Yelken kulüplerinin verdikleri eğitimler ve fiyatları
YAZ geldi, işyerlerinde çalışanların gözleri ufka doğru dalmaya, içleri deniz özlemi ile yanmaya başladı. Tatil deyince aklımıza genellikle deniz kenarında kuma ya da şezlonga uzanmak, güneşlenmek ve yüzmek gelir. Oysa deniz bunun çok ötesinde engin bir derya; sunduğu fırsatlar da öyle… Yelken sporu ise denizin sunduğu olanaklardan bir tanesi. Bu spora yönelik ilgi ülkemizde son yıllarda hızla artıyor. Bunun nedeni hem gelir düzeyinin yükselmesi hem de yelken öğrenmenin eskisi kadar pahalı olmaması. Günümüzde bu sporu yaparken sanıldığı kadar yüksek maliyetlere katlanmak gerekmiyor.
Yelken eğitimleri çocuklar için iki hafta sürerken, yetişkinlerde ise bir ayı geçmiyor. Yetişkin kurslarında çalışanları yormayacak, iş yaşamını aksatmayacak zaman dilimleri seçiliyor. Hafta içi ve hafta sonu seçenekleriyle düzenlenen kurslar, temel yelken eğitimleriyle başlayarak ileri eğitim seviyeleri ile devam ediyor. Yelkene başlama yaşı genel olarak altı olarak kabul edilse de, 65 yaşında bir kişi de bu sporu öğrenip rahatça yapabiliyor. 450 TL’den başlayan fiyatlar kulüplere göre değişkenlik gösteriyor ve 2.500 TL’ye kadar çıkıyor.
Çocukların yelkene erken başlaması ve eğitimleri tamamlaması halinde, antrenörler tarafından milli sporcu olarak altyapılara seçilebilme imkanı oluyor. Hem yaz hem de kışın yapılan sporda, yelken kıyafetleri kulüpler tarafından temin ediliyor. Yelken sporunun çocuklarda disiplini, özgüveni ve takım ruhunu geliştirmesi açısından çok etkili olduğunu söyleyen kulüp antrenörleri, çocukların bu sporu yapmasının büyük faydası olduğu görüşündeler. Devletin ve Türkiye Yelken Federasyonu nun destekleri sayesinde iyi bir ivme yakalayan bu spor dalı, yakın zamanda Türkiye’de daha da yaygm hale geleceğe benziyor. Yelken kulüplerinin verdikleri eğitimleri, fiyatları ve bu sporun gelişimini araştırdık…
İçeriğe Ait Başlıklar
İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ
“Milli sporcu sayımızı artırdık”
İstanbul Yelken Kulübü’nde eğitimler iki hafta sürüyor. Eğitimlere katılım 6-17 yaş arasını kapsıyor. Bir dönemin fiyatı ise 2.430 TL+KDV. Eğer iki dönem alınmak istenirse kursiyerlere yüzde 15 indirim uygulanıyor. Bunun yanı sıra kulüp üyelerine yüzde 10, peşin ödemelerde ise yüzde 5 indirim avantajı sağlıyor.
Yelkene ilk defa başlayacak bir çocuğun alması gereken ilk eğitim ‘Temel Yelken’ eğitimi oluyor. Sonrasında ‘İleri Yelken’ eğitimleri ile aşamalı olarak devam ediyor. Aksatmadan tüm aşamalar tamamlandığı takdirde kursiyerlikten şampiyonluğa kadar uzanan uzun bir yol çizilebiliyor. Kurs eğitimleri kayıt altma alınarak sporcunun yelken geçmişi bir çizelgede takip ediliyor.
İstanbul Yelken Kulübü’nün yöneticisi ve aynı zamanda antrenörü olan Harun Koç, yelken sporunun amatör sporlar içerisinde yer aldığını ve devlet desteği olmadan hızlı bir ilerleme kaydedilemeyeceğinin altını çiziyor. Son yıllarda bu sporun popülerliğinin arttığını, federasyon desteğinin artış göstermesiyle daha da iyi bir ivme yakaladığını söyleyen Koç sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“Yelken sporu eğitimlerine başlarken, sistematik şekilde ilerleyen ve sonunda başarıya ulaşılabilen müfredatlar hazırladık. Bu sayede milli takımlardaki sporcu sayımızı arttırdık. Avrupa ve dünya çapında uluslararası başarılar elde ettik. Kulüplerin ve federasyonun destekleri ile yelken kurslarının sayısında artışlar yaşandı.” www.anayelken.com.tr Telefon: 0850 885 04 00
Kurs dönemleri
1. Dönem: 19 – 30 Haziran
2. Dönem: 3 -14 Temmuz
3. Dönem: 17-28 Temmuz
4. Dönem: 31 Temmuz – 11 Ağustos
5. Dönem: 14 – 25 Ağustos
6. Dönem: 4 -15 Eylül
FENERBAHÇE YELKEN ŞUBESİ
“Yelkencilik bir kültür olmalı”
Fenerbahçe Spor Kulübü Yelken Şubesi’nin yaz programları yelkenle hiç tanışmamış çocuklar düşünülerek hazırlanıyor.
Bir çocuğun yelken ile tanışıp, sporun tüm detaylarını öğrenebileceği bir içeriğe sahip olan eğitimde, yelken sporunun yanı sıra sporcunun günlük hayatında uygulaması gerekenler de öğretiliyor. 10 günlük programlar halinde düzenlenen eğitimlerde hem teorik hem de : uygulamalı bilgiler veriliyor. Eğitime katılımlar genellikle 9-10 yaş aralığında yoğunlaşırken, kursiyerlerin yüzde 60’ı kız, yüzde 40’ı ise erkek öğrencilerden oluşuyor. Optimist ve Genç Yat Yaz Okulu’nun fiyatı 2.250 TL. Kardeş kayıtları olursa her bir öğrenci için bu rakamda yüzde 15 indirim uygulanıyor.
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubesi İdari İşler Yöneticisi Okan Akdağ, yelken sporuna son yıllarda çok rağbet olduğunu, fakat nüfusa olmadığını söylüyor. Öncelikle denizcilik ve yelkenciliğin bir kültür olarak benimsenmesi gerektiğini düşünen Akdağ, “Sporcularımızın uluslararası başarıları ülkemiz adına onur verici. Gün geçtikçe umudumuz artıyor. Yelken sporunun daha çok yaygınlaşması için sponsorların desteğine ihtiyaç var” diyor. www.fenerbahce.org Tel: 0216 542 92 51
Kurs dönemleri
1. Dönem: 12 – 23 Haziran
2. Dönem: 3-14 Temmuz
3. Dönem: 17 – 28 Temmuz
4. Dönem: 31 Temmuz -11 Ağustos
5. Dönem: 14 – 25 Ağustos
GALATASARAY YELKEN ŞUBESİ
“Özgüveni artırıyor”
Galatasaray Spor Kulübü Yelken Şubesi, her yıl düzenli olarak optimist, laser ve rüzgar sörfü eğitimleri veriyor. Bu kursların sonunda başarılı olanlar ve eğitmenler tarafından seçilen sporcular kulübün altyapısına seçilebiliyor. Her kursun kontenjan sayısı 10 kişiden oluşuyor. 7-11 yaş optimist sınıfını, 12-16 yaş laser sınıfını, 8-11 yaş ise rüzgar sörfünü kapsıyor. Kursların fiyatları ise, optimist için 750 TL, laser ve rüzgar sörfü için 850 TL. Yelken eğitimlerini küçük sınıf yelkenlisi Azuree 33 ile veren kulübün kurs dönemleri ikişer haftadan olmak kaydıyla altı dönemden oluşuyor. Toplamda beş antrenörün eğitim verdiği şubede, kulüp üyelerine yüzde 10’luk indirim uygulanıyor.
Yelken sporunun başarılı, çevik ve sosyal kişilikli bireylerin yetişmesine katkı sağladığını söyleyen Galatasaray Spor Kulübü Yelken Şubesi Menajeri Melih Dilikoğlu, “Yelken sporunu diğer sporlardan ayıran özellik, çocuklara sorumluluk bilincini ve özgüveni aşılamasıdır. Bu yüzden ailelere çocuklarının her yıl kulüplerde açılan ve her yaşa uygun yelken eğitimlerine katılmalarını tavsiye ediyorum” diyor. www.galatasaray.org Tel: 0216 348 05 71
Kurs dönemleri
1. Dönem: 12 – 23 Haziran
2. Dönem: 3 -14 Temmuz
3. Dönem: 17-28 Temmuz
4. Dönem: 31 Temmuz -11 Ağustos
5. Dönem: 14 – 25 Ağustos
6. Dönem: 5 -16 Eylül
MARMARA YELKEN KULUBÜ
“iviali desteğe ihtiyaç var”
Marmara Yelken Kulübü, yelken eğitimlerini teorik ve pratik olarak toplamda 32 saatlik bir program ile veriyor. Yaz okulu kapsamında düzenlenen eğitimler iki hafta sürüyor ve tam günü kapsıyor, îki haftalık dönemlerden oluşan kursların fiyatı 1.600 TL+KDV. Genel yaş ortalaması 7-18 olan kursun, katılım oranlarındaki yaş aralığı 7-16 olarak belirleniyor. 20-25 kişilik gruplar halinde oluşan eğitimlerde, erken kayıtlar, kardeş indirimleri ve iki dönem alındığı zaman yüzde 10’luk indirim imkanları var.
Yelken sporunun her insanın hayatında olması gerektiğini savunan Marmara Yelken Kulübü Baş Antrenörü ve Spor Müdürü Adriana Karamanlieva Kaya, bu sporda kesinlikle yaş kriterinin önemli olmadığı vurgusunu yapıyor. Kaya, sektör hakkındaki düşüncelerini ise şu şekilde belirtiyor:
“Yelken sporunun maliyeti malzemesi ve kullanılan araç gereç bakımından diğer spor dallarına göre daha yüksek. Bu spor dalının herkese ulaşabilmesi için mali desteğe ihtiyaç var. Sponsorlar ve yerel yönetimlerin desteği fazlalaşırsa, uluslararası standartlara ulaşmamız daha kolay olur. Daha fazla kitleye ulaşmamız için bu sporu insanlara tanıtmalıyız.” www.marmarayelken.org.tr Tel: 0216 355 48 13
Kurs dönemleri
1. Dönem: 12 – 23 Haziran
2. Dönem: 3 -14 Temmuz
3. Dönem: 17 – 28 Temmuz
4. Dönem: 31 Temmuz – 11 Ağustos
5. Dönem: 14 – 25 Ağustos
6. Dönem: 5 -15 Eylül
KALAMIŞ YELKEN KULÜBÜ
“Sporcu sayımız artmalı”
Kalamış Yelken Kulübü, yaz döneminde yelken eğitimleri için erken kayıt indirimleri sağlıyor. Eğitimlerin süresi çocuklarda iki hafta, yetişkinlerde ise altı haftayı buluyor. Dönemlik ücretleri 1.450 TL. Eğitimler hem karada hem de denizde yapılıyor. Özellikle yetişkinler için verilen eğitimlere, katılım oranının yüksek olduğunu söyleyen Kulübün Sportif Direktörü Özgür Türkalp, önümüzdeki günlerde temel eğitim alan kursiyerler için ileri düzey kurslar açmayı planladıklarını söylüyor. Yaz dönemi bittikten sonra kursa devam etmek isteyenler için kış döneminde sporcu yetiştirme programlarıyla yarış gruplarına katılım sağlanabiliyor. Böylelikle milli sporcu olma yolunda ilerleme kaydedilebiliyor.
Kulüp, İSAF (Uluslararası Yelken Federasyonu) onaylı TYF (Türkiye Yelken Federasyonu) TUYEP eğitim programını uyguluyor. Böylelikle çocuklar donanımlı olarak yetişip, üst seviye sporcu oluyor.
Yelken branşının çocukların çok yönlü gelişimini destekleyen bir dal olduğunu ifade eden Türkalp, sektör ve yelken sporunun gelişimini şu sözlerle özetliyor: “Sadece motor becerisi olarak değil, çocukların soyut düşünme, taktik uygulama ve strateji geliştirme gibi konularda gelişmesine de imkan sağlıyor. Ülkemizde nitelikli sporcuların sayısı iyi denebilecek düzeyde ama bu sayının daha da artması için kulüplerin çalışmalarını geliştirmesi gerekiyor. Gençler ve çocuklar yelken sporunu ne kadar fazla yakından tanırsa, gelecek için bu branştaki sporcu sayımız o oranda artar.” www.kalamisyelken.com.tr Tel: 0216 336 54 29
Kurs dönemleri
1. Dönem: 19 Haziran – 2 Temmuz
2. Dönem: 3 -14 Temmuz
3. Dönem: 17 – 28 Temmuz
4. Dönem: 31 Temmuz – 11 Ağustos
5. Dönem: 14 – 25 Ağustos
6. Dönem: 4-15 Eylül
VİRA YATÇILIK
“Her yaşa hitap ediyor”
Vira Yatçılık, yelken eğitimlerini Delphia 24 model teknelerle beş kişilik gruplar halinde veriyor. Her yıl sekiz dönemden oluşan kayıtların dışında, taleplerin yoğun olması nedeniyle ek kayıt dönemleri oluşturuluyor. İstanbul’da bulunun tesislerde eğitimler 14 yaşın üzerinde olurken, Bodrum’daki okulun eğitimleri yedi yaştan itibaren başlıyor. Yedi yaşında eğitime başlayan çocuklar ilk olarak yelken teorisi ile beraber optimist sınıfı teknelerde eğitim alıyor.
Eğitimlerin fiyatları sınıflara göre değişiklik gösterirken erken kayıtlarda çeşitli indirimler sunuluyor. ‘1 Yıldız Temel Yelkencilik’ eğitimlerinin ücretleri kişi başı ViraKayıkhane’de 415 TL+KDV, Kalamış’ta ise 450 TL+KDV olarak belirleniyor. Yine 12 saat süren ‘2 Yıldız Yarışçılık’ eğitimlerinin ücretleri, Haliç-ViraKayıkhane’de 450 TL+KDV, Kalamış’ta ise 490 TL+KDV düzeyinde. ‘1 Yıldız Temel’, ‘2 Yıldız îleri Yelkencilik’ ve ‘2 Yıldız Yarışçılık Eğitimleri’, toplamda 12’şer saatlik olup, haftada katılımcıların tercih edeceği bir gün üç saat olacak şekilde dört haftada tamamlanıyor. Hava şartlan sebebiyle yapılamayan eğitimlere ek olarak iki haftalık bir telafi kursu eklenebiliyor. ‘3 Yıldız Yarışçılık’ eğitimi ise 20 saatlik olup, haftada bir gün dört saatten olmak üzere beş haftadan oluşuyor.
Vira Yatçılık, yaza özel gerçekleştirdi- ği “Sail After Work” programı ile hafta içi saat 18.30-20.30 saatleri arasında Haliç’teki tesiste yelken yapma imkanı sunuyor. Ayrıca haziran ayında hizmete giren Vira Bodrum, IH rüzgar sörfü ve yelken eğitimlerinde özel kampanyalar gerçekleştiriyor. |-
Son yıllarda yelken sporuna olan ilginin giderek arttığını söyleyen Vira Yatçılık i Yelken Okulu Koordinatörü Cansu Ilgün, “Yelken sporu her yaştan sporcuya farklı tekne sınıflarıyla hitap edebilen, doğayla iç içe bir spor dalı. Anlık değişikliklere göre karar verme yeteneğini, kişinin özgüvenini ve hareketi geliştiren bir spor.
Önümüzdeki yıllarda da sektörün genişlediği, amatör sporcuların daha çok desteklendiği, profesyonel yelkencilerin arttığı bir yelken camiası görmeyi istiyoruz” diyor. www.virayatcilik.com Tel: 0212 4274401
Kurs dönemleri
1. Dönem: 1-30 Haziran
2. Dönem: l-31Temmuz
3. Dönem: 1- 31 Ağustos
4, Dönem: 1-30 Eylül
5. Dönem: 1-31 Ekim
6. Dönem: 1-30 Kasım
7.Dönem: 1-31 Aralık
CENOA SAILING YELKEN OKULU
“Kişisel gelişime desteği büyük”
Cenoa Sailing, yelken eğitimlerini Azuree 33 model yat sınıfı teknelerde veriyor. Eğitimlerin kişi başı fiyatı 900 TL, aile ve altı kişilik gruplar içinse 800 TL. Bireysel eğitimler, 12 saat pratik,
15 saat ileri, 15 saat yaşam boyu yelkencilik eğitimleri şeklinde veriliyor. Eğitim almadan önce kararsız kalanlar için iki saatlik yelkenle tanışma eğitimi de var. Yelken eğitimlerinin yanı sıra çeşitli aktivitelerle sporu daha eğlenceli bir hale sokan Cenoa Sailing, geziler, caz dinletileri ve kahvaltı gibi organizasyonlar da yapıyor. Eğitimlerin süresi, rüzgarın durumuna göre dört ve altı hafta arasında değişiyor. Kurumsal firmalara çeşitli indirimler sunan okulun yaz döneminde farklı kampanya fırsatları var.
“Yelken eğitimlerimize ağırlıklı olarak beyaz yakalı çalışan kesim ile üst düzey yöneticiler katılım gösteriyor” diyen eski milli yelkenci ve aynı zamanda Cenoa Sailing Yelken Okulu’nun kurucu ortağı Çağdaş Artu, eğitim alan öğrencilerin genel amacını şu şekilde özetliyor: “Kursiyerlerimiz, denizciliği seven ve maviye tutkulu kişiler oluyor. Yaz tatillerinde tekne kiralayarak kendileri kullanmak ya da kendi teknelerine sahip olmak istiyorlar.”
Yelken eğitimine başlamak isteyen 9-10 yaşlarındaki bir çocuk öncelikle optimist sınıfı eğitim alarak bu spora adımını atıyor. Temel ve ileri yelkenciliği bitiren öğrenciler, 15 saatlik Yaşam Boyu Yelkencilik’ paketini alarak diledikleri zaman tekneler ile pratik yapabiliyor. Bilgilerin unutulmaması için kış mevsimi de dahil, ayda en az üç saatlik seyir yapılması tavsiye ediliyor. Cenoa Sailing, Karadağ’da ister günlük istenirse haftalık olarak yelkenli ile tatil imkanı da sunuyor.
Çağdaş Artu, yelken sporunun bir doğa sporu olduğunu ve bu sporu yaparken sabırlı olmak gerektiği görüşünde. Günlük hayatta bu sporun bireyin stres ve sıkıntılardan hızlıca uzaklaşmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Bu yüzden diğer sporlardan farklı olduğunu ifade ederek, kişisel gelişimi büyük ölçüde desteklediğini belirtiyor ve “Son dönemde kurumsal şirketlerin yelken okullarına ve yelken takımlarına verdiği sponsorluklar sayesinde popülerliğinde artış yaşandı. Günümüzde çoğu kurumsal şirket yelken takımları ile yarışlara aktif katılım sağlıyor. Bu gelişmeler ülkemizde yelken sporunun değer kazanmasına ve gelişmesine destek oluyor” diyor. www.cenoasailing.com Tel: 0533 7247411
ALFASAIL YELKEN OKULU
“Devlet desteği şart”
Alfasail, 2000 yılından bu yana İstanbul’da kurumsal ve kişisel denizcilik ve yelken eğitimi veren bir kurum. Sezonun açılmasıyla birlikte gençlere yelken eğitimi vermeye başlayan okul, yetişkinlere de kış boyunca eğitim vermeye devam ediyor. Ücretler kişi başı 800-950 TL+KDV olarak değişiyor. Dört saat teorik, 16 saat pratik ile beraber toplamda 20 saatlik yelken eğitimi veriliyor. Eğitimler bir ay boyunca hafta sonları alınabiliyor. 18-70 yaş arası herkese eğitim veren okulda en fazla 35-55 yaş arası insanlar eğitim alıyor. Okulun yönetici ortaklarından Deniz Yılmaz, “Yelken, denizcilik bilgisi gerektiren bir spor dalı. Yelken eğitimlerine son yıllarda çok ilgi olsa da halen potansiyelin çok altında. Yelken sporunu daha üst seviyelere taşımamız için devlet destekli bazı gelişmelerin olması gerekiyor ki spora erişmek daha kolay olsun. Özetle, yelken sporunun yaygınlaşması için önce bu kültürü oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum” diyor. www.alfasail.com Tel: 0212 234 38 38
AG SAILING COURSE
“Ara verilse de unutulmaz”
AG Sailing Course, hem yat, hem de yelken sınıfında platu teknelerle eğitimler veriyor. Yelken kurslarına katılımın yaş aralığı 15-65 olarak değişiyor. Eğitimler, temel, pratik ve ileri yelken olarak üç bölümden oluşuyor. Bir dönemin ücreti 550 TL olarak belirlenirken, eğitimlerin süresi 12 saat. Çeşitli dönemlerde kampanyalar yapan firma, yelkeni geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor.
AG Sailing Course Kurucusu Barbaros Sarp, yelken sporunun aslında bir . kış sporu olduğunu söylüyor. Yaz ya da kış ayrımı yapmadan gerçekleştirilen spor dalı hakkmdaki düşüncelerini ise şu şekilde özetliyor: “Bahar ve kış mevsimlerinde, rüzgar çok şiddetli olmadığı zaman ders yapabiliyoruz. Yelken sporunda önemli olan nokta, her hava koşulunda bu sporu yapabiliyor olmak. Havanın iyi olduğu şartlarda marinadan uzaklaşıp dalga kırılmalarına denk gelinirse, panik olmadan ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyor olmanız gerekiyor. Yelken sporuna ara verseniz de unutmazsınız” diyor. www.agsailing.com Tel: 0216-302-20-70
Diğer Yelken Okulları ve Kursları
Yelken eğitimi için gerekli kıyafetler
- Yaz dönemi için teknenin modellerine göre sporcuların sarkmasını kolaylaştırıcı, neopren kumaştan üretilen mamul askılı şortlar, likra kumaştan üretilen kısa ve uzun tişörtler.
- Kış dönemi tamamen kapalı, suya düşen sporcuların el ve baş hariç ıslanmadıkları kuru elbiseler.
- Sabit salmalı (devrilmeyen tekneler) için yazın özel bir kıyafete ihtiyaç duyulmazken, kışın slopet ismi verilen suya ve rüzgara dayanıklı kıyafetler.
Temel yelken eğitiminde neler öğreniliyor.
- Temel güvenlik kursları
- Temel yelken teoriği
- Yelkenli bir tekneyi seyir yapmaya hazır hale getirmek
- Tekne donanımları
- Temel manevra ve navigasyon bilgisi
- Temek motor teoriği
- Yelken ve motor ile dümen kullanımı
- Denizci bağları
- İskeleye yanaşma
- Teknenin toparlanması ve bir sonraki seyre hazırlanması
İleri yelken eğitiminde neler öğreniliyor.
- Denize adam düştü eğitimi
- İleri yelken teoriği
- Tüm yelken türlerinin tanıtılması
- İleri yelken trimi
- İleri manevra ve navigasyon
- Yanaşma ve ayrılma eğitimleri
- Hava durumuna göre yelken seçimi Şamandıra dönüşleri
Kulüp kurmak için gerekenler
- Altyapısı uygun bir tesis
- Gerekli ve yeterli ekipman
- Açık ve kapalı alanların bulunması
- Teorik dersler için dershaneler, oyun odaları, tekne parkı, spor salonları
- Yeterli sermayeye sahip olunması ve bu sermayelerin devlet desteği, sponsorluklar ve üyelerin aidatları ile sağlanması.
Ayşegül Küçükkurt