Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Uzun vade de alınabilecek 37 hisse

Dolar bazında tarihi diplerine yakın seviyelerde olan borsa uzun vadeli düşünenlere fırsatlar sunuyor. Analistler üçüncü çeyrek bilançoları ile öne çıkan, son bir yıldır yabancı payı artan hisselerin pozisyon artırmak için düşünülebileceğini söylüyor…

BORSA İstanbul’da BIST-100 endeksi TL bazında son üç aydır dar bir bant içinde hareket ediyor. Hisse senedi yatırımcısını teşvik edecek bir ana hikayenin olmaması ve devam eden jeopolitik riskler nedeniyle endeksin yukarı yönlü hareketleri sınırlı kalıyor. Jeopolitik riskler, referandum tartışmaları gibi gündem maddeleri ile tansiyonun bir süre daha yüksek kalmasından endişe ediliyor.

Ancak analistler küresel ekonomilerde devam eden büyüme sorunu nedeniyle gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) dönük risk iştahının orta vadede tekrar güçleneceğine inanıyor. Öte yandan BIST-100 endeksinin gerek gelişmekte olan ülkelere karşı derin iskontolu işlem görüyor olması, gerekse tarihsel ortalamalarına göre ucuz seviyelerde bulunması da aşağı yönlü hareketleri kısıtlıyor. Her ne kadar özellikle ABD Başkanlık seçimlerinden sonra GOÜ’lerde satış baskısı görülse de, değerleme ölçütleri bakımından hem emsallerine, hem de tarihsel ortalamalarına göre derin iskontolu işlem gören BIST-100 endeksinin, aynı zamanda dolar bazında 2016 yılının en düşük seviyelerine kadar gerilemiş olması nedeniyle kısa vadede satış baskısının azalması bekleniyor.

37-hisse

72.500-81.000 ARASINDA

Borsa İstanbul’da yabancı payının 62.30 seviyesine doğru gerilediği dikkat çekiyor. Analistler endeksin yeniden yükselişe geçmesi için yabancı girişinin artması ve yabancı payının 63’leri geçmesi gerektiğini söylüyor. Yabancıların ilk tercihi bankalar olduğundan yükselişin de bankalar liderliğinde olması bekleniyor.

Sonuç olarak jeopolitik riskler, referandum tartışmaları gibi gündem maddelerinin tansiyonun bir süre daha yüksek kalmasına neden olacağı ancak BIST-100 endeksinde orta vadede (2017 yılı ilk çeyreği göz önüne alındığında, beklenti ve haber akışının çok hızlı değişebileceği bir dönem içerisinde bulunduğumuzu göz önünde bulundurarak) minimum 72.500 maksimum 81.000 seviyelerinin takip edilebileceği belirtiliyor.

Uzun vade aralığını minimum bir yıl olarak öngören analistler bu durumda hem derin iskontosu, hem de yüksek betalı olması nedeniyle BIST-100 endeksinin orta ve uzun vadeli düşünenler için de bir fırsat yaratacağını söylüyor.

PROFESYONEL DANIŞMANLIK

Bu kapsamda 37 hisseye dikkat çeken uzmanlar hisse seçiminde şirketin sektörüne, sektörün büyüme potansiyeline ve özellikle şirketin nakit durumuna özellikle bakılmasını öneriyor. BIST-100 endeksinin genel olarak yüzde 30’un üzerinde bir iskonto ile işlem gördüğüne dikkat çeken uzmanlar pek çok hisse senedinin ucuz göründüğünü ancak son dönemde değişen konjonktürün (faiz, kur vb.) sektör görünümlerini çok hızlı bir şekilde etkilediğinin altını çiziyor. Bu nedenle yatırımcılara öncelikle yüksek oynaklık sergilenen bu gibi dönemlerde profesyonellerin görüşüne başvurmalarını ve borçluluk oranları düşük hisse senetlerine yönelmelerini tavsiye ediyor.

“DÜŞÜŞLER HER ZAMAN FIRSAT’

Satış baskısının, tepki alımları gelse de devam edebileceğini düşünen Integral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, mevcut koşullarda endeks için minimum 68.000, maksimum 85.000 seviyelerini öngörüyor.

Düşüşler her zaman uzun vadede fırsattır diyen Turşucu “Çünkü borsada, uzun vadede her zaman yukarı trend oluşmuştur. Ancak gerçekten, uzun vadeli beklemesini bilenler faydalanabilir. 68000-72000 endeks aralığı uzun vade için iyi bir fırsat olabilir” diyor.

Uzun vadeli düşünüp portföy oluşturmak isteyenlere ise Turşucu, Tofaş Fabrika, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Ereğli Demir Çelik, Türk Traktör, Soda Sanayi, Trakya Cam, Brisa, Akçansa, Vestel Elektronik, Ege Endüstri, Erbosan ve Aygaz hisselerinde ‘al’ veriyor.

piyasa

“73.600 ÖNEMLİ BİR SEVİYE”

Yılbaşından bu yana içeride ve dışarıda bir sürü olumsuz gelişme yaşandığını hatırlatan Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, önümüzde ise FED’in faiz artışları, AB ile olan süreç, yeni Anayasa, Başkanlık tartışmaları ile sınır operasyonlarının endeks üzerinde etkili olacağını söylüyor. Siyasi ve jeopolitik risklerin devam etmesinin endeksteki yükselişleri sınırladığını ifade eden Nalbantlı şu değerlendirmeyi yapıyor.

“Endeks çarpanlarına göre ucuz durumda ve bu kadar düşük seviyede olması alım fırsatı olarak düşünülüyor. 2008 yılından gelen yükseliş trendinin desteği olan 73 bin 600 üzerinde kaldığımız sürece bu düşünce doğru. Ancak BIST-100 Mayıs 2013’ten bu yana yeni zirve yapamıyor. Mayıs 2013’te 93 bin ile zirve yapan BIST-100, Ocak 2015’te 91 bin 800, Nisan 2014’te ise 86 bin 900 seviyelerini gördü. Temmuz ayından bu yana ise 80 binin üzerinde kalıcılık sağlanamıyor. Endekste 79 bin 500-80 bin seviyelerinin üzerinde haftalık kapanışlar görmediğimiz sürece yükselişler satış firsatı olarak değerlendirilebilir. 73 bin 600 seviyesinin altındaki kapanışlar ise bizi önce 70 bin sonrasında ise 65-66 bin bölgesine götürebilir. Uzun vadeli düşünenlerin ise bu ortamda büyüyen şirketlerin hisselerinde ufak alımlar yaparak biriktirme tarafına yönlenmeleri gerektiğini düşünüyorum.”

Uzun vadeli düşünüp portföy oluşturmak isteyenlere ise Nalbantlı, Klimasan, Katmerciler, Aselsan, Emlak Konut GYO, Torunlar GYO, Alarko GYO, Enka İnşaat, Bolu Çimento, Çimsa, Lokman Hekim, Soda Sanayi, Şişecam, Alkim Kimya hisselerinde ‘al’ veriyor.

“BORSA UZUN VADEDE YUKARI”

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. Portföy Yönetim Müdürü Mehmet Ali Kalfa, borsada satış baskısının devam etmesini beklemiyor. Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksi halihazırdaki 75 bin seviyeleri ve şirketlerin üçüncü çeyrek dahil bu yılki performanslarım karşılaştırıldığında şirketlerin ana hatları ve seçici davranmak kaydıy-la uzun vadeli alım için oldukça uygun fiyatlarda olduğunu düşünüyor.

BIST-100 endeksinin 75 bin seviyesinin altına sarkabileceğini ancak bu seviyenin kalıcı şekilde aşağı kırılamayacağını da belirten Kalfa “Unutmamalı ki ‘umudun bittiği yerde borsa başlar’. Borsa için uzun vadede yukarı yönde ise eri az yüzde 20’nin üzerinde 90 binli seviyelere tekabül eden yukarı potansiyel görüyorum.”

Borsada son haftalardaki satış baskısının uzun vadeli düşünen yatırımcılar için alım fırsatı olduğunu hatırlatan Kalfa, ağırlıklı olarak yurtdışı cephede Tramp’ın seçimleri kazanması neticesinde ABD’de 1 trilyon dolarlık mali politika uygulanarak ekonomideki büyümeye ivme kazandırılması ve finansal piyasalarda da daha az düzenleme yapılacak olması ile ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracağı yönündeki spekülasyonları sonucunda Türkiye’ye özgü sebeplerle hem dolar endeksinin küresel olarak değer kazanması, hem de dolar/TL paritesinde TL’nin değer kaybetmesi neticesinde Borsa İstanbul’da yaşanan değer kayıplarını satış fırsatı olarak görmüyor. Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da yabancıların net alıcı olduklarını ve darbe girişimi sonrası son üç ayda ise alımların 753.2 milyon dolara ulaştığını dile getirerek uzun vadeli düşünüp portföy oluşturmak isteyenlere Emlak Konut GYO, Alarko GYO, Soda Sanayi, Pınar Et ve Un, Akçansa, Türk Tuborg, Yapı Kredi, tş Bankası, Vakıfbank, Aygaz, Sasa, Bolu Çimento, Anadolu Cam, Vestel Beyaz Eşya, Çelebi Hava Servisi ve Çimsa hisselerinde ‘al’ veriyor.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu