Yapay zekanın rengi değişti
Türkiye Yapay Zeka Inisiyatifi’nin İkincisini gerçekleştirdiği Türkiye Yapay Zeka Haftası [TR Al Week 2021) 18-22 Ekim tarihleri arasında düzenlendi. Beş gün süren etkinlikte 50’den fazla oturumda 140 konuşmacı yer aldı. TRAİ Kurucusu Halil Aksu açılışta yaptığı konuşmada, son yıllarda Türkiye’de yapay zeka girişimciliğinde bir artış yaşandığına dikkat çekti. 2017’de yapay zeka alanında 10 girişim varken şu anda 205 yapay zeka girişimine ulaştığını belirten Halil Aksu şunları söyledi: “5 yılda tam 20 misli bir artış görüldü. Bu sene o kadar çok işin rengini değiştiren örnekler gördük ki. Sanayinin rengi değişiyor: Yani veri hacmi tırmanıyor, yetkinlikler gelişiyor, proje sayısı artıyor, katma değer yükseliyor. Perakendenin rengi değişiyor: Tüketici beklentileri yükseliyor, Rekabet kızışıyor, İş modelleri değişiyor, Kompleksite ve sürat artıyor ve bunlara insan aklıyla yetişmek mümkün değil. Yapay zeka lazım. Yapay zeka sayesinde her an müşteri odaklı olmak; her yerde en iyi deneyimi sunmak; yeni modelleri hızlıca hayata geçirmek; Sürdürülebilir büyümeyi sağlamak mümkün olacak.”
DİJİTAL LİDERLİKTE ÜÇ TEMEL KONU
“İşin rengi değişiyor” başlığıyla düzenlenen etkinlikte söz alan ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, fınans sektöründe dijitalleşme, yapay zeka, yeni nesil teknolojilerin kullanımından bahsederek, “Dijital liderlikte odaklandığımız 3 temel konu var; müşteri deneyimi, güvenilirlik, fark yaratan ürün ve hizmetler. Biz veriyi, dijitali ve teknolojileri en iyi şekilde kullanarak müşterilerimizin hayatında bankacılığın yerini daha aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda uygulamalara baktığımızda örneğin kredi tahsis kararlarımızın yüzde 99,8’ini otomatik süreçlerle veriyoruz. Ayrıca yapay zeka ve NLP destekli yazışmalı bankacılık asistanımız INGo’da 2018 yılından bu yana başlatılan tekil konuşma sayısı 13 milyon adet olarak gerçekleşti ve yaklaşık 1 milyar TL’lik kredi onaylandı. Bununla beraber 2020’den bu yana yaklaşık 173 bin saat mesai harcanmış tekrar eden işlerin robotize edilmesini sağladık” dedi.
YÜKSEK BAŞARILI SİSTEMLER
TR Al Week’te savunma, bilişim, siber güvenlik ve enerji yönetim sistemlerinde tasarımı ve kurulumunda 25 yılı aşkın deneyimi bulunan HAVELSAN Ar-Ge, Teknoloji ve Ürün Müdürü Tacettin Köprülü ise “Savunma Sanayinde Yapay Zeka ve Büyük Veri” başlıklı konuşmasında yapay zekanın bu alanda yükselen çizgisini anlattı. Tacettin Köprülü, yapay zekanın gelişimiyle savunma sanayiinde özellikle otonom silahlar, istihbarat, karar destek, öngörü ve eğitim kullanım alanlarına değindi. Havelsan’daki HİPERSYS programını da aktaran Köprülü, programın ana amacının “Yüksek başarılı yapay zeka sistemleri” yaratmak olduğunu ve bunun için merkezi çalışan, gömülü ve genel yapay zeka sistemlerini kullandıklarını belirtti.
Bu yıl dünyanın farklı coğrafyalarından yapay zeka uzmanları ve girişimlerinin de katıldığı TRAİ VVeek, yapay zekanın temas ettiği tüm endüstriyel ve sosyal alanları kapsayan oturumlarıyla Türkiye’deki yapay zeka çevrelerine zengin içerikli bir hafta yaşattı.