Girişimcilik Haberleri

Yapay Zeka Tabanlı Otomotiv Teknolojileri Üretecek

“SÜRÜCÜLERİ KORUYORUZ”

Sürücülerin hayatlarını korumayı hedeflediklerini söyleyen Anatolian Technologies CEO’su Kamuran Candan, “Geliştirdiğimiz yapay zeka, araç kullanımıyla ilgili oluşabilecek birçok olumsuz durumu otomatik algılayıp uyarılar üretiyor” diyor.

Neksus Ventures’ın yatırım yaptığı ileri teknoloji şirketi Anatolian Technologies, bir yaşında oldukça genç bir start up. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren girişimin iş konusu yapay zeka tabanlı otomotiv teknolojileri üretmek.

Yapay zeka markaları SeaSong, aracı sürekli gözlemleyerek sürücüyü koruyan bir sistem sunuyor.

Bu alandaki yazılımlarını yüzde 100 yerli teknolojiyle ITÜ laboratuvarlarında geliştirdiklerini söyleyen şirketin CEO’su ve kurucusu Kamuran Candan, iş fikrinin kiralık araçla yaptıkları seyahat sırasında başlarına gelen önemli bir arızayla ortaya çıktığını belirtiyor ve girişimini şöyle anlatıyor:

“FİKİR ARIZADAN ÇIKTI”

“Kiralık araçla seyahat ederken, aracın motorunu aniden arıza kaynaklı olarak korumaya almasıyla ciddi bir kaza atlattık. Araçların saatte ortalama 120 kilometreyle hareket ettiği otobanda saatte 10 kilometre hızla kalakaldık ve her an bir araç aracımıza çarpabilirdi. Problemin ne olduğunu bilmiyorduk. Sonrasında teknik servis tarafından yapılan taramalarda herhangi bir arıza bulunamadı. Bu tür durumlarda problemin anında tespiti, sürücüyü panik olmadan nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bilgilendiren ve problemi teknik servisle anında paylaşan bir teknolojiyi geliştirmeye karar verdik.

YAPAY ZEKA ASİSTANI

Yaptığımız araştırma ve anketlerde sürücülerin araçlarıyla güvenli seyahat etme ihtiyacının olduğunu tespit ettik. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına araçla seyahat ederken, doğabilecek her türlü ihtiyacı ve bu ihtiyacı giderebilecek paydaşları buluşturmanın önemi ortaya çıktı. Araçlardan aldığımız mekanik verileri işleyerek daha güvenli sürüş deneyimini yaşatmak için araç içi yapay zeka asistanı SeaSong’u geliştirdik. Lastik havası inmeye başlayınca, far sisteminde yaşanan bir arızamn ya da hava yastığı arızasımn teknik servis, asistan ve sigorta şirketi tarafından bilinmesi sayesinde aracın sorununu giderme süreci en hızlı şekilde gerçekleşti.

“REKABETÇİ ÜRÜNLER GELİŞTİRECEĞİZ”

100 bin TL’lik bir tekno girişim kredisiyle yola çıktık. Bunun yanında yaklaşık 50 bin TL sermayeyi de kendi birikimlerimden koydum. Ardından ürünü olgunlaştırmak ve hızlanmak için melek yatırımcı arayışlarına giriştik. Bize inanan yatırımcılarla sermaye yapısını güçlendirerek yolumuza devam ettik. Anatolian Technologies’i insanlara tanıtmak için çok çaba sarf ettik. İşin püf noktası da burası oldu.

Şu anda sektördeki bütün sigorta, asistans, otomotiv, telekom şirketleri tarafından biliniyor ve tanınıyoruz. Bütün bu şirketlere ürünlerimizle teklifler verebildik. Bazıları ile satış sürecini başlatmak üzereyiz. Bütün dünyayla beraber en yeni gelişmeleri takip ediyor ve uyum sağlamak adına bütün çalışmaları ITÜ laboratuvarlarında gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz dünyanın entegre pazarlarına rekabetçi ürünlerle girebilmek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu