Vestel’deki değişim iletişime de yansıdı
Vestel’in üretim gücü ve fabrikasıyla beslenen yeni marka stratejisinin ilk kampanyası mecralarda yerini aldı. ‘Türkiye Vestelleniyor’ sloganh yeni üetişim stratejisi üe bir yandan tüketiciyle sıcak bir bağ kurmak hedeflenirken, bir yandan da markanın vaadiyle deneyimin örtüşüyor olması için çakşmalar sürüyor.
Vestel, son 16 yıldır dayanıklı tüketimde Türkiye’nin ihracat şampiyonu. Ürünlerini 145 ülkeye ihraç ediyor. Avrupa’da LCD TV pazarının ilk üç oyuncusundan biri. Ancak kendi evi olan Türkiye’de bu kadar güçlü değil.
İşte bu nedenle şirket 2012’nin ikinci yansında bir değişim hareketi başlattı. Farklı sonuçlar için işi farklı yapmak gerektiğini düşünen Vestel yönetimi, her süreci yeniden gözden geçirdi. Mağazalar yenilendi. Hem satış hem de, müşteri hizmetleri tekrar ele alındı. Servise ciddi yatırımlar yapıldı. 900 olan bayi sayısı bin 200’e çıkartılırken, çağrı merkezi hizmeti içeriye alındı. Temmuz 2013’te teknoloji marketlere de girildi. Ardından logo yeniden ele alınıp yenilendi.
Bu çalışmaların sonuçlan 2013’ün sonunda rakamlara yansıdı. Her üründe farklı olmak üzere, pazar payı yüzde 2-4 arasında arttı.
ROBOTLARDAN VAZGEÇİLDİ
2014 un başında ise değişim sırası iletişim stratejisine geldi. Çünkü yapılan araştırmalar Vestel’in tüketiciye mesafeli, duygusal bağ kuramayan bir marka olarak algılandığını göstermişti. Bunun sonucunda yeni iletişim stratejisi için konkur açtıklarını söyleyen Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, dokuz ajansın katıldığı konkur neticesinde, Vestel ailesinin sahip olduğu heyecan ve coşkuyu sunumunda yansıtan Concept ile çalışmaya karar verdiklerini anlatıyor.
Ajansın hazırladığı ilk reklam kampanyasının teaser’ları 28 Nisan’da yeni sloganı ‘Türkiye Vestelleniyor’ ile tüketiciyle buluştu. 2 Mayıs’ta ise bu altı teaser filmi, beş farklı lansman filmi takip etti.
Üretim gücünü, belgesellere konu olan mega fabrikalarını kökünde tutan, bu değerlerle beslenen ama tüketiciyi merkeze koyan yaratıcı ve yenilikçi bir söylemle ortaya çıkmak istediklerini söyleyen Erdoğan, amaçlarının hem ürün hem de duygu olarak Türkiye’yi Vestellemek olduğunun altını çiziyor. Teknolojik marka söyleminden ve robotlardan vazgeçildiğini, teknolojinin ürünlerinde zaten olduğunu ifade eden Erdoğan, markanın yeni bir yolculuğa çıktığını belirtiyor.
YENİ KAHRAMAN ÇALIŞANLAR
Concept Ajans Başkanı Volkan İkiler ise Vestellenme deyiminin bir seferlik bir kampanya olmadığının üzerinde duruyor. İkiler, birden patlayan bir kampanya yapıp içini dolduramamak yerine yavaş ilerleyecekleri, ne demek istediklerini yıl sonuna kadar hikayelerle tüketiciye anlatacakları bir kampanya tasarladıklarını söylüyor.
İletişime fabrikadan başlamanın da stratejik bir karar olduğunu belirten İkiler, “Kampanyanın ilk reklamlarında 24 saat çalışan fabrikayı kullandık. 15 bin kişilik Vestel ailesinin bu işin bir parçası olması bizim için önemliydi. Vestel çalışanlarının markayla kurduğu bağın tüketiciye yansıtılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Fabrika çekimlerindeki oyuncu arkadaşlarımızın tümü Vestelli” diye konuşuyor.
Şirketin hedefi, reklam stratejisinde gittikleri değişikliği domino etkisiyle bütün işlere yansıtmak. Bakalım bu gençleşme ve dinamikleşme hareketi Vestel’e iyi gelecek mi?