Yabancılar 2015’te likit hissede olacak
Yabancı yatırımcılar, 2013’teki 429 milyon dolarlık net satımın ardmdan, 2014’te 2,23 milyar dolarlık net alım yaptı. Bu akınlar özellikle bankacılık, ulaştırma ve telekomünikasyonda gerçekleşti. Yabancılaruı 2015’te de likit hisselerde atımlarının süreceği öngörülüyor. Bu bağlamda dünyada parasal genişleme ve petrol fiyatları, yurtiçüıde ise faiz indirimi, cari açık ve enflasyon izlenecek.
2014, yabancıların hisse seçimlerinde likit olan hisseleri seçme kriterinden vazgeçmediği bir yıl oldu. Bu bağlamda bu seçime olanak sağlayan banka ve holding hisseleri yabancıların alım yaptığı sektörler olarak kayıtlardaki yerini aldı.
2014 toplamında 81,9 milyar dolarlık alım ve 79,7 milyon dolarlık satım yapan yabancılar, yıl toplamında 2,23 milyar dolarlık net alım yapmış oldu. 2014 yılı, yabancıların 1997’den bu yana borsada en fazla alım yaptığı dört yıldan birisiydi. Daha önce de 2005, 2007 ve 2012 yıllarında güçlü alımlar gerçekleşmişti. Yabancıların geçen yıl en çok alım yaptığı sektör ise 1 milyar 14 milyon dolarla bankacılık oldu.
2015 yılında da yabancıların likit hisselere yönelmesi beklenirken; bankacılık, ulaştırma, holdingler ve GYO sektöründe alım yapacakları öngörülüyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
BEKLENTİYİ SATIN ALDILAR
2014 yılı net 2,23 milyar dolarlık sermaye girişi ile birincil ve ikincil halka arzlar dışarıda bırakıldığında 2007 yılından bu yana yabancı girişinin en yoğun olduğu yıl oldu. Bur-gan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, bankalar hariç tutulduğunda yıl içinde özellikle Net Holding, Gübre Fabrikaları, Çelebi, Trakya Cam ve Asel-san’ın en çok yabancı sermaye çeken şirketler olduğunu belirtiyor. Akyol, “Tek bir konu başlığı altında toplamak gerekirse, bu şirketlerin özellikle gelecek döneme ilişkin çizdikleri görünümün ve beklentilerin söz konusu performansta önemli rol oynadığını söyleyebiliriz” diyor.
Avrupa Merkez Başkanı Mario Draghi’nin ‘parasal genişlemeye gidilebilir’ mesajları ve düşen faiz ortamı sonrasında özellikle bankacılık hisselerinde yabancılann yoğun alım-lar yaptığı 2014 yılında, en çok alman 10 hisseden dördünün bankacılık kâğıtları olması şaşırtmadı. Bunun yanında Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlan özelleştirmesini kazanan Net Holding, düşük faiz ortamından pozitif etkilenen Emlak GYO, United Biscuits satın almasıyla dikkat çeken Ülker Bisküvi de yabancı yatırımcının ilgisinden kaçmadı.
BANKALAR ÖN PLANDA
2014 yılında gösterge tahvil faizinin yüzde 11 seviyelerinden yüzde 8 seviyesine kadar düşmesi, bankacılık sektörü hisselerini olumlu etkileyen gelişmelerden biriydi. Bu bağlamda, Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven, pozitif mali tablolar ve küresel gelişmelerin de etkisiyle 2015 yılında da bankalara olan ilginin devam etmesini bekliyor. Özgüven’e göre, 2015 yılında Merkez Bankasının olası bir faiz indirimine gitmesi halinde, Garanti Bankası ve îş Bankası (C), en fazla talep edilen banka hisseleri olabilir.
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, bankacılık için 2015 yılının, deyim yerindeyse med-cezir misali bir yıl olacağını öne sürüyor. Karabulut, “.Düşük faiz ortamı beklentileri ile birlikte 2015 yılının yarısında sular çekilmiş olsa da, 2015 yılının ortasında FED’den gelebilecek bir faiz artınmı yılın ikinci yarısından sonra bankaların bilançolarında yakından hissedilecektir” diyor.
ULAŞTIRMA, HOLDİNG, GYO
Uzmanlar bu yıl yabancı yatırımcıların bankacılık dışında özellikle ulaştırma ve holdinglere yönelmesini bekliyor. Bu bağlamda, Emre Özgüven, 2015’te Borsa İstanbul’da görünümün, FED faiz artışı öncesi ve sonrası şeklinde değişebileceğini düşünüyor. Özgüven, bunun yanında, haziran ayında gerçekleşecek olan genel seçimin borsaya bir miktar satış getirmesini ve seçim sonrasında ise yukarı yönlü hareketlerin hızlanmasını da bekliyor.
Emre Özgüven, “Özellikle bu süreçte düşen petrol fiyatlarından dolayı ulaşım sektöründe hizmet veren şirketlerin 2015 yılında yabancılar tarafından tercih edilecek sektörler arasında yer almasını bekliyoruz. Bunun yanında bankacılık sektörü ve gayrimenkul sektörü de yer alacaktır” diye konuşuyor. Özgüven, Türkiye’de bankalardaki yabancı payının borsa-daki yabancı hisse sahipliği ile birlikte yüzde 42’yi aştığını belirtiyor.
BEKLENTİLER, RİSKLER…
Bu noktada, Yeliz Karabulut, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemesi ve başta petrol olmak üzere düşen enerji fiyatlarının Türkiye’ye pozitif katkı yapmasını bekliyor. Karabulut, “Yurtiçinde ise cari açık ve enflasyonun düşmesi, faizlerin hem yurtiçi hem de yurtdışı etkenlerin etkisiyle gerilemesi de pozitif etki yapabilecek gelişmeler arasında” diyor.
Diğer taraftan olası risklere değinen Murat Akyol, kârlılıkların döviz kurlanna olan hassasiyetine, faizlerde FED kaynaklı yaşanan volatiliteye, petrol zengini ülkelere yönelik ihracat ve turizm gelirlerinde azalmaya dikkat çekiyor. Murat Akyol, “Başlıca ihracat pazarlarındaki yavaşlama ve seçim atmosferi ve seçim sonrası ekonomi yönetimine ilişkin belirsizlikler nedeniyle, hisse senetlerinin tarihsel ortalamanın üzerinde sınırlı getiri potansiyeli ile işlem görmesi de riskler arasında” diyor. Akyol, yeni arzların yaratabileceği baskıların da başka bir unsur olduğunu sözlerine ekliyor.
Yabancılar hangi hisseleri öneriyor?
JP Morgan: Raporunda, piyasaların ‘Ağırlık Artır’ ve ‘Ağırlık Azalt’ tavsiyesi verdiği ülkeleri belirtti. Buna göre Hindistan, Çin, Tayland, Brezilya ve Türkiye ‘Ağırlık Artır’ tavsiyesi alırken; Rusya, Tayvan, Malezya, Güney Afrika, Meksika, Endonezya, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Macaristan, Peru, Polonya, Rlipinler, Şili, Yunanistan, BAE ve Katar ‘Ağırlık Azalt4 tavsiyesi aldı.
Morgan Stanley: TAV için eşit ağırlık tavsiyesi verdi. Morgan Stanley, bunu şöyle açıklıyor: “2020 sonrasında Atatürk Havalimanı gelirlerine karşılık TAVın opsiyonlarını inceledik.
Analizimiz yüzde 15-’20 sermaye gerekeceğini gösteriyor ancak yatırım riski ve uzun süreler işin kolay olmayacağına işaret ediyor. Tavsiyemiz Eşit Ağırlık, hedef fiyatımız 18.50 TL.”
UBS: Ekim 2014 ortasından bu yana çok güçlü bir performans gösteren ve yüzde 60’a varan oranda değer kazanan Türk Hava Yolları hisseleri için tavsiyesini ‘al’dan nötr’e indirdi. UBS, tavsiyesini düşürmesine neden olarak kısa vadede yükseliş potansiyelini sınırlı görmesini işaret ederken, şirketin kâr ivmesinin 2015 yılında da güçlü olmaya devam etmesini beklediğini de ifade etti. UBS raporunda THY için 12 aylık fiyat hedefini 9,90 TL’den 11,20 TL’ye revize ederken, THY hisselerini Türkiye için en çok tercih ettiği hisseler listesinden de çıkardı.