Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Yazılım endüstrisindeki ihracatçı Türk şirketleri

Bilişim ve yazılım teknolojileri alanındaki gelişmeleri takip edemeyen ülkelerin global ekonomide iyi bir yer edinmeleri mümkün değil. İşte, geleceğin petrolü olarak değerlendirilen yazılım endüstrisindeki ihracatçı Türk şirketleri…

KİMİLERİNE göre “Türkiye’nin petrolü yazılım”. Türklerin pratik zekası Türk yazılımlarını benzerlerinden farklılaştırıyor. Yıllık yazılım ihracatımız henüz bir milyar dolar seviyesinde. Ancak nakliye-si, masrafı, girdisi, işçisi, hammadde tedariki, navlunu olmadığı için “bonfile et” olarak nitelendiriliyor. Tek maliyet beyin… Bu da 1 milyar dolarlık yazılımı, 1 milyar dolarlık domates ihracatından daha kıymetli hale getiriyor. Uzmanlara göre her bir birimlik yazılım ihracatı, sanayi ihracatının 10 katı değerinde. Sektörde her geçen gün ihracat rakamları ve bu alana yatırım yapan şirket sayısı artıyor. Türkiye ekonomisinin geleceğinde önemli bir yer alması beklenen yazılım sektörünün yıldızlarını araştırdık…

EVATRO

Saha ekipleri yönetiminde uzman

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ında yer alan Evatro firması, geçtiğimiz yıl Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) tarafından düzenlenen ‘Cireat Scale Up’ yarışmasında inovasyon ödülü alarak yazılım alanındaki iddiasını kanıtladı. Özellikle CRM yazılımlarının satış ve servis bacaklarında hemen her sektöre hizmet veren firma, bankacılık, finansman ve sigortacılık sektörlerine özel çözümler sunuyor. Mobil uygulamalar konusunda ise dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kişinin kullandığı ürün ve projenin sahibi.

Evatro’nun 25 senelik bir birikimin neticesi olarak iki yıl önce faaliyete başladığını anlatan kurucu Alparslan Şengezer, “2014 yılında o zamanki yazılım şirketlerimizi yabancı sermayeli bir firmaya sattık. Sonrasında da hizmetlerimizin temelini oluşturan ekip arkadaşlarımızla birlikte, ileri teknoloji kullanarak inovatif yazılım çözümleri üreten bir firma kurmaya karar verdik. Bugün ABD, AB ülkeleri başta olmak üzere, Güney Afrika ve Arap yarımadası da dahil milyonlarca müşterimiz, mobil ve web tabanlı yazılım çözümlerimizi kullanıyor” diyor.

yazilim ihracati

Türkiye’de ofisi hem satış hem inovasyon laboratuvarı olarak kullanırken, ABD’deki Kaliforniya ve Florida ofislerinde de Amerikan pazarına satış âkğğğm yaptıklarını anlatan Şengezer, müşterileri arasmda dünyanın en büyük 20 şirketinin olduğunu belirtiyor. Maryland Wells Fargo Banka-sı’nda sekiz yıl yazılım geliştirme ve teknoloji projelerinde çalışan, ilk yazılım firmasını da ABD’de kuran Şen-gezer, 2004’te Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Ar-Ge odaklı ürün ve hizmet üretmeye başlamış.

FieldPie adındaki CRM yazılımları ile Ingiltere Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Great Scale Up’ yarışmasında yaklaşık 200 ürün arasından inovasyon ödülünü almaya hak kazanan firma, UK-TI desteği ile Avrupa ve Common Wealth pazarını öncelikli hale getirmiş. FieldPie, sahada çalışan satış, servis ve denetim ekiplerinin faaliyetlerini akıllı telefonla yapmalarını sağlayan bir ürün.

Saha ekiplerinin yöneticileri de sahada yapılan tüm aktiviteleri anında izleyebiliyor, müşteri ve saha ziyaret durumlarını kontrol edebiliyor, saha ekiplerini takip edebiliyor. Kullanıcılar, hiçbir yazılım yapmadan mobil ekranlar tasarlayabiliyor, formlar oluşturup sahadan istediği formatta bilgi topluyor. Saha ekibi olan herhangi bir sektördeki, herhangi bir firma FieldPie’ı aynı gün alıp kullanmaya başlayabiliyor. Ayrıca sahada telefon hattı çekmese de uygulama çalışmaya devam ediyor, hattı bulunca datayı senkronize ediyor. Firmanın iş yönetim süreçlerini hedefleyen LMPie adındaki yazılımı ise, firmalara dijital ortamlardan, özellikle sosyal medyadan daha önce müşterileri olmayan kişilere ulaşıp satış fırsatı yaratmayı sağlıyor.

Sigortacılara yönelik de yazılım çözümleri sunan Evatro, İsviçre ve İngiltere’de bulunan altı FinTech firması ile anlaşma imzaladı. FinTech alanında hızla büyüyen Personal Finans Management, BlockCha-in, BitCoin gibi teknolojilere yatırım yapan Evatro, mobil bankacılık ve mobil ödeme uygulamaları da geliştiriyor.

VISIONTERACTIVE

Martta ABD yolcusu

Visionteractive, sosyal medya bağlantılı online&offline entegre cihaz üreten bir teknoloji ve Ar-Ge firması. Ürünleri arasında tweet attıkça hediye veren Socialmat, Instagram’da paylaşılan fotoğrafların  çıktısını veren Presstagram bulunuyor. StartersHub’ın yatırım yaptığı Visionteractive’in 300’ün üzerinde müşterisi var. Londra, Körfez Bölgesi ve Kazakistan pazarlarında faaliyet gösteren firmanın Kurucu Ortağı ve CEO’su Onur Candan, “Yurtdışında 30’a yakın marka ile çalıştık. Şubat ayında Brezilya’ya, Mart ayında ise ABD pazarına açılacağız” diyor.

SMART MODERATİON

Alanında tek yapay zekâ çözümü

Smart Moderation, yüksek performanslı yapay zeka yazılımıyla, sosyal medya profillerinden yayımlanması sakıncalı olan ve marka itibarına zarar veren spam reklam, küfür, hakaret içeren kullanıcı yorumlarının ve trolling saldırılarının gerçek zamanlı olarak tespit edilmesi ve otomatik gizlenmesi hizmeti sunan bir firma. Firmanın hiç uyumayan bir moderas-yon ekibi gibi çalıştığını anlatan Kurucu Ortak Çiler Ay Tek, “Sistem sosyal medya platformlarında kullanılan küfür filtrelerinde olduğu gibi kelime tabanlı çalışmıyor; bir insan gibi düşünerek, metinleri bütünsel olarak anlamlandırarak karar veriyor. Kendisini benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise, bu yapay zekanın kullanıcısının davranışlarını takip ederek bunları öğrenebilmesi. Yani her kullanıcı kendine özel bir yapay zeka desteğine sahip oluyor” diyor.

StartersHub’m yatırımcısı Smart Moderation, kendi alanında dünyadaki ilk ve tek yapay zeka çözümü. Yazılımı ilk geliştirmeye başladıklarında ayrıntılı bir literatür taraması yaptıklarını ve şaşırtıcı bir şekilde yapay zeka kullanan bir yorum moderasyon aracı olmadığını fark ettiklerini anlatan Tek şunları söylüyor:

“Smart Moderation doğası gereği global bir girişim ve müşterilerinin çoğunluğu da Türkiye dışında. Şu anda önceliğimiz İngilizce konuşan ülkeler. Büyük ajanslar ve medya kuruluşları ile çalışıyoruz. Günlük yaklaşık 2 milyon yorumu işliyoruz. 2016 Eylül ayında dünyanın en önemli girişimcilik konferanslarından biri olan Techc-runch Disrupt’a en değerli beş yapay zeka girişiminden biri olarak davet aldık. Aralık ayında Amerika pazarına giriş programına kabul edildik. 2017 aynı zamanda bizim ABD pazarında etkimizi ciddi anlamda artırdığımız bir yıl olacak. Şimdiden Los Angeles’da stratejik işbirlikleri yaptık.”

SEGMENTIFY

E-ticarete esnaf yazılımı

Murat Soysal ve Ergin Eroğlu tarafından kurulan Segmentify, e-ticaret ve içerik web sitelerine dönüşüm optimizasyonu hizmeti sunan bulut tabanlı bir pazarlama yazılımı. 2015 yılında kurulan Segmentify, hizmeti sağlamak için tamamı şirket içinde geliştirilmiş yapay zeka ağırlıklı bir tavsiye motoru ile ziyaretçi modellemesi ve skorlanması algoritması kullanıyor.

StartersHub’m yatırım yaptığı şirket özetle, klasik bir mağazadaki temsilcinin, bir esnafın müşteriyle kurduğu diyalogun ve yönlendirmelerin e-ticarete aktarılmasını sağlıyor. Örneğin, bir e-ticaret sitesinde kar botu arayan müşteriye kazak ve bere gibi bağlantılı diğer ürünler de gösterilerek kişiye özel indirim fırsatları sunuyor. Kumcu Ortak Ergin Eroğlu, Segmentify’m kuruluşunu şöyle anlatıyor:

“Dünyada en iyi müşteri deneyimi yaşatan iki örneğe odaklandım. Amazon ve Netflix. Onların yaptığı doğruları çıkarıp, bunun manuel olarak değil yazılım ile otomasyon ile nasıl yapılabileceğini araştırdım. O sırada yollarımız Murat Soysal ile kesişti ve onun doktora çalışmalarında geliştirdiği ziyaretçi modellemesi-nin e-ticaret alanına uygulanabilirliğini gördük. Ondan sonra Segmentify’m temel halini altı ayda hazırlayıp şirketi kurduk. Hayalimiz bütün dünyaya hizmet vermekti. O nedenle globale odaklandık.”

Şu anki müşteri portföyünün yüzde 20’ye yakın bir kısmının yurtdışmdan geldiğini aktaran Eroğlu, “Deneme aşamasında olan hesaplarda ise bu oran yüzde 50’nin üzerine çıkıyor ki 2017 yılında global pazarda büyüme stratejimiz ile uyum içinde görünüyor. Chicago ve Londra ofislerinden sonra Ekim ayında Almanya ofisimizi açtık ve orayı merkez alarak bütün Avrupa’ya satış yapmaya başladık. Şu an müşterilerimiz Almanya, Fransa, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Bulgaristan, Dubai ve ABD gibi geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. 2017 hedefimiz özellikle Batı Avrupa ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde büyümek” diyor.

MONUMENT

Dünyanın fotoğrafını topluyor

Monument, gün geçtikçe artan resim kalabalığına çözüm olarak geliştirildi. Ürün, cep telefonu ve fotoğraf makinaları ile çekilen fotoğrafları otomatik olarak depolayarak, bunları yapay zeka özelliği sayesinde kişilere ve resmin içeriğine göre kate-gorize edebiliyor. Monument’ı geliştirmeye kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak başladıklarını anlatan Kurucu Ortak Ercan Erciyes, kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:

“Benim kişisel olarak beş USB diskim vardı, her birinde binlerce resim ve video duruyordu. Bunlara uzaktan erişemiyor-dum ve hepsi karmakarışık bir haldeydi. Sayıları arttıkça bunları tek bir yerde tutmak ve yedeklerini almak neredeyse imkansız bir hal almaya başlamıştı. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak yüzlerce kişi ile bire bir görüşmeler yaptık ve sorunu daha net anlamaya çalıştık. Uzun çalışmalar sonucunda protitipler geliştirdik. Daha önce 12 yıldır gömülü sistemler üzerine çalışıyorduk. Buradan elde ettiğimiz tecrübe ile Monument’ı kurduk.”

İhracatının önemli bir kısmım Kuzey Amerika’ya yaptıklarını ifade eden Erciyes, şu anda 94 farklı ülkeden müşterileri olduğunu belirtiyor. StartersHub’dan ve ABD’den yatırım almaya başladıktan sonra tüm operasyonunu Chicago’ya taşıyan firmanın 2017 yılı hedefi, Amazon üzerinden satışa başlamak.

ETIYA

Hedefi 10 milyar dolar

Kurumsal yazılım dünyasının öncülerinden olan Etiya, ODTÜ mezunu üç mühendis olan Aslan Doğan, Ali Durmuş ve Serdar Dağdelen tarafından 2004 yılında kuruldu. Şu anda Türkiye’nin en büyük kurumsal yazılım şirketi. Bünyesinde 500’ü aşkın mühendis çalışıyor. Ar-Ge yatırımları cirosunun yüzde 20’sinin üzerinde olan Etiya, ABD, Avrupa ve Asya pazarında iş yapıyor. 2023 yılı ihracat hedefi ise 10 milyar dolar.

Yapay zeka yatırımlarıyla da bilinen Etiya, bir yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’nin ilk yapay zeka ürünü Ser-doo’yu Kasım 2016’da pazara sundu. Ser-doo, yazılı iletişimin yoğunlukla kullanıldığı müşteri hizmetleri ve çağrı merkezlerine yönelik olarak geliştirildi. Ürün Türkçe doğal dil işleme yeteneği ile müşterilerden dijital kanallar üzerinden gelen yazılı e-posta, mesaj ya da sosyal medya içeriklerini otomatik analiz ederek müşteriye anında cevap verebiliyor veya konunun en kısa sürede çözülerek müşteriye dönüş yapılabilmesi için konunun uzmanı müşteri temsilcisine yönlendirilebiliyor.

Etiya Kurucu Ortağı Aslan Doğan’a göre, teknolojideki değişimler, pazar ihtiyaçları ve değişen müşteri profili sürekli ino-vasyon felsefesini zorunlu kılıyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda en büyük fırsat bütün sektörler için oyunu değiştirecek olan yapay zekâda.

RAKLET

Derneklere çözüm sunuyor

Demekler ve vakıflar gibi kar amacı gütmeyen kurumlara yönelik üye ve gelir yönetim altyapı teknolojileri sunan Raklet, SuCo-ol Start-Up Hızlandırma Programı’ndan 2015 yılında mezun oldu.

Kurucuları Gönen Eren ve Gerçek Karakuş. Kuruluşundan bu yana yüzde 30’dan fazla aylık büyüme gösteren Raklet, şu anda 60’dan fazla ülkede bin 300 üye kuruluş tarafından kullanılıyor. 2016’da Microsoft Ventures Programı’na kabul edilen firma, çalışmalarını son bir yıldır Almanya Berlin’de sürdürüyor.

SHOPIER

çok hızlı büyüyor

Kişilerin internet sitesi, blog ve sosyal medya hesapları üzerinden alışveriş yapmalarını sağlayan ödeme altyapısı teknolojileri geliştiren Shopier, SuCool StartUp Hızlandırma Programı’ndan 2016’da mezun oldu. Ozan Süner tarafından kurulan Shopier hızlı bir büyüme sürecinde. Yapılan alışverişlerin büyük bölümü yurtdışı kaynaklı olduğu için 2017 yılında ABD ve İngiltere merkezli operasyonlarını genişletmeyi hedefliyor.

ALYO

Süper Bowl’da o da vardı

Alper Turgut ve İsmail Haritaoğlu tarafından 2012’de ODTÜ Teknokent’te kuruldu. Şirket ABD’nin önde gelen medya şirketlerinin video altyapısını oluşturan omurga yazılımlarında uzman.

Alyo, 2014 yılında ABD’nin en büyük futbol etkinliği olan Süper Bowl turnuvası heyecanının başarıyla izleyicilere aktarılmasını sağlamıştı. 1 milyon futbolsever eşzamanlı olarak masaüstü bilgisayar ve tabletlerden maçı izleyebilmişti. Şirket, geliştirdiği ürünlerle medya yayıncılarına yönelik, video yayınlama iş akışlarını otomatize edebilme hizmeti sunuyor.

Ürünle birlikte medya yayıncıları birden fazla ortamda ve cihazda yayınlarını oynatabiliyor. Alyo kullananlar arasında NBC, FOX Sports, Univision, Gray, Post-News-week Stations ve NFL gibi ABD’nin medya devleri ve 200’ü aşkın yerel televizyon kanalı bulunuyor.

V-COUNT

80’den fazla ülkede

V-Count kendi ürettiği çözümlerle perakendecilikteki verimlilik ve karlılığı artırmayı hedefleyen yenilikçi bir teknoloji şirketi. Şirketin çözümleri 80’den fazla ülkede kullanılıyor. Firma, kişi sayma, yoğunluk analizi ve müşteri takibini sağlayan cihazlarıyla perakendecilerin karar verme süreçlerine katkı sağlıyor.

Onedio kurucu ortaklarından Demirhan Büyüközcü ve Kaan Kayabalı’nm kurduğu V-Count, 2016’da Revo Capital’den de 1.4 milyon dolar yatırım almıştı.

AR PANDORA

Çin’in TOKi’si onu seçti

Linkedin’in eski Türkiye Yöneticilerinden Ali Rıza Babaoğlan’ın melek yatırımcısı olduğu Ar Pandora, Türkiye’de sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) alanında Nisan 2014’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Kemal Akçalı’nm kurduğu firma, küresel hedefli bir girişim olarak inşaat sektörüne odaklanmasıyla farklılaşıyor. Mimari sunumlar için AR ve VR uygulamaları geliştiren şirket yılda 25’ten fazla proje gerçekleştirerek cirosunu üçe katlamış durumda. Şirketin müşterileri arasında Socar-Petkim, Deco-rilla, Rönesans Yapı, General Electric, Ba-yer ve Çin’in TOKt’si olarak bilinen Chi-na Construction Company gibi büyük kuruluşlar yer alıyor. Ar Pandora özetle, inşaat henüz proje aşamasındayken binanın içini gezmeyi sağlayan bir sanal gerçeklik yazılımı.

İnşaat sektörünün büyüklüğüne rağmen şirketin birincil pazarı Türkiye değil. New York’taki satış ofisi ve Pandora Rea-lity ünvanlı şirketi aracılığıyla faaliyet gösteren girişim, tüm satışlarının yüzde 70’ini ihracattan sağlıyor, inşaat sektörünün yanı sıra, bir endüstri firması ile birlikte işçi eğitim simülasyonları ve gerçek zamanlı kalite kontrol uygulaması da geliştiren Ar Pandora, ITÜ Teknokent’te doğmuş. Hali hazırda ABD, Çin, Almanya, Ingiltere ve Ukrayna pazarlarına yönelik olarak çalışıyor.

REM PEOPLE

P&G ile kontrat aşamasında

Bülent Peker tarafından kurulan REM People, markaların satış ve pazarlama süreçlerinde karar alma ve aksiyona geçmelerine kaynak oluşturacak her türlü piyasa verisini, ihtiyaçlar doğrultusunda sahadan toplayan ve bilgiye dönüştüren araştırma ve ölçümleme yazılımları üretiyor. Sahadan ve satış noktalarından veri toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi ve bu verilerin firmaların ihtiyaçlarına yönelik özel olarak tasarlanmış raporlama ara yüzleri aracılığı ile sunulması aşamalarının tamamında kendi geliştirdiği teknolojileri kullanıyor. P&G’nin Ortadoğu operasyonlarını yürütmek üzere kontrat aşamasında olan şirket, Dano-ne Dubai ile de anlaşma aşamasında. Firma ayrıca Pepsi’nin Türkiye operasyonlarında kullanılıyor.

FLYCO

En iyi beş arasında

Pilotlara yönelik uçuş simülasyonu hizmeti veren Flyco, tüm dünyada toplam 20 ülkeden pilotları uzaktan eğitim yöntemiyle yetiştiriyor.

Şirketin kurucusu Kaptan Pilot Ergin Erdin, “Birleşik Arap Emirlikleri’nden Fransa’ya, Polonya’dan Kırgızistan’a, Mısır’dan Şili’ye hatta Myanmar dan Fareo j Adaları’na kadar farklı ülkelerdeki toplam 67 havayolu, hava taksi şirketi bizim programımızı kullanıyor” diyor. Eğitim operasyonlarını İstanbul ana merkezinin yanı sıra Almanya ve Ingiltere’deki ofislerinden yöneten şirket, dünyanın en iyi beş havacılık e-learning eğitim şirketinden biri olarak kabul ediliyor.

SENDLOOP

186 ülkenin mail trafiğini yönetiyor

E-posta pazarlaması platformu Sen-dloop, toplam 180 ülkeden 36 bin aktif kullanıcıya hizmet veriyor. Merkezi İstanbul’da olan şirketin New York’ta da bir ofisi var. E-posta pazarlamasının e-ticaretin olmazsa olmazı olduğuna değinen Sendloop Kurucu Ortağı Cem Hürtürk, “Önemli olan e-posta sayısı değil kitlenin kalitesidir. Belki daha az kişilik bir abone listeniz olabilir ama kritik olan dönüşüm oranınızın daha yukarılarda olması. Dolayısıyla abone listelerinde e-posta sayısının çok bir önemi yok. Biz de buna göre çalışıyoruz” diyor.

MOBILUS

Bebek algoritması dünyaya açıldı

Etohum girişimlerinden Mobilus’un akıllı bebek ve bakıcı izleme kamerası In-vidyo, bebek davranışları, sesleri ve mimikleriyle geliştirilmiş akıllı bir bebek takip kamerası. Diğer bebek kameralarından farkı, sahip olduğu algoritmalar sayesinde önemli anlan belirleyebiliyor olması. Bu sayede anne olup olmadığını anlamak için kamerayı saatlerce izlemesine gerek kalmıyor. Bebek dikkat çeken, tehlikeli bir hareket yaptığında anneye bildirim gidiyor. Görüntüleri analiz ederek, görüntülerdeki yüzleri de tanıyabiliyor. Kameraya evdeki yüzlerin kime ait olduğu öğretildikçe, hangi saatte evde kimler olduğunu raporlamaya başlıyor. Böylece bakıcı ile bebek dışında evde başka bir kimse varsa hemen haber veriyor. Bebeğin yüzünü tanıdığı için kamera baktığı anları tespit edip kayıt ediyor ve güzel fotoğraflarından bir albüm oluşturabiliyor. Bebeğin ağlamasını diğer gürültülerden ayırt edip hemen haber verebiliyor. Böyle bir durumda doğrudan mobil uygulama üzerinden bebekle konuşup onu sakinleştirebiliyor ya da bakıcıya talimat verebiliyorsunuz. Ayrıca sahip olduğu sensörler sayesinde sıcaklık, nem, hava kalitesi gibi ortam değerlerinde bir değişiklik olursa anında haberdar ediyor. In-vidyo, Özgür Deniz önür, Ekin Dino ve Yağız Yaşaroğlu tarafından hayata geçirildi. Kısa süre önce yurtdışı satışlarına başlandı.

FASELIS

Hollanda ve ABD operasyonu başladı

200’ün üzerinde PR ajansının ve 100’e yakın kurumun tüm basın bülteni gönderimi işini yüklenen Faselis, kurulduğu 2008 yılından bu yana her yıl büyüyor. “2009’da ciromuz 100 bin TL’nin altındaydı. 2016’yı ise 3.5 milyon TL ile kapattık” diyen Kurucu Aydın Sün, yakın zamanda Hollanda ve ABD operasyonlarına başladıklarını belirtti. Hollanda medyasına basın bülteni göndermeye başlamışlar bile. En geç Mart’ta da ABD pazarında hizmet vermeye başlayacaklar. Mart ayında kullanıma girecek yeni beta sürümünde Faselis, tüm markaların geçmiş bültenlerine, fotoğraflarına, markaların bağlı olduğu ajanslara kolaylıkla ulaşılabilmesini de sağlayacak.

Silikon Vadisindeki Türk beyinler

Türkiye’den yazılım ihracatı yapan firmaların yanı sıra yazılım dünyasının en hareketli merkezi olarak kabul edilen ABD’deki Silikon Vadisi’nde faaliyet gösterip, burada başarılı olmuş, Türkler tarafından kurulan firmalar da var. Ürettikleri yazılımlar tabii ki Türkiye’nin ihracat rakamlarında yer almıyor. Fakat yine de bunlardan en azından birkaçına yer vermeden geçmek istemedik…

APPLE VE NASA ONU KULLANIYOR

Devrim Yaşar, bulutta duran yazılım geliştirme ortamı olarak tanıtılabilecek Koding’i kardeşi Sinan ile birlikte üç yıl önce kurmuş. Bulut tabanlı yazılım geliştirme platformu Koding’in bünyesinde 100 bin yazılımcı var. Koding hem bağımsız geliştiricilere, hem şirketlere hem de üniversiteler başta olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarına hitap ediyor. Özetle, bir web sitesi, e-ticaret sitesi, online bir sistem ya da aplikasyon gibi teknoloji gerektiren işleri gerçekleştirebilecek yazılımcıların bulunduğu bu platforma, yazılımcıların Facebook’u deniyor. Dünyada 2 milyonu aşkın üyesi var. Apple’dan NASA’ya birçok dev onu kullanıyor. Ayrı ülkelerde yaşayan İzmirli Devrim-Sinan biraderlerin, internet ortamında beraber çalışabilmek için geliştirdiği Koding, Silikon Vadisi’nde şimdiye dek 20 milyon dolar değerinde yatırım almış. Devrim Yaşar, Koding’i özetle şöyle anlatıyor:

“Dünya artık eski dünya değil. Yazılım geliştiricilerin dünyanın her yerinde, aynı hızla, istedikleri projeye dahil olmaları mecburi. Ben İstanbul’da ofis kurayım, İstanbul’da yazılımcı bulayım, onları her gün servisle ofise taşıyayım derseniz, 20 ülkeden 200 kişiyle çalışan şirketin gerisinde kalırsınız. Bir şirketin ekibine katılan yazılımcı eğer Koding ile giriş yaparsa beş dakika içerisinde takımla beraber kod yazabilir hale geliyor. Yani siz İstanbul’da, takım arkadaşınız Japonya’daysa bile aynı ofiste gibi çalışabiliyorsunuz.”

Koding’in yatırımcıları arasında Apple’m da yatırımcılarından olan Matrix Partners ile Khosla Ventures, Greycroft Partners, RTP Ventures ve 500 Startups gibi tanınmış isimler var. Koding’in merkezi San Francisco’daki Silikon Vadisi’nde yer alıyor.

121 ÜLKEDE BİLİNİYOR

Amazon Kindle’da ürün geliştirme müdürlüğü yapmış olan Emrecan Doğan, milyonlarca insanın kitap okuma alışkanlıklarını analiz edip daha iyi bir kitap okuma deneyimi sunmak üzerine tablet ve yazılım geliştiren bir takımın başındaki iki Türk yöneticiden biriymiş. Eşi ise o sıralarda TOEFL sınavına hazırlanıyormuş. O dönemde bir sınav hazırlık uygulaması yazmaya karar veren Doğan, Scorebeyond’u 2012’de böyle ortaya çıkarmış. İlk altı ayda ABD üniversitelerine giriş sınavına (SAT) hazırlanan 200 bin kadar lise öğrencisi bu uygulamayı her gün kullanmaya başlamış. Scorebe-yond özetle akıllı telefon ve tabletlerin yardımıyla, insanların etkileşim kurdukları bir öğrenme şekli geliştiriyor. Bugün 121 ülkeden öğrenci, ABD’de üniversiteye girebilmek için Scorebeyond’u kullanıyor.

VADİ’NİN DATASI ONUN ELİNDE

Aykut Karaalioğlu’nun dört yıl önce Silikon Vadisi’nde kurduğu Mobile Action, bugün 60 bin müşterisi olan bir data krallığı. Müşterileri arasında, eBay, Yandex, Tinder, Google ve Yahoo gibi dev firmalar var. Şirket son bir yılda Angry Birds, Facebook ve Uber’in yatırımcılarından 4 milyon dolar yatırım aldı. Büyüme hızı ise her ay yüzde 25. Şirketin 8 bin şehirden 60 bin müşterisi var. Mobile Action kısaca aplikasyonların data analizlerini yapıyor. Hangi saatlerde, nerelere reklam verilmesi gerektiğine dair raporlar hazırlıyor. Dünyada toplam 4 milyon aplikasyon var. Bunların datalarını bir yazılımda birleştirerek, istatistiki sonuçlara ulaşıyor. Kullamcı alışkanlıklarını, trendleri, rakiplerin davranışlarını analiz ederek müşteriye bir karne hazırlıyor.

SIRADA CARBON VAR

Çevrimiçi eğitim alanında en başarılı girişimlerinden Udemy‘nin kurucu ortaklarından Eren Bali, geçtiğimiz yıl Car-bon adlı yeni girişimiyle sağlık sektörüne de girdi. Eren Bali ve Oktay Çağlar ortaklığında kurulan Udemy, beş yıl içinde 113 milyon dolar yatırım almış ve büyüme oranıyla başansmı kanıtlamıştı. Ücretli veya ücretsiz çevrimiçi derslerin sunulduğu Udemy, öğrenimi demokratikleştirme hedefli bir girişim olarak yola çıkmıştı. Eren Bali’nin yeni girişimi Carbon’un da sağlık alanında benzer bir hedefi var. Doktorların tıbbi vakaları paylaşabilmesine ve tedavi konusunda fikir alışverişi yapabilmesine olanak tanıyan platform küresel çapta tıbbi bilgi paylaşımında yeni bir sayfa açmak istiyor.

Doğan Ufuk GÜNEŞ / Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı
Bu gidişle 2023’te işsizlik kalmayacak

Yazılım sektörü orta gelir tuzağından çıkışın tek yolu. Yazılım ihracatı diğer sektörlerdeki ihracattan çok daha değerli. Sanayi devrimini kaçırdık, bilişim devrimini yakalamalıyız. 2011’de 250 milyon dolar olan yazılım ihracatı geçtiğimiz yılsonunda 1 milyar doları buldu. Türkiye’nin yıllık ihracatının 150 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu çok iyi bir rakam bu. Bugün dünya yazılım pazarı 4.8 trilyon dolar. Eğer doğru strateji kurarsak 10 yılda biz bunun 50 milyar dolarını alabiliriz. Hindistan bu rakama ulaşmış durumda; biz neden yapamayalım. Kaldı ki Hintliler bizim kadar kıvrak ve kaliteli yazılımlar üretemiyor. 50 milyar dolarlık ihracat, tekstil, tarım veya sanayiden elde edilecek 50 milyardan 10 kat daha değerlidir. Nakliyesi, masrafı, girdisi, işçisi, hammadde tedariki, navlunu yok.

Bonfile et… Maliyet beyin… Hadi 10 katı değil mütevazı davranıp üç katı değerinde diyelim. 2023’te 1 milyon gencimize nitelikli iş sunabiliyor olacağız. İstihdam garanti. Orta gelir tuzağından kesin çıkarız. Yazılım işi Türk pratik zekasına çok uygun bir iş. Türkiye’de mobil bankacılıkla bir EFT’yi bir havaleyi birkaç dakikada yapabiliyorsunuz. Peki, bu Almanya’da ne kadar sürüyor biliyor musunuz? İki gün; İngiltere ve Fransa’da üç, Portekiz’de dört gün sürüyor. Mobil bankacılık tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş bir şeydir dünyada. Mesela biz kredi kartını bugün şifreyle kullanıyoruz. ABD’de hala imzayla kullanıyorlar. Şifreli kredi kartı da Türk mühendislerin geliştirdiği bir platformdur. Kredi kartı çekim süresi bile Batı ülkelerinde dakikaları bulabiliyor. Bizde ise saniyelik bir işlem. Bugün biz mobil bankacılık, finans ve sağlıkta önemli yazılımlar üreten firmalara sahibiz. Ocak başında yayınlanan Yazılım Strateji belgesi devletin yazılım politikası açısından çok önemli.

Burak BÜYÜKDEMİR / Etohum’un Kurucusu
Sürücüsüz araç yazılımları önemli

Türkiye’de internet ve yazılım girişimleri son üç yılda hızla arttı. Üç yıl öncesine kadar toplam bir yıl içinde aldığımız girişim başvurusu sayısına artık bir ayda ulaşıyoruz. Yemeksepeti, Pozitron, Markafoni ve Sadecehosting gibi girişimlerin hızla büyüyerek yurtdışına satılması girişimcileri heveslendirdi. SAAS yazılımlarının ve oyunların globalde önü açık. Oyun firmalarından Peak Games küresel arenada başarılı olmuş iyi bir örnek. Bir başka oyun yapımcısı Taleworlds de öyle.

Taleworlds 2016’da TIM’in ihracat şampiyonu oldu. Geliştirdikleri Mount Blade oyunu tüm dünyada çok popüler olan 30 bir oyun. Ankara merkezli ConnectedToMe uygulaması da oyun içeren bir chat yazılımı. Bir buçuk yıl önce San Francisco’da merkez kurdu. Gençler arasında çok popüler bir uygulama. Yazılımın katma değeri diğer kalemlerle kıyaslanamayacak kadar yüksek. Dünyada özellikle akıllı otomobil yazılımları giderek önem kazanıyor. Sürücüsüz otomobil çağına geçmek üzereyiz. Uber sürücüsüz araç testlerine başladı. Amacı sadece taksileri değil, sürücüsüz araçlarla beraber tüm ulaşımı kontrol edebilmek. Bu nedenle değeri sürekli katlanarak artıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu