Y Kuşağı Çalışanları İçin Yeni Bir Sektör Oluşmuş Durumda
Önemsenmediği yerde çalışmak istemeyen, destek paketi yerine tatil paketi isteyen Y kuşağı çalışanlar için yeni bir sektör oluşmuş durumda. Kurumsal ödül ve takdir platformları, çalışana özel hediye ve deneyimler üretmek için kafa yoruyor…
Y kuşağının kuramların tüm kademelerine yerleşmesinin ardından değişen pek çok alışkanlık gibi, takdir ve ödüllendirme stratejileri de dönüşüm geçirdi, insan kaynakları birimleri çalışanı elde tutabilmek için artık neredeyse müşteri sadakat programı benzeri uygulamalar kullanıyor. Önemsenmemeye tahammülü olmayan Y kuşağı, alışveriş çeki, destek kolisi, plaket, tebrik kartı ve kurum logolu bir fincan takımı gibi eskilerin takdir ve hediye emtiasına burun kıvırıyor. Başarısı hemen takdir edilsin, hediyesini kendi seçsin istiyor. O da yetmez başarımı herkes görsün diyor, insan kaynaklarının bu yeni çağının ihtiyaçları için çalışan yeni bir sektör oluşmuş durumda. Artık alışveriş çekleri yerine yamaç paraşütü, yoga, butik otel ve çikolata yapımı kursu gibi deneyim paketleri revaçta. Her deneyimini sosyal medyada paylaşan ve skor için oynanan bilgisayar oyunlarıyla büyümüş olan Y kuşağı için özel mobil motivasyon uygulamaları geliştiriliyor.
“ÇALIŞAN ARTIK MÜŞTERİ GİBİ”
Kurumsal ödül firmalarından Momento, Borusan, Koç Sistem, Axa Sigorta, Roketsan, Pepsico, Migros ve Turkcell gibi onlarca kuruma çalışan ödüllendirme sistemleri sunuyor, insan kaynaklan departmanları ile esnek yan haklar, sosyal yardımlar, doğum günü hediyeleri, satış motivasyon hediyeleri, yılbaşı hediyeleri ve kıdem ödülleri gibi konular üzerinde çalışan Momento, 2010 yılında Zeynep Dağlı Kastro tarafından kurulmuş.
Çalışan ödüllendirme konusunda ivmenin her geçen yıl hızlandığını ifade eden Kastro, bunun altında basit bir sebebin yattığını belirtiyor. “Çünkü yeni nesil çok sık iş değiştiriyor ve çok daha farklı değerlerin peşinden gidiyor. Araştırmalara göre 50’lerde kıdem ortalama 11 sene iken bugün dört yıla inmiş durumda, işveren çalışanını elinde tutmak için ona müşteri gibi davranıyor” diyen Kastro’ya göre, gençler motivasyonunu tetikleyen bir firmada çalışmayı iyi bir ücrete tercih ediyor. Nasıl müşteri sadakat programları ve kampanyalar var, çalışanlar da birer müşteri gibi görülüyor. Çalışanın bağlılığım sağlamak ve verim almak için eskisi gibi maaşını vermek yeterli olmuyor.
“ŞİRKETLER ESNEK DAVRANIYOR”
Momento’nun tiyatro, kurs, ATV sürüşü, tatil gibi en az 50’şer deneyimden oluşan kurumsal ödül paketleri dışmda bir de çalışanı motive etmek adma kullanılan bir mobil uygulaması bulunuyor. Mobil uygulama üzerinden amir ya da yönetici kendi altında çalışanlara yaptıkları başarılı işlere binaen rozet ya da puan veriyor. Puanlar biriktiğinde bakiyeye dönüşüyor. Çalışan bu bakiyeyi Momento’nun deneyim paketlerinden dilediğini alarak harcayabiliyor. Kastro sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Artık firma çalışanına maaş haricinde yan hak olarak ne istediğini soruyor. Örneğin çalışanın ailesini de kapsayan kapsamlı bir sağlık sigortasına ihtiyacı yoksa, hakkım bireysel emeklilik veya alışveriş bakiyesinden yana kullanabiliyor, insanlar kendi ihtiyaçlarına özel haklar talep ettikleri için şirketler de yan haklar konusunda esnek davranıyor.”
UYGULAMA İHRAÇ EDİYOR
Altuğ Acar tarafından kurulan Mivento ise sadakat ve ödüllendirme çözümleri üreten bir yazılım şirketi. Bünyesinde kurumsal ödüllendirme platformu Hediye-mo’yu da barındırıyor. Çalışan, bayi, distribütör gibi satış kanallarının teşviki için özel programlar geliştiriyor. Üç ay önce Hollanda’daki büyük bir hızlı tüketim ürünleri grubu ile anlaşma yapan firma, artık yazılımlarını SAAS olarak ihraç da ediyor. 13 dile çevrilen çalışan teşvik ve motivasyon uygulamasını 2018’de sekiz ülkeye ihraç etmeyi hedefliyor.
Yeni neslin üstünde şirketin adı yazan promosyon ürünlerle mutlu olmadığına vurgu yapan Acar, “O nedenle alışveriş çeklerini çeşitlendirerek seçimi çalışanın kendi tercihine bırakıyoruz” diyor. Maddi ödüllerin de tek başına yeterli olmadığına değinen Acar, “Kuramlara özel motivasyon ve teşvik portalleri ile mobil uygulamalar geliştiriyoruz. Çalışan örneğin bir şey satıyorsa satış performans skorunu anlık olarak görebiliyor. Diyelim kurumda 500 kişi satış yapıyor, hepsi anlık olarak birbirlerinin skorlarını görüp bu şekilde motive olabiliyorlar. Bu çocuklar bilgisayar oyunuyla büyüdü. Skor görmeden, rakiplerini görmeden motive olamıyorlar” diyor.
YAMAÇ PARAŞÜTÜ MÜ, YOGA Mİ?
Giftibox, her birinin içinde en az 100 adet deneyim çekinin yer aldığı kurumsal hediye paketleri üretiyor. Kişisel bakım, lezzet, macera, eğlence, gezi gibi çeşitli temalarda 2 bin 400den fazla deneyim seçeneğinin yer aldığı paketler, hangi çalışanını hangi hediyeyle mutlu edebileceğini bilmekte zorlanan patronların imdadına yetişiyor. Yamaç paraşütü gibi ekstrem sporlardan yoga üyeliğine, İspanyol mutfağı tadımından seramik kursuna akla gelebilecek hemen her zevke uygun deneyim çeki kalınca bir kitap halinde çalışana hediye ediliyor. Çalışan canının istediği çeki kullanabiliyor.
2011 yılında bir grup Türk ve Fransız arkadaş tarafından kurulan Giftibox’m CEO’su Remy Asensio, “2010 yılında hediye deneyim kutusu kavramı Fransa’da ve tüm Avrupada büyük bir başarı kazanmıştı ancak Türkiye henüz bu konseptle tanışmamıştı. Genç nüfusu ile Türk toplumunun farklı etkinliklere, değişik yeme içme deneyimlerine ve gezilere ilgi duyan bir yapısı olduğunu bildiğimiz için bu işi Türkiye’de hayata geçirmeye karar verdik” diye anlatıyor kuruluş hikayesini.
PERFORMANS ARTIRAN PLATFORM
M. Enis Karslıoğlu tarafından BiggPlus Group bünyesi altında kurulan Biggstars da, çalışanları şirket içinde motive ederek performanslarını arttıran web ve mobil tabanlı bir takdir/ödüllendirme platformu. Yöneticiler çalışanlarının performanslarını önceden belirlenmiş şirket değerleri çerçevesinde takip ediyor, hedeflerini tutturarak başarılı olanları Biggstars platformu üzerinden takdir ederek belli bir bütçe çerçevesinde Biggpuan vererek ödüllendiriyor. Bu puanlar da internet üzerinden alışveriş yapmaya imkan tanıyor. Çalışanlar da takım arkadaşlarına tebrik ve teşekkürlerini gönderebiliyor.
Biggstars’m global ölçekte çoklu dil çalışan bir Çalışan Takdir ve Ödüllendirme Platformu olduğunu ifade eden Karslıoğlu, “Dünyada Y jenerasyon ile birlikte ortaya çıkan anlık takdir etme, sosyalleşme, etkileşme ihtiyacı bizi dijital ortamda çalışan, çok iyi veri analizi yapabilen böyle bir platform geliştirmeye itti. Biggstars uygulaması sayesinde şirket çalışanları kurum değerleri çerçevesinde tek bir platform üzerinden birbirleriyle sosyalleşebilir, yöneticiler ve çalışanlar tebrik, teşekkür ve ödüllendirme mekanizmasıyla daha iyi motive olarak verimliliklerini arttırabilir” diyor. Biggstars platformunun sadece kurum çalışanlarına hediye verme üzerine tasarlanmış olmadığını da vurgulayan Karslıoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öneri kutuları var ve İK yönetimi içerik yayınlayabiliyor. Etkileşim ve başarı raporları çekebiliyor. Biggstars’m hediye sitesi olan Biggrewards ise 15 bin üründen oluşuyor.”
Şirketlerde orta kademelere yükselmiş olan Y kuşağının artmasının bağlılık konusunda yeni soruları ortaya çıkardığına değinen Karslıoğlu,
“Gallup araştırmasına göre, günümüzde yüzde 70 çalışan işine odaklanmıyor. Y Kuşağı çalışanlarının motivasyon konusunu önemseme, başarılarının anlık takdir edilmesi gibi önemli bir beklentileri var” diyor.