Yeni Bir Gezegen Türü: Mega-Dünya
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde çalışan bilim insanları, yeni bir ötegezegen keşfetti. Kepler-10c adı verilen ötegezegen, bilinen hiçbir ötegezegen sınıfına girmiyor.
Astronomlar, Mega-Dünya isimli yeni bir ötegezegen sınıfının tanımlanması gerektiğini belirtiyor.
Yeni keşfedilen gezegen Dünyadan 560 ışık yılı uzaklıkta ve yıldızının etrafında bir tur atması yaklaşık 45 gün sürüyor. Draco Takımyıldızındaki bu gezegen, NASAya ait Kepler Teleskobu ile yapılan gözlemler sırasında keşfedilmiş. Çapı yaklaşık 29.000 kilometre olan gezegenin kütlesi Dünya mnkinin yaklaşık 17 katı. Kütlesi bu büyüklükte olan gezegenler, normalde sıcak neptünler olarak sınıflandırılıyor. Sıcak neptünler, yapısı Neptün’e benzeyen gaz devleridir, katı bir çekirdekleri yoktur.
Ancak hesaplar Kepler-lOc’nin, kütlesi bu kadar büyük bir gezegenden beklenenin aksine, katı çekirdekli olduğunu gösteriyor.
Kütlesi Kepler- 10c kadar büyük bir gezegenin katı çekirdekli olması gezegenlerin oluşumu ile ilgili kuramların sorgulanmasına neden oluyor. Daha önceleri kütlesi bu kadar büyük gezegenlerin, oluşumları sırasında çevrelerindeki hafif gazları toplayarak Jüpiter benzeri gaz devlerine dönüşeceği düşünülüyordu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde çalışan astronomlardan Lars A. Buchhave tarafından geliştirilen yeni bir kuram ise gezegenlerin yıldızlarının etrafında dolanma süreleri ile katı çekirdekli ya da gaz devi olmaları arasında bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Eğer öne sürülen yeni kuram doğru ise yıldızının etrafında daha uzun sürede dolanan gezegenler arasında pek çok Mega-Dünya olabilir. Gelecekte yapılacak gözlemler, bu konuda bir fikir edinilmesini sağlayacaktır.