Vitrin Düzenlemeciliği ve Vitrin Tasarımcılığı Yapmak
Vitrin Tasarımcılığı Yapmak
Amerikalı pazarlama uzmanlarından Michael Jenkins şöyle diyor:
“Girişim faaliyeti çevresel olguları değerlendiren, kuralları belirlenmiş bir senaryoyla hayata geçirilen fırsatlar dizisidir.”
Bu açıdan bakınca bugün çevreyi değerlendirenler şunu görüyor: Vitrin düzenlemesi yapan mağazalar artık bundan böyle kentin belli noktalarında ya da sayıları hızla artan AVM’lerde yoğunlaşacak.
Yeni açılan mağazaların hemen hepsinde ortak bir kaygı var: Vitrin tanziminde öne geçmek ve müşteriyi kapıdan içeri davet etmek… Özenle dizayn edilmiş bir vitrin o mağazanın ya da markanın özeti gibidir her zaman. Az şeyle çok hayal kurmanıza neden olacak interaktif bir oluşumdan söz ediyoruz. Vitrin Tasarımcılığı son yıllarda yıldızı parlayan mesleklerden biri. Okulunda okumaya ya da yoğun tecrübeye gerek yok. Önemli ölçüde farklı algılarınız, estetik yargı, hayal gücü ve sanatçı görüşlere odaklanmış bakış açınız varsa, iyi bir vitrin tasarımcısı olabilirsiniz.
Önemli olan klasik eğilimlerden uzaklaşıp farklı tasarımlar icat etmek. Bunun için profesyonel eğitime ihtiyaç yok. Bazı kurslar dışında bu işin dünyada dikkate değer bir okulu da yok. Renklerin dilinden anlamak burada ön koşul. Vereceğiniz mesajın bir öyküsü olmalı. Vitrinini düzenleyeceğiniz mağazanın moda ve tekstil dünyasıyla ilgisi bulunmayabilir. Bugün restoranlar bile müşteri çekmek için orta hacimde vitrinler oluşturuyor, menülerini üç boyutlu gösterebiliyorlar. Tabaktaki ürünün aynen düzenlenmiş replikası teşhir ediliyor buralarda. Bu iş için biraz görmüş geçirmiş olmak, uç noktalarda fikir üretebilmek çok önemli. Eğer arada bir moda mecmularını karıştırıyor, internet üzerinden mağazaları gezebiliyorsanız bu iş tam da size göre. Kısa sürede kendinizi geliştirebilir, özgün tasarımlar yaratabilirsiniz.
Çok kazançlı ve zevkli bir iş. Yeter ki müşteri psikolojisinin neler olabileceğini önceden keşfedin. Aksiyona geçmeden önce vitrin eskizini iki boyutta karakalem çalışarak mağaza yöneticisine brifing halinde anlatmanız yeterli. Üstelik bu işte yalnız da değilsiniz. Tasarım yeteneği olan veya tasarım dersleri almış gençlerle iyi bir ekip kurabilirsiniz. Danışmak, fikir alışverişinde bulunmak bu işte daima iyi sonuçlar verir. Kullanacağınız materyal ve objeler ise doğada, günlük yaşamda gördüğünüz şeyler olmalı. Burada yaratıcılık ve özgünlükte sınır yok. Her şey kompozisyon ve mesaj gücünüze bağlı. Tabii bir de çok özgün bir tasarımın yaratılmasına…