Yabancılar ne zaman yeniden alıma geçer?
Eylül ve ekim aylarım iniş-çıkışlarla geçiren BİST-100, 6 Kasım’da 114.166 ile tarihi zirvesini görse de geçen hafta satışlarla karşdaştı. Endekste kısa vadede dalgalanma bekleyen uzmanlar, uzun vadede mevcut seviyelerin ahm için uygun olduğunu söylüyor. Son iki aydır satış ağırlıklı işlem yapan yabancıların ise ahm için enflasyon ve kurun kontrol altma ahnmasım beklediği kaydediliyor.
2017 Ocak-Ağustos’ta yükseliş trendiyle hareket eden BÎST-100 Endeksi, eylül ve ekim aylarında dalgalı seyretti. Ağustos ayını 110.423 ile kapatan endeks eylylde 101.218’e kadar gerilerken, ekimde en düşük 101.298’i ve en yüksek 110.143’ü gördü. 6 Kasım’da 114.166 ile tarihi zirvesine yükselen BİST-100 geçen hafta ise satışlarla 106.239’a kadar geriledi.
Endeksin bu dalgalı durumunda yabancı yatırımcıların nasıl bir etkisi olduğuna bakmak gerekiyor. 2017’de yabana yatırımcılar mart ayındaki 48 milyon dolarlık net satış dışında, eylül ayına kadarki süreçte ‘alım’ tarafında yer aldı. 2017’ye yüzde 63,17 ile başlayan yabancı takas payı da 24 Ağustos’ta yüzde 65,97’ye kadar yükselerek zirve seviyesini gördü.
Ancak son iki ayda yabancıların borsanın performansına paralel satış ağırlıklı işlemler yaptığı görülüyor. Yabancılar, eylülde 321 milyon dolarlık, ekimde 14 milyon dolarlık satış yaptı. Takas payının eylül ve ekim performanslarında da gevşeme yaşandığı ortaya çıkıyor. 9 Kasım’da yabancı takas payı yüzde 65’in altına gerileyerek yüzde 64,98 oldu. Geçen hafta ise yüzde 65 sınırında seyretti.
ZAYIFLIK İŞARETİ
Gelinen bu noktada, son iki aydaki satışlar endişe yaratıyor. Hisse senedinden yüksek getirili tahvillere, gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarından emtiaya tüm riskli varlık gruplarında satış gözleyen İş Yatırım analistleri, ABD ve Avrupa ile ilişkilerdeki gerginlik nedeniyle Türkiye varlıklarının bu satış dalgasından payına düşeni fazlasıyla aldığını söylüyor. MSCI Türkiye Endeksi’nin son üç ayda GOÜ piyasalarının yaklaşık yüzde 15 gerisinde kaldığı bilgisini veren İş Yatırım analistleri, yabancı satışlarındaki artışı piyasa için ‘zayıflık işareti’ olarak görüyor.
Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, yabancı yatırımcıların frene basmasını siyasi iniş-çıkışlara bağlıyor. Yine de 2016’daki sıkıntılara rağmen sınırlı sermaye çıkışı görüldüğünü söyleyen Subran, asıl sorunun yabancıların uzun vadeliden kısa vadeli sermaye akışına yönelmesi olduğunu vurguluyor. “Yabancılar Türk tahvillerinde kısa pozisyon almaya başladı” diyen Subran, bunun da yabancıların ekonomik büyümeye ve cari açığın kapanmasına katkısını azalttığını kaydediyor.
SATIŞLAR SÜRER MI?
Yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmeler, yabancıların tavrını etkiliyor. Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, jeopolitik ve diplomatik risklerin yabancıların risk algısını bozduğunu söylüyor. Demir, şöyle devam ediyor: “Enflasyon, döviz kuru, tahvil ve beş yıllık ülke risk primindeki (CDS) bozulmalar da yabancıların algısını olumsuz etkiliyor. Ekimde bilanço normalleşme sürecine başlayan ABD Merkez Banka-sı’nın (FED) 2017’de bir faiz artırımına daha gitme olasılığı ve küresel ülke büyüme rakamlarındaki toparlanmalar, yabancıların GOÜ ekonomilerinden çıkışlarında etkili olacak.”
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, yabancı satışlarını üçüncü çeyrek bilanço döneminin sonlanmasıyla gelen kâr realizasyonu-na bağlıyor. Dalgalı kur ve faiz oranlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatmasıyla ilgili endişelerin satışlara yol açtığını belirten Akkoyunlu’ya göre, ‘defter kapatma’ dönemine giren yabancılardan yılın kalanında ‘alış’ dalgası gelmeyecek. Akkoyunlu, 2018 ilk çeyrekte baz etkisiyle düşüş eğilimine girecek enflasyonla faiz ve kurda dalgalanmanın azalmasını bekliyor. Bu ortamın yabancıların alım potansiyelini olumlu etkileyeceğini de kaydediyor.
HANGİ HİSSELER?
Peki, yabancılar en çok hangi hisseleri alıyor, hangilerini satıyor? Tablomuzda, 2017 Ocak-Ekim’de en çok net alım ve net satış yapılan ilk 10 hisseyi görebilirsiniz. Alımda, Garanti, îş, Halkbank ve Vakıfbank olmak üzere dört banka hissesi var. Satışta ise ilk beşte Aselsan, Emlak GYO, Arçelik, Koza Altın ve Net Holding bulunuyor.
YATIRIMCI NE YAPSIN?
BİST-100 için 110.500 eşiğinin altında kalındığı sürece yeni trend beklemeyen Alnus Yatırım uzmanları, yıl sonu için 100.000-106.000 aralığını öngörüyor. Kurum, yatırımcılara vola-tilitesi yüksek şirketlerden uzak durmalarını öneriyor.
Gedik Yatırım’dan Ali Kerim Akkoyunlu, BİST’in iskontosunun diğer GOÜ piyasalarına göre en yüksek değerlerde olduğunu aktarıyor ve düşüşlerde ‘kademeli alım’ tavsiyesi veriyor.
3 YABANCI KURULUŞ NE DİYOR?
OREDIT SUISSE: TL cinsi varlıklarda, ABD ile gerilime bağlı risk priminin ortadan kalkmasını bekliyoruz. Ancak yüksek tahvil arzı ve enflasyon dinamikleri ‘alım’ tavsiyesi vermemize engel oluyor.
JP MORGAN: Türkiye tahvilleri için tavsiyemiz ‘piyasa ağırlığı’nda. Bunun nedeni, ortamın GOÜ varlıkları için destekleyici olmaması veTCMB’nin ikna edici nitelikte olmayan adımları karşısında piyasanın enflasyonun gidişatından giderek endişeli hale gelmesi.
NOMURA BANK: Yatırımcı perspektifinden bakıldığında, reel faiz oranları hem iç talep baskılarını kontrol etmekte hem de artan siyasi riski karşılamakta yetersiz kalıyor. Diplomatik gerilimlerin Türkiye için doğrudan mali sonuçları olabileceği gerçeği, yabancı yatırımcıların kaygılarını artırıyor.
UNLU & CO ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ DİREKTÖRÜ DR. VEDAT MİZRAHİ
“YABANCI YATIRIMCILAR TCMB’DEN HAMLE BEKLİYOR”
CAZİP AMA YETERLİ DEĞİL: Enflasyondaki bozulma, yüksek cari açık ve TL’deki değer kaybı, yatırımcıları tedirgin ettiği için hisse senedi piyasalarından çıkışlara şahit olduk. Yabancı yatırımcılar fiyat kazanç (F/K) çarpanlarına göre Türkiye hisse senedi piyasasını cazip buluyor. Ancak, tekrar alıma geçmeden önce TCMB’nin enflasyonu ve kuru kontrol altına alacak hamleler yapmasını da bekliyor.
RUSYA’YA FON AKTARIMI: GOÜ piyasalarından büyük para çıkışı yok. Ancak öyle bir süreçte, Türkiye bundan en negatif yönde etkilenecek ülkelerden biri olacak. Çünkü cari açığın önemli kısmı portföy yatırımlarıyla finanse ediliyor. Son dönemde Türkiye’den Rusya’ya fon aktarımı yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Rusya’da faizlerin düşüş trendiyle, yatırımcılar Rusya ağırlıklarını artırıyor.
ALIM İÇİN UYGUN: MSCI GOÜ Endeksi’ne göre yüzde 40’a yakın iskontoyla işlem gören Türk hisse senetleri, yukarı yükseliş potansiyeli taşıyor. Bir yıl vadeli hedef fiyatları baz alarak hesapladığımız 12 aylık BİST-100 hedefimiz 120.000. Uzun vadeli pozisyon için mevcut seviyelerin alım için uygun olduğunu düşünüyoruz. Ancak kısa vadede volatilite yüksek olabilir. FED kararları ve jeopolitik gelişmelerin ışığında endeks bir miktar geri çekilebilir.
CEREN ORAL