değerlendirmeyi yapıyor: “Kurumlar işlerini son güne bırakmamalı. Hazırlık bir süreç gerekiyor.
Bu noktada güvendikleri, çözümü tüm boyutlarıyla görebildikleri bir şirketle çalışmalılar.”
Adnan Vural, Digital Planet’in hizmetlerini şu cümlelerle açıklıyor: “Fatura verisinin çeşitli yöntemlerle kaynağından alınmasından başlayarak, daha sonra bunun elektronik bir fatura haline dönüştürülmesi, gönderimi ve takibi hizmetlerini sağlıyoruz. Gelen faturaları da benzer yöntemlerle kurumlara birtakım alarm, uyarı mekanizmalarıyla bildiriyoruz. E-fatura sürecine geçişi kurumlara özel bir biçimde yapıyor ve e-fatura sistemini muhasebe sistemlerinden bağımsız olarak düşünüyoruz. Hemen hemen bütün yaygın ERP/muhasebe programları ile veri alışverişi kuran bir yapı sunuyoruz. Sektörün yüzde 90’ından fazlasını kapsayan tüm yazılımlarla ortak bir entegrasyon platformu oluşturduk.”
Nükhet KOCAMEŞE / TÜBİSAD E-fatura Çalışma Grubu Başkanı – Veriban Genel Müdürü
“E-faturanın kapsamı genişletilebilir”
421 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde belirlenen kriterlere göre ilk etapta ülke çapında 20 bin civarında firmanın e-fatura kapsamına girmesi bekleniyor. Bu kapsamın dışındaki işletmelerin ilk etapta e-faturaya geçiş zorunluluğu olmasa da tercihen sisteme dahil olabiliyorlar. E-faturaya geçiş hazırlıklarında şirketlerde ciddi bir hazırlık var. Kayıtlara bakıldığında şu ana kadar 5 bin 400 firma bu sisteme geçti. Aralık sonuna kadar bu sayının artacağını öngörüyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı E-Fatura Tebliği’ne göre, firmalar faturalarını entegratör olarak kendi sistemleri üzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığından lisans almış özel entegratörler aracılığıyla gönderebilecek. E-faturaya geçecek olan firmaların 31 Aralık 2013 tarihine kadar geçiş hazırlıklarını tamamlamaları ve 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de e-fatura sistemine geçmiş ve uygulamaya başlamış olmaları gerekiyor.
Firmaların, kendi sistemlerini kullanmaları oldukça yüksek maliyet gerektirdiğinden bu yöntemi tercih etmeyecekleri öngörülüyor. Özel entegratörierden bu hizmeti almaları daha işlevsel olacak. Eğer GİB portalı kullanılırsa bir arşivleme hizmeti verilmediği için e-faturalarını kaybetme olasılığı bulunabilir. E-faturaya geçiş sürecinin ilk aşamasında 20 bin şirketin bu kapsama gireceği tahmin ediliyor. Ancak önümüzdeki süreçte e-fatura kapsamının genişletilmesi bekleniyor. Yasal kriterlerin değişmesi ile e-fatura kapsamına girecek olan şirketlerin sayısının artacağı öngörülüyor. Ayrıca e-ticaret firmalarının ve nihai tüketicilere yönelik işlemlerin de e-fatura kapsamına girmesi konusunda Maliye Bakanlığı’nın bir çalışması olduğu biliniyor. E-faturaya geçen ile geçmeyen şirketler arasında herhangi bir sorun oluşmayacak. E-faturaya geçen şirketler e-faturanın getirdiği kolaylıklardan yararlanırken henüz geçmeyen şirketler klasik yöntemlerle ticaretlerine devam edecekler.
Merhaba,
Yukarıda e-fatura hizmeti veren firmalarda, Digital Planet’in metninin üstüne Firma ismi DIGITAL PLANET yazılmamış. Bunun güncellenmesini rica ederiz.