Üniversitelerden İş Dünyasına Yönelik Eğitim Programları
Devlet ya da vakıf üniversiteleri yeni eğitim döneminde, iş dünyasına yönelik birbirinden iddialı eğitim programları başlatıyor. Firma sahipleri, yöneticiler ve çalışanların ilgisini çekecek çok sayıda program var…
ŞİMDİYE kadar kurs, seminer, konferans ya da benzeri etkinliklere katılmış olabilirsiniz. Şimdi söz edeceklerimiz bunlardan çok farklı. İşlerini çok büyük bir ciddiyetle yapıyorlar. Arkalarında ülkemizin en önemli üniversitelerinin akademisyenleri var. Üniversitelerimizin sürekli eğitim merkezlerinden söz ediyoruz. Yeni bilgilere ulaşmak ya da yeni teknolojileri öğrenmek istiyorsanız sürekli eğitim merkezlerinin eğitim programlarına mutlaka göz atmalısınız.
Sürekli eğitim merkezleri ihtiyaç duyduğunuz alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim programları düzenliyor.
Bu programlar çoğunlukla herkesin katılımına açık. Eğitimler ağırlıklı olarak hafta sonları üniversitelerin kampüslerinde düzenleniyor. Programların çoğu ücretli. Ancak aralarında ücretsiz olanlar da var. Ayrıca KOBİ statüsündeki işletme sahipleri ya da çalışanlarının eğitim ücretlerini devletin karşıladığı programların olduğunu da hatırlatalım.
Sürekli eğitim merkezlerindeki eğitim programlarını araştırdık. Bunlar arasından şirket sahipleri, yönetici ya da çalışanların yararlanabileceği programları inceledik. İşte bunlardan bazıları…
BAHÇEŞEHIR ÜNİVERSİTESİ
Dijital pazarlamada son trendler
Baş döndüren bir hızla gelişen dijital devrim her sektördeki iş modellerini kökten değiştiriyor. Bu gidişattan kaçış yok. Rekabette bir adım öne çıkabilmek için dijital teknolojilerin tüm nimetlerinden yararlanmak zorundasınız. İyi hoş ama nasıl? Bu sorunun yanıtını arıyorsanız Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin “Dijital Pazarlamada Güncel Yaklaşımlar” eğitim programına bir göz atın deriz. Program 21 Kasım 2015’te başlıyor ve beş hafta sürüyor. Toplam süresi 60 saat.
Program ücreti ise 2 bin 250 TL. Eğitimler Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenleniyor. Bu eğitim kapsamında dijital pazarlamada söz konusu stratejileri kapsayan en güncel marka pratiklerini uygulamalı olarak öğrenme şansı buluyorsunuz.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
Proje yönetimi ve iş güvenliği
Yeditepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YeditepeSEM) bireysel katılımcılara yönelik eğitim programlarının yanı sıra özellikle kurumsal eğitimleriyle ön plana çıkıyor. Örneğin, şu sıralar A101 mağazaları ve ABD menşeli Ceva Lojistik firmalarının yönetici ve çalışanlarına yönelik eğitimler veriliyor.
Proje Yönetimi Programı ile Iş Sağlığı ve işçi Güvenliği, Yedite-peSEM’in en revaçta programlarından. Ayrıca Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitmenliği Türkiye’nin ilk üniversite sertifikalı programı olma özelliğini taşıyor. Programların eğitim ücretleri bin 600 ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor.
Proje Yönetimi Eğitimi, Leman Türkoğlu ile temel ve ileri düzeyde veriliyor. PMP Sınavlarına hazırlık konularını da içeriyor. Proje Yönetimi Programı, proje yönetimi konusunda derinlemesine bilgi sahibi olarak uzmanlaşmak isteyen katılımcılara yönelik. Program uluslararası kabul görmüş metodolojiler çerçevesinde proje yönetim süreçlerini, bilgi alanlarını, proje yönetim standartlarını, araç ve tekniklerini aktarmayı amaçlıyor.
SABANCI ÜNİVERSİTESİ
Ücretsiz girişimcilik eğitimi
Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu (SUGK) ve Akbank işbirliği ile gerçekleştirilen “Ak-bank Girişimci Geliştirme Prog-ramı”na katılım ücretsiz. Program 23-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Program kapsamında girişimcilere başarılı, verimli bir işletme kurmalarını sağlayacak gerekli eğitimler verilecek.
Ayrıca uygulamalı proje çalışmaları gerçekleştirilecek. Katılımcılar fikir aşamasındaki girişimcilerden değil, en az üç yıl faaliyette olan şirketleşmiş ancak büyüme aşamasında sorunlar yaşayan girişimcilerden seçiliyor.
Programa bugüne kadar bin 500 başvuru oldu. 250’nin üzerinde girişimci eğitildi. Tüm bu çalışmalar sonucunda 15 yeni işletme kurulduğu bilgisi veriliyor.
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
Kurumsal iletişim uzmanı
İstanbul Aydın Üniversitesi, 5 Aralık 2015’te Kurumsal İletişim Uzmanlığı programını başlatıyor.
Eğitim süresi 60 saat. Fiyatı ise bin 600 TL+KDV.
Program kapsamında Kişisel Gelişim ve İletişim Yönetimi, Kurum Kültürü ve Kurum Kimliği, Kurum İçi İletişim ve Stres Yönetimi, Medya ve İletişim, İkna Stratejileri gibi birçok farklı alanda eğitimler düzenlenecek.
İstanbul Aydın Üni-versitesi’nin dikkat çeken programlarından biride Finansal Yönetim Uzmanlığı sertifika programı. Bu programın eğitim süresi 72 saat. Ücreti ise bin 400 TL+KDV. Program 10 Ekim 2015’te başlıyor. Bu programda Finans Yönetimine Giriş, İşletme Sermayesi Yönetimi, Finansal Kaynakların Saptanması ve Yönetimi, Finansal Tablolar ve Analizi, Bütçeleme ve Bütçe Kontrol Teknikleri eğitimleri verilecek.
İTÜ
Kaliteli ürün nasıl seçilir?
Satmalma, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi artık firmaların en can alıcı bölümlerinden biri haline dönüştü.
Artık daha çağdaş ve ileri satın alma, lojistik ve tedarik zinciri yönetim sistem ve tekniklerini kullanmanız gerekiyor. Bu alandaki temel bilgi ve deneyimlerinizi daha ileri taşımak istiyorsanız İstanbul Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İTÜSEM), Lojistik, Satmalma ve Tedarik Zinciri Yöneticiliği (ileri Düzey) Sertifika Programını kaçırmayın deriz. 24 Ekim 2015’te başlayacak program 10 hafta sürecek. Programa en çok 25 kişi kabul edilecek. Dersler ITÜ İşletme Fakültesi Maçka Kampüsü’nde Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak. Program ücreti 3 bin TL+KDV.
Programdaki derslerden bazıları şu şekilde sıralanıyor: Tedarik Zinciri Yönetiminde Referans Modeller, Talep Tahminleme Ve Planlama, Tedarik Zincirinde Ağ Tasarımı, Depo Tasarımı, Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi.
İTÜSEM’in firmalara özel eğitim programları da var. Sağlık Turizmi Sertifika Programı bunlardan birisi. Bu program ile ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı haline gelen sağlık turizmi sektörüne yönelik yönetici yetiştiriliyor. Eğer işletmeniz KOBİ statüsünde ise (personel sayısı 250’den ve cirosu 40 bin TL’den az) eğitim ücretinizin yarısını KOSGEB karşılıyor.
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
İzleme – Değerlendirme
Fon sağlayıcısı kuruluşlara, sosyal yatırımcılara veya bağışçılara raporlama yapan bir sosyal girişim veya sivil toplum kuruluşunda çalışıyorsanız bu eğitimi oldukça yararlı bulabilirsiniz. Programın adı, İzleme-Değerlendirme. Program Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 3-24 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenecek.
Dersler dört hafta boyunca Cumartesi günleri yapılacak. Programın toplam süresi 16 saat. Eğitim herkese açık. Teorik ve pratik eğitime dayanan programda katılımcılar hem verilen vakalar üzerinde çalışarak öğrendiklerini uygulamaya geçirecek hem de kendi projelerini temel alarak mantıksal çerçeve geliştirecek, değerlendirme göstergeleri ve sorular çıkartarak, veri toplama yöntemlerini belirleyecek ve böylece gerçek bir izleme-değerlendirme çerçevesi oluşturacaklar. Program ücreti sivil toplum kuruluşları çalışanları için bin 250 TL+KDV, genel katılımcılar için ise bin 750 TL+KDV.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ
Sürdürülebilirlik yönetimi
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) ve Koç Üniversitesi bir ilke imza atarak Sürdürüle bilirlik Yönetimi Sertifika Programı başlattı. Eğitim programı 6-21 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek. Eğitimler Koç Üniversitesi Istinye Kampüsü’nde düzenlenecek. Program, şirketlerin yetenek havuzunda sürdürülebilirlik bilincine sahip çalışanların sayısını artırarak iş dünyasının sürdürülebilirlik stratejilerini hayata geçirmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu programa her sektörden profesyoneller ve ilgililer başvurabiliyor. Program kapsamında teorik bilginin yanı sıra şirket içi uygulamaya yönelik yöntemler ve iyi uygulamalar da yer alıyor.
Programda Koç Üniversitesi akademisyenlerinin yanı sıra SKD üyesi olan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri de konuşmacı olarak yer alacak. Program ücreti 5 bin 500 TL+KDV. SKD üyelerine yüzde 20 indirim uygulanıyor. Aynı kurumdan iki veya daha fazla kişi olduğunda yüzde 5 indirim yapılıyor.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Enerji hukuku
Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanında eğitim açığı olduğuna dair eleştiriler oldukça yaygın. İşte bu ve benzeri alanlardaki eğitim açığını gidermeyi hedefleyen Ankara Üniversitesi, Enerji Hukuku Sertifika Programı’m açtı. Program Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenecek. Programın başlangıç tarihi önümüzdeki günlerde ilan edilecek. Program toplam 60 saat olarak planlanıyor. Dersler Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde pazartesi, çarşamba ve cuma günleri düzenlenecek.
Programda katılımcılara genel bilgilerin verilmesinin yanı sıra özellikle elektrik, doğal gaz, petrol, sıvılaştırılmış petrol gazları piyasaları ile yenilenebilir eneıji kaynakları hakkında güncel bilgiler sunulacak. Eğitim ücreti bin 100 TL olan programda gazi, öğrenci ve kamu çalışanlarına çeşitli oranlarda indirimler söz konusu.
ODTÜ
Kalite yönetimi
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile Türkiye Kalite Derneği Ankara Şubesi, Kalite Yönetimi Sertifika Programı’nı başlatıyor. Bu program kapsamında işyerlerinde kalite problemlerini anlama ve çözmede etkin olabilecek uzmanlar yetiştirilmesi hedefleniyor. Program kapsamında katılımcılara sunulacak derslerden bazıları şunlar: Toplam Kalite Yönetimine Giriş, Etkin İletişim, Proje Yönetimi, Yönetim Sistemleri, Girişimcilik, Tasarım Yoluyla Kalite, Maliyet Yönetimi.
24 Ekim 2015’te başlayacak program 15 hafta (142 saat) sürecek. Dersler cumartesi ve pazar günleri ODTÜ kampüsünde düzenlenecek. Programın ücreti 4 bin 900 TL. Programa kayıt olabilmek için en az meslek yüksek okulu mezunu olmak veya bir yüksek öğrenim kurumundan ön lisans diploması almış olmak gerekiyor.
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
Profesyonel site yönetimi
Eskiden site yöneticileri bu konuda tecrübe ve eğitimi olmayan genelde emekli kişiler tarafından yürütülüyordu. Ancak günümüzde durum değişti. Kendi içinde adeta birer kasabaya dönüşen dev sitelerin yönetimi artık herkesin harcı değil. İşte bu gerçekten yola çıkan İstanbul Arel Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren, Sürekli Eğitim Merkezi (AREL-SEM), Profesyonel Konut Sitesi Yönetimi Sertifika Programı hazırladı. Program 28 Eylül 2015’te başlıyor. Eğitim süresi toplam 32 saat. Dersler cumartesi pazar günlerinde düzenlenecek.
E-girişim
İnternet firmaların iş yapma biçimlerini adeta yeniden şekillendirdi. Bunun yanı sıra sadece internet üzerinde çalışan iş modelleri ortaya çıktı. Tüm bu yeni iş modelleri farklı kurallar ile mevcut teorilerin değişmesine yol açtı. İşte bu alandaki en son gelişmeleri öğrenmek istiyorsanız IŞIKSEM’in (Işık Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi), E-Girişimcilik eğitim programım incelemelisiniz. 10-18 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenecek programda değişen ve sürekli güncellenen yeni ekonomideki iş modelleri hakkında katılımcılara bilgi verilecek. Bunun yanı sıra iş fikri geliştirme, pazar araştırması, iş planı, pazarlama planı, proje yönetimi gibi konularda da bilgi verilerek, katılımcıların ileride kuracakları işletmelerin başarı oranlarının artırılması amaçlanacak. Programın ücreti 650 TL.
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
inovasyon eğitim programı
Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin dikkat çekici eğitim programları arasmda inovasyon Eğitim Programı bulunuyor. Bu program 21-22 Kasım 2015 ve 28-29 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenecek. Toplam 4 gün süren eğitimde inovasyon kavramı ve süreç adımları, bağlantılar ve tetik-lemelerin önemi, inovas-yonun temel ipuçları, zihnimizin düşünme sistematiği, kalıpların avantaj ve dezavantajları, problemlere yaklaşım sistemimiz ve zihnin çelişkisi, inovasyon tekniklerine giriş, problem çözme teknikleri, beyin fırtınası temel kuralları ve uygulama çeşitleri, sistematik inovasyon teknikleri gibi konular ele alınacak. Programın ücreti 750 TL.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Sosyal güvenlik uzman!
Yıldız Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin tş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı programı 10 Ekim 2015 tarihinde başlıyor. Programa üst düzey yöneticiler, insan kaynakları yöneticileri, insan kaynakları uzmanları, personel yöneticileri, avukatlar, sendikacılar, serbest muhasebeci mali müşavirler, mali uzmanlar, mali işler denetçileri, özel ve kamu sektörü denetim elemanları, öğrenciler ve sosyal güvenlik alamnda uzmanlaşmak isteyen ön lisans veya lisans mezunu olanlar katılabilir.
Eğitim konularından bazıları şu şekilde sıralanıyor:
İş hukuku ile ilgili kamusal örgütlenme, iş hukukunun konusu, iş hukukunun bölümleri, iş hukukunun dayandığı temel ilkeler, iş hukukunda işçi, işveren, işveren vekili, çırak, stajyer, işyeri ve işletme kavramları, asıl işveren-alt işveren ilişkisi, 6552 sayılı kanun ile getirilen düzenlemeler ve işçilerin taşeronlaşmaya karşı korunması. Programın ücreti he nüz açıklanmadı.