Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yeni Dijital Bankacılık Ürünleri

Sektör mobile taşındı

5 milyon İşCep kullanıyor

Bugün İş Bankası’nda gerçekleşen işlemlerin yüzde 86’sı djjital kanallar üzerinden yapılıyor. Ana teması ise mobil bankacılık haline geldi. Halen bankanın işlemlerinin yüzde 40’ı İşCep’ten yapılıyor. İşCep kullanıcı adedi 5 milyonu geçmiş durumda. Banka mobil bankacılıktaki büyüme trendinin 2018 yılında da süreceğini öngörüyor. Banka bugün 1.5 milyona yakın indirme rakamına ulaşan Maximum Mobil uygulamasının ise ekosistem içerisine dâhil edeceği yeni iş ortakları ile birlikte büyütmeye, geliştirmeye çalışıyor.

Krediler Akbank Direkt’ten

Akbank’ın Akbank Direkt Mobil kullanan müşteri adedi son bir yılda 1 milyondan fazla arttı. Son verilere göre bankanın toplam işlemlerinin yüzde 96’sı direkt kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor. Örneğin, Aralık 2015’te hayatımıza giren Akbank Direkt Kredi, o günden bu yana en çok tercih edilen djjital bankacılık ürünlerinden biri oldu. Bugün ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen her üç Akbank müşterisinden ikisi djjital kanalları tercih ediyor.

Mobil yüzde 53 büyüdü

Djjital bankacılık müşterileri sayısı son bir yılda yüzde 34 artarken mobil bankacılık müşterilerindeki artış yüzde 53’e ulaştı. Ayrıca djjital müşteriler içinde mobil bankacılık kullanım oranı Kasım 2017 itibariyle yüzde 84’e ulaştı. Aktif djjital müşteri olan her yedi kullanıcının altısı ise mobil bankacılık hizmetlerini kullanır hale geldi. Bunun yanında, Yapı Kredi’de nakit dışı işlemlerde djjital kanalların payı yüzde 95’e ulaştı.

Dijitalde hedef yüzde 50

QNB Finansbank’ta bugün yapılan işlemlerin yüzde 75’ten fazlası şube dışı kanallardan yapılıyor. Bankanın djjital bankacılık kullanan aktif müşteri sayısı ise 2 milyonu aşmış durumda. 2018 yılında bankadaki her iki müşteriden birinin ise djjital kanallarda aktif olması bekleniyor.

MobilDeniz’in payı yüzde 86

Bugün Denizbank şubelerinden en çok gerçekleştirilen işlemlerin yüzde 86’sı mobil işlem platformu MobilDeniz üzerinden kullanıcılara sunulabiliyor. Banka bu rakamın her dönem artırılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Banka verilerine göre Denizbank’ın toplam işlemlerinin yüzde 92’si ise djjital kanallardan geçiyor.

2018’de uygulanacak yeni ürünler

80 yeni ürün çıkaracak

Akbank Direkt kapsamında 2018 yılı için ürün ve servis olarak 80 tane yeni proje planladı. Bunların 15 tanesi fark yaratıcı olacak. Başka deyişle deneysel ve inovatif alanlar olacak. Diğerleri ise daha gündelik hayata uyan Akbank’ın kendi teşhisleri veya müşterileri ihtiyaçlarına yönelik yeniliklerden oluşacak.

Odak notkası blockchain

Denizbank önümüzdeki dönem dijital alanda nesnelerin interneti ve yapay zekâ uygulamalarına yoğunlaşmayı planlıyor. Bunun yanında robotlardaki son gelişmeleri de yakından takip eden Denizbank bu teknolojiyi bankacılık işlemlerinde kullanmak üzere hazırlık yapıyor. Bankanın bir diğer odak noktası ise blockchain. Banka bugünlerde blockchain projelerini geliştirerek bankacılık uygulamalarında kullanım alanlarını araştırıyor.

Yapay zekayı etkin kullanacak

İş Bankası önümüzdeki 2-3 yıl içinde bankacılıkta iş yapış şekillerinin farklı boyutlara taşınacağını öngörüyor.

Bugün bankacılık; internet veya cep telefonuna girmek, kendini tanımlamak, sonra bir işlem seçmek ve işlemin sonuçlarını görmek şeklinde yapılıyor.

İş Bankası önümüzdeki dönemde ise bankacılık işlemlerinin konuşmaya, diyaloga dayalı olarak değişeceği görüşünde.

Bu açıdan yapay zekânın bankacılıkta etkin kullanılacağı görüşünde.

Optik karakter tanıma yolda

Banka yakın vadede uygulamaya alacağı robotik uygulamalara örnek olarak müşteri talimatlarının otomatik OCR’lanıp [Optik Karakter Tanıma), herhangi bir insan gücüne ihtiyaç duymadan otomatik yapılmasını hedefliyor. Aynı zamanda mobil bankacılık uygulamaları olan Cross Platform’un İOS, Android vb. farklı işletim sistemi kullanan tüm platformlarda çalışabilir olmasını sağlamak için çalışıyor. Banka bu konuda halen arge çalışmalarını sürdürüyor. Yine bu kapsamda görüntülü IVR (sesli yanıt sistemi] ve Chatbot (siteye girildiğinde online mesajlaşma ile müşteri iletişimi) uygulamaları üzerinde çalışıyor. Ayrıca ATM uygulamalarının önyüzlerini yeni teknolojiler ile yeniden geliştirme çalışmaları ise sürüyor.

MobilMatik kuracak

Yapı Kredi ekransız, kartsız ve sadece mobil telefonlar ile kullanılabilen yeni MobilMatik’leri yakında hayata geçirecek MobilMatikler özellikle ATM’lerin olmadığı ofisler, kafeler, restoranlar gibi hızlı nakit erişimi ihtiyacının olduğu noktalarda konumlanacak. Banka ayrıca önümüzdeki dönemde de yapay zeka, giyilebilir teknolojiler, biyometri, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojilerin bankacılık sektörüne daha fazla entegre olacağı bir gelecek bekliyor. Bu kapsamda şimdiden bu yenilikleri süreçlerine dahil etmeye başladı.

ESİN ÇETİNEL

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu