Şirket Haberleri

Uyducu GoldMaster, çatıdan mutfağa girdi

Uydu üreticisi GoldMaster, bu pazardaki küçülmeyi görünce küçük ev aletleri işine girdi. Beylikdüzü’nde yer alan uydu tesisinde yeni yatırım yapan şirketin hedefinde cep telefonu ve tablet üretmek de var. GoldMaster Genel Müdürü Sinan Bora, bunun için AR-GE’ye cirodan yüzde 5 gibi bir oran ayırdıklarını belirtiyor.

Ekonomi Bakanlığı’mn ithalatı azaltmak için ayakkabıdan tekstil ve aydınlatma sektörüne kadar pek çok sektörde başlattığı koruma vergisi uygulaması, küçük elektrikli ev aletlerine de yansıdı. Küçük elektrikli ev aletlerine gelen yüzde 30’luk koruma vergisi ithalatın önündeki duvarı yükseltirken, bu önlemlerin üretimi de tetiklemesi bekleniyor. Ayakkabı sektöründe üretime olumlu yansıyan vergiler, küçük ev aletleri pazarında da işe yarayacak gibi. 2,6 milyar TL’lik pazar büyüklüğüne sahip olan ve 253 firmanın faaliyet gösterdiği sektörde yerini alan pek çok markanın ardından sektöre en son GoldMaster da adım attı.

GoldMaster

Bir dönem hemen her çatıda görmeye alıştığımız uydu-larla adı özdeşleşen GoldMaster markası, uydu pazarındaki küçülmeyi görünce küçük ev aletleri işine girdi. Beylikdüzü’nde yer alan uydu fabrikasındaki üretim hattını küçük aletleri üretimine uygun hale getiren şirket, bu alanda 20 çeşit ürünle yerini aldı.

AR-GE’YE ODAKLANDI

1975 yılında Cenk Bora tarafından Küçükçekmece’de kurulan GoldMaster’ı, 1990 yılında işe dört elle sarılan ikinci kuşak Sinan Bora başka bir noktaya taşıdı. Önceleri beyaz eşya ve elektronik toptancılığı yapan firma, 1989 yılından itibaren ithalat ve ihracata başladı. 1990 yılında Sinan Bora’nın da işe dahil olmasıyla birlikte şirketin yönü üretimde daha da güçlendi. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü tamamladıktan sonra bu alanda farklı iş kollannı da devreye alan Sinan Bora, uydu ile başlayan üretim hattına LED, 3D yazıcı gibi ürünleri ekledi. Son olarak küçük ev aletleri pazarındaki gelişmeyle elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi, tost makinesi gibi ürünleri de üretim hattına dahil etti.

GoldMaster Genel Müdürü Sinan Bora, bu işe girme kararını nasıl verdiklerini şu sözlerle anlatıyor: “İstanbul, Kayseri, Sivas, Ankara, İzmir’e değin bir süre öncesine kadar yaygın bir şekilde kullanılan çanak anten pazarında çok güçlü noktada iken, şirketimizi yeni iş alanlarına taşıdım. O dönem bu alana fokuslan-dık ve çok iyi iş yaptık. 2000’li yıllara değin kullanılan her 100 çanak antenin 60’ı bizim ürünümüzdü. Ancak 2007 yılında artık bu pazarda küçülmeyi öngördüm ve şirketimizi yeni işlere hazırladım.”

İHRACAT ARTACAK

2012 yılından bu yana küçük ev aletleri pazarına yönelik AR-GE çalışmalarını sürdürdüklerini ve geçen yıl da üretime start verdiklerini dile getiren Sinan Bora, Beylikdüzü’nde yer alan fabrikada 4 milyon dolarlık makine yatırımıyla işe başladıklarını anlatıyor. Geçen bir yıllık süreçte küçük ev aletlerinin katkısıyla 80 milyon TL’ye yakın bir ciro elde ettiklerini ve bunun 3 milyon dolarının da ihracat olduğunu kaydeden Bora, 2016 yılı sonuna kadar sadece küçük ev aletlerinde 10 milyon TL ihracat hedefledikri-ni belirtiyor.

GoldMaster, ihracatta şu anda küçük adımlarla ilerliyor. Şirket, ürün çeşitliliği arttıkça, ihracatta da yeni pazarlara açılmayı hedefliyor. 2016 yılına kadar özellikle Ortadoğu pazarı başta olmak üzere 20 ülkeye açılmak planlanıyor. 500 bin adet olan üretimi de böylece hızla yukarı noktalara taşımanın planlan yapılıyor.

CEP TELEFONU YOLDA

Küçük ev aletleri pazarında uygulanan koruma vergisinden önce bu pazara gelecek görüp girdiklerine işaret eden Sinan Bora, yükselen gümrük duvarlarına karşılık üretime destek verilmesinin daha önemli olacağını anlatıyor. Bora, öbür türlü fiyatların tüketiciye direkt yansıdığını belirtiyor.

Sinan Bora, cep telefonu ve tablet üretimi için de çalışmalar yürüttüklerini, önümüzdeki süreçte bu alanda da teknoloji marketleri için üretim kararı alabileceklerini ifade ediyor.

Bora, bu konuda şunları söylüyor: “Bizim üretim tesisimiz telefon ve tablet üretmeye müsait. Sadece bellek ve işlemcisini dışarıdan alarak bu üretimi yaparız. Zaten dünyada üretim anlayışı değişiyor. Artık yüzde 100 üretimi yapmak gerekmiyor. Apple ile Samsung arasındaki ticari bağ bunun en güzel örneği. Bizim bellek ve işlemci sistemini üretmemiz için devletin ciddi bir desteği gerekir. Samsung bu kadar yükselirken elbette Kore devletinin desteğini de aldı ve başarılı oldu. Dolayısıyla devlet olarak bu işe soyunmak gerekir. Fakat ben yazılıma fokuslanmanın daha katma değerli olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla biz de yazılıma odaklanacağız.”

AR-GE PAYI YÜZDE 5

Sanayici geçmişe sahip oldukları için üretimi çok önemli bulduklarını aktaran Sinan Bora, bu nedenle küçük ev aletlerinde üretimle varlık göstermek istediklerini anlatıyor. Bu işte şu anda 20 olan ürün çeşidini katı meyve sıkacağı, kıyma makinesi gibi ürünlerle çeşitlendireceklerini belirten Bora, sahip oldukları üç patenti AR-GE faaliyetleriyle daha da artırma gayretinde olduklarını söylüyor. Bu nedenle AR-GE ’ye cirodan yüzde 5 gibi yüksek bir pay ayırdıklarını sözlerine ekliyor. Sinan Bora, hedeflerinin küçük ev aletleri pazarından yüzde 5 pay almak olduğunu da ifade ediyor.

GoldMaster, mutfak alanındaki çalışmalarını küçük ev aletleriyle sınırlı tutmadı ve Porio mağazalarıyla sofralara da girdi. Porselen yemek takımlarının yanı sıra İtalyan Moneta markalı tavaların da yer aldığı Porio isimli mağazalar şu ana dek Hatay, Mersin ve İstanbul’da olmak üzere üç noktada açıldı. Sinan Bora, bu işte de büyümek istediklerini belirtiyor. Fason ürettirdikleri sofralık ürünlerde özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Mersin gibi kentlerde başarı sağlayacaklarını düşündüklerini kaydeden Bora, şu an üç olan mağaza sayısını önümüzdeki yedi yılda 100’e çıkarmayı hedeflediklerini dile getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu