Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yatırım araçlarında “alım” seviyeleri…

DolarITL’de 2.8250, 2.7750 ve 2.73-2.75 bölgesi üç kademeli “alım” için uygun. Euro/TL ‘de ise alım seviyeleri olarak 3.04-3.05, 3.00 ve 2.96 uygun. BIST-lOO’de 87 bin 500 üzerine çıkmayı sağlayacak makroekonomik ortam ise mevcut değil…

barclays

FED’in aralık toplantısına az kaldı, son durumda bir değişiklik var mı?

Durum aynı. FED toplantısı bugün olsa faiz artırımını yapardı. Faiz sözleşmesi üzerine yazılı opsiyon fiyatlamalarına göre piyasa katılımcıları FED’in aralık ayında artırım yapmasına yüzde 70’e yakın olasılık biçiyor. ABD’deki ekonomistlerle yapılan ankete göre de ekonomistlerin yüzde 90’ından fazlası aralıkta faiz artırımı bekliyor.

FED de zaten son toplantı bildirisinde aralık için güçlü sinyal vermişti. Ancak aralık toplantısı öncesinde halen üç kritik veri var (ISM imalat, ISM hizmetler ve tarım dışı istidam). FED’in aralık kararını takvimden ziyade bu veriler tayin edecek. Ama toplantı bugün olsaydı faiz artırımı yaparlardı.

Euro/dolar nereye gidiyor?

Parite, aşağı yönlü etki yaratan iki güçlü beklentinin tesiri altında.

Birincisi, FED’den beklenen ilk faiz artırımı için aralık toplantısı üzerinde konsensüs oluşmaya başlaması. İkincisi de Avrupa Merkez Bankası’nm (ECB) aralık toplantısında açıklaması beklenen genişleyici adım.

Birincisi dolan güçlendiriyor, İkincisi euro’yu zayıflatıyor. Parite son günlerde 1.07’nin de altına geriledi. Paritenin 1.04-1.05 bölgesinde dip oluşumunu tamamlaması yönündeki beklentimi koruyorum. Neden mi? FED faiz artırım sürecine başlasa bile bu süreç çok ağır ilerleyecek. Geçmiş döngülerdeki gibi hemen hemen her toplantı faiz artırımına gitme ihtimalleri yok. ECB’nin genişleyici adım beklentisi de fazlasıyla satın alındı. Paritenin önümüzdeki aylarda yeniden 1.10 ve 1.15 bölgesine yönelmesi kuvvetle muhtemel.

Dolar/TL ve euro/TL’de alım zamanı geldi mi?

Biri için evet, diğeri için biraz erken. Dış piyasalardaki iyimser hava son günlerde TL’nin güçlenmesinde etkili olan en önemli faktördü. Hükümetin kurulması ve ekonomi yönetiminin oluşmasına az kalmış olması da kuru olumlu etkiliyor. Dolar/TL ve euro/TL’de üç kademede olmak kaydıyla alıma başlanabilir. Dolar-TL’de 2.8250, 2.7750 ve 2.73-2.75 bölgesi üç kademeli alım için uygun. Orta vadede 2.73’ün altında kalıcılaşma ihtimalini çok düşük görüyorum. Türkiye’nin de “düşük faiz-yüksek kur” modelini uyguladığını göz ardı etmemek gerekiyor. Euro/TL’de de alım seviyeleri olarak 3.04-3.05, 3.00 ve 2.96 düzeyleri uygun.

BlST-100 endeksi hangi bant içinde hareket edebilir?

îki bant vereceğim. Risk iştahı yüksek yatırımcılar 80.000-85.000 bandını kullanabilir. 80.000 alım için, 85.000 ise risk azaltmak için değerlendirilebilir. Risk iştahı düşük yatırımcılar ise 76.000-87.500 geniş bandına odaklanabilir. 76.000’e yaklaştıkça hisse senedi riski almak, 87.500’e tırmandıkça da satış yapmak içinde bulunduğumuz konjonktürde uygun bir yatırım stratejisi olarak benimsenebilir. Şu aşamada 87.500 üzerine çıkabilmeyi sağlayabilecek makroekonomik ortam mevcut değil.

Dolar ve TL bazında altın için görüşünüz nedir?

Bu konuda görüşüm değişmedi. Dolar bazında 1.000-1.050 dolar bölgesinin (hem üretim maliyetine yakın olması hem de FED beklentisinin bir hayli zamandır yansımış olması hasebiyle) dip oluşumu açısından kritik olduğunu düşünüyorum.

Orta vadede küresel bazda enflasyonun geri geleceği öngörüme paralel olarak da altında orta vadeli yükseliş beklentimi koruyorum. Hem dolar/TL, hem de dolar bazında altın beklentilerini bir araya getirirsek gram altın için 97-98 TL bölgesinin alım için uygun olabileceğini söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu