Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yabancılar 2016’da net alıma geçebilir

Borsa İstanbul’un yüzde 16,3 kaybettirdiği 2015’te yabancı yatırımcı 2,5 milyar dolar net satıcı oldu. Bu 2008’den bu yana görülen en yüksek satış olurken, yabancıların payı yüzde 62,5’e geriledi. Borsadaki sert düşüşler ise BES fonlarının alınmasıyla destek buldu. 2016’da yabancıların gevşeyen fiyatlardan dolayı bankacılık, petrol, ulaştırma ve perakende hisselerine yönelmesi bekleniyor.

Geçen hafta Borsa İstanbul’un yayınladığı yabancı işlemlerinin açıklanmasıyla birlikte, yabancıların 2015 yılındaki satışlarının faturası da ortaya çıktı. Buna göre yabancılar, 2015 yılında net 2 milyar 545 milyon dolarlık hissa azalttı. Bu rakam 2008 yılından bu yana yapılmış en büyük satışa işaret ediyor.

Borsa İstanbul

Türkiye hisse senetleri, 2015 yılında siyasi belirsizlikler ve sekteye uğrayan barış süreci nedeniyle gelişmekte olan ülkelere göre oldukça düşük performans gösterdi. Petrol fiyatlarındaki seıt düşüş Ortadoğu ülkeleri için bütçe kesintisi oluşturarak 2015 yılında Türkiye’nin bölgeye ihracatını olumsuz etkiledi. Geçen hafta perşembe günü kapanışındaysa F/K oranına göre MSCI Türkiye Endeksi’nin gelişmekte olan ülkelere göre iskon-tosu, tarihsel yüksek seviye olan yüzde 30’dan yüzde 25’e geriledi. Ancak bu oran da yüksek bulunuyor. 2016 yılında ise yabancıların ulaştırma, bankacılık, petrol ve perakende sektörlerine yönelmesi bekleniyor.

EN YÜKSEK SATIŞ

Yabancılar 2015 yılının tamamında 2 milyar 545 milyon dolar net satıcı konumuna geldi. Bu rakam, 2008 yılında yapılan 2 milyar 988 milyon dolarlık satıştan bu yana yapılmış en yüksek satışa işaret ediyor. Hatırlatalım, 2014 yılında yabancılar 2 milyar 226 milyon dolar net alım yapmışlardı. Burada değinilmesi gereken önemli bir nokta, 2015 Nisan ayında Katarlı Mayhoola Investment’ın Boy-ner Perakende’deki 326 milyon dolarlık yatırımı ve son iki ayda Akfen Holding’in 151 milyon dolarlık hisse geri alım programı. Bu iki özel durum hariç tutulduğunda ise tüm yılda yabancı yatırımcıların net satışı 2 milyar 720 milyon dolar olarak karşımıza çıkıyor.

Yabancı yatırımcıların BİST’teki payı 2015 Aralıkta önceki aya göre yatay 104 baz puan düşüşle yüzde 62,47 düzeyinde gerçekleşirken, 2015 yıl başında yabancı yatırımcının BIST’teki payı yüzde 64,10 seviyesindeydi. Tüm yılda yabancıların işlem hacmindeki ortalama payı ise yüzde 21 oldu.

KONJONKTÜR ETKİLEDİ

Tablodaki en çok satılan şirketlere bakıldığında bankaların yoğun olduğu görülüyor. 2015 Mart ayından bugüne geldiğimiz noktada yabancı işlemlerinde ciddi oranda bir azalma söz konusu. Yine FED’in parasal sıkı-laştırmaya gideceğini açıkladığı Mayıs 2013 sonrasında Türk borsasında en büyük yabancı satışı Kasım 2015’te yaşandı.

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, 1 Kasım seçimi öncesinde pozisyon alan yabancıların seçim sonuçları sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalmasıyla kâr amaçlı kademeli satış yapmaya başladığını söylüyor. Göksu, son olarak Rus gerginliğinin de büyük satış getirdiğini hatırlatıyor. Aysun Göksu, yabancıların olası dalgalanmalarda ellerindeki hisselerin bir kısmım azalttığını ve gelişmeler doğrultusunda yeniden pozisyon aldıklarım da ifade ediyor.

Yabancıların özellikle 2015 yılında genel olarak sektör ilgisinden çok belli başlı hisseleri tutma eğiliminde olduğunu görülüyor. Bu bağlamda perakende sektöründe hikayesi olan ve sektörü domine eden bazı hisselere yönelim var. Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, ortaklıkların da sektördeki yabancı hareketinde belirleyici olduğunu söylüyor. Gezgin, aynı şekilde petrol hisselerine yabancı ilgisinin olmasında da 2015 yılında yabancı bankalara yapılan hisse satımlannın ön planda olduğunu belirtiyor.

20I6’DA HANGİ HİSSELER?

Şirketlerin kârındaki düzenli artış, piyasa çarpanlarına göre ucuz olmaları, düzenli temettü ödemeleri gibi nedenler, yabancılann ilgisinin temel faktörlerini oluşturuyor. Bu bağlamda, Aysun Göksu, “Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ulaştırma sektörü yabancıların radarında. Yine artan taleple birlikte gelişen inşaat sektörü ve buna bağlı olarak çimento sektörü hisseleri; ihracata dayalı büyüme modelini benimseyen şirket hisseleri yabancıların tercihi olabilir” diye konuşuyor. Destek Menkul’e göre, hisse bazındaysa, Emlak GYO, THY, Tüpraş, Petkim, Boyner Perakende, BlM, Enka İnşaat, Net Holding gibi bilançosu güçlü ve endeks üzerinde performans gösteren hisseler, yabancılann ilgisini bu yıl da çekecek gibi.

Venbey Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün ise 2016 yılında yabancıların alıma geçmesi durumunda bankacılık, holding, perakende sektörlerine yönelebileceğini söylüyor. Ürkün, “Yabancıların yerlilere kıyasla daha uzun vadeli yatırım yapmaları nedeniyle, Enka inşaat, Tüpraş, Türk Telekom, Ford Otosan, Türk Traktör ve Ülker Gıda gibi hisseler tercih edilebilir” diyor. Barış Ürkün, petrol fiyatlarındaki devam eden düşüşler petrolle ilişkili şirketlerin maliyetlerini düşüreceğinden, THY ve Pega-sus’a da dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu