Yazın Tırnakların Daha Hızlı Uzadığı Doğru mu?
İlkokul yıllarına ait hatıralarımızdan bide hafta başlarında öğretmenimizin yaptığı tırnak kontrolleridir. Televizyondu, oyundu derken tırnaklarımızı kesmeyi unutmuşsak, kontrol sırası bize gelene kadar “bir haftada ne kadar çok uzamış bu tırnaklarım” diye hayıflanır, öğretmeninin durumu fark etmemesi için kendimizce çareler üretmeye çalışırdık Yaz tatilleri ise bu strese birkaç ay da olsa ara verildiği dönemlerdi. Okulların yazın tatil edilmesi tırnak kontrolleri açısından da iyiydi. Çünkü o yaşlarda farkında olmasak da tırnaklarımız yazın kış aylarına göre biraz daha hızlı uzar. Yazm çoğunlukla daha fazla güneş ışığına maruz kalmamız dolayısıyla vücudumuzun daha çok D vitamini üretmesi bu durumun nedeni .olarak gösterilir. Pek çok kaynağa göre sâdece tırnaklarımız değil saçlarımız da aynı nedenle yazın daha hızlı uzar. D vitamini eksikliğinin en çok bilinen etkilerinden biri tırnakların daha kırılgan olmasına neden olması. Bu soruna çare olarak da balık, yumurta ve süt ürünlerinin tüketilmesi öneriliyor.
1938 ele Oxford Üniversitesi tarafından tırnaklarla ilgili ilginç bir araştırma yapılmış ve el başparmağı tırnağının ayda ortalama 3 mm uzadığı belirlenmiş. 2009’da Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından yapılan benzer bir araştırmada ise sonuç 3,55 mm çıkmış. Araştırmacılar bu artışm nedeninin beslenme alışkanlıklarında, yaşam tarzında ve çevresel etkilerde meydana gelen değişiklikler olduğunu düşünüyor.
Tırnak uzamasını etkileyen pek çok faktör var. Örneğin hangi elimizi daha çok kullanıyorsak o elimizdeki tırnakların daha hızlı uzamasının nedeni daha çok kullanılan elde kan akışının daha hızlı olmasıdır. Ayrıca bir çoğumuz el tırnaklarımızın ayak tırnaklarımızdan daha hızlı uzadığını fark etmişizdir.
Ancak güneş ışığına giderek daha çok maruz kaldığımız bugünlerde yanımızda tırnak makası ile dolaşmaya gerek olmadığını da belirtelim.