İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yeni İş Modeli; Moda Arama Motoru İş Fikri

Beğendiğiniz giysi ve ayakkabıları indirimli almak için onlarca siteyi tek tek gezmenize gerek yok. Tıpkı Google gibi çalışarak sizin için ürün arayıp bulan moda arama motorları var artık. Bu yeni iş modeli giderek yaygınlaşıyor…

moda arama motoru

SABAH işyerine geldiğimizde ilk iş e-posta kutusunu açıyoruz. Gönder/Al tuşuna basınca onlarca ileti ekrana akıveriyor. Bu iletilerin bir kısmı, yüzlerce ürünün indirime girdiğini haber veren e-ticaret sitelerinden geliyor. Elbette her siteyi tek tek gezerek bütün seçenekleri görmeye vaktimiz yok. Birçok kampanya arasından ilgimizi çekene bakıyor, pek çoğunu incelemeden çöpe gönderiyoruz. Son dönemde giyim ve ayakkabı üzerine faaliyet gösteren e-ticaret siteleri o kadar çoğaldı ki, bunları takip etmek boş zamanı olmayan insanlar için adeta imkansız. Hangi siteden alışveriş yapacağımız konusunda çoğu zaman kararsız kalıyoruz. Bazen aradığımız ürünü hemen bulamıyor, elimiz boş dönüyoruz. Son dönemde e-ticarette bu sorunu kökten çözen yeni bir iş modeli türedi: Moda arama motorları… Türkiye’nin önde gelen online mağazalarını tek çatı altında toplayan bu siteler, tıpkı Google gibi çalışarak aradığınız ürüne tek bir noktadan ve alternatifleriyle ulaşmanızı sağlıyor.

ÜRÜNE ULAŞMAK KOLAY

E-ticaret dünyasının sunduğu olanaklarla değişen tüketici alışkanlıklarının ortaya çıkardığı bu siteler, arama motorlarının prensiplerini kullanarak çalışıyor. Moda arama motorları, genel olarak alışveriş sitelerini Google gibi ziyaret ediyor ve ürün bilgilerini kendi veritabanlarına kaydediyor. Kullanıcıların bu sitelere girdiğinde yapması gereken tek şey, arama çubuğuna aradıkları ürünü yazmak. Örneğin, “36 beden kırmızı elbise” yazıp ara butonu tıklandığında yüzlerce markanın bu niteliklere sahip birçok ürünü filtreleniyor. Kullanıcılar da istedikleri beden, marka ve fiyat aralığını belirleyip alışveriş yapıyor.

Moda arama motorlarıyla ürüne hızlı ve kolay yoldan ulaşmak mümkün. Yeni iş fikri, üç taraflı çalışan bir mekanizma olarak iş görüyor. Kullanıcı, işini kolayca görüyor. Bu sitelerle işbirliği halinde olan online mağazalar, yüksek maliyetlere katlanmadan daha geniş kitlelere ulaşabiliyor. Arama motoru sitesini kuran da, sitenin başarısına bağlı olarak para kazanıyor.

ÇALIŞAN KESİMİN TERCİHİ

Moda arama motorlarından Stilgiyin.com’un kurucusu Serra Alkoçlar, bu sitelerin kullanıcılara zaman kazandırarak büyük avantaj sağladığına dikkat çekiyor: “Her siteyi teker teker gezerek, belki de bütün seçenekleri göremeden karar vermek zorunda değilsiniz. Özellikle meşgul ve çalışan kesim için çok popüler bir durak haline geliyoruz. Her sabah e-ticaret sitelerinden gelen ayrı ayrı kampanyaları gezmek yerine bir tıkla istediğiniz markayı en iyi fiyata bulabiliyorsunuz.”

Stilgiyin.com’da anlaşmalı sitelerle kullanıcılara indirim kuponları da veriliyor. 36 e-ticaret sitesi ile işbirliği halinde olan sitede, 200 bin ürün ve 2 bin 500’ü aşkın marka bulunuyor. Aylık yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çeken site, giyim, ayakkabı, çanta, kozmetik ve aksesuar kategorilerinde hizmet veriyor.

MAĞAZA MÜŞTERİ KAZANIYOR

Kadın, erkek, çocuk ve bebek kategorilerinde hizmet veren Vitringez.com bu alandaki henüz çiçeği burnunda girişimlerden. Kasım ayında hizmet vermeye başladıklarını belirten sitenin kurucu ortaklarından Natali Yeşilbahar, “Bizim yaptığımız, kullanıcılarımızı aradıkları ürüne en kısa sürede ulaştırmak. Aynı zamanda kullanıcıların sevdikleri markaların yeni ürünlerinden ve indirimlerinden herkesten önce haberdar olmasını sağlıyoruz” diyor ve kullanıcılar kadar online ve fiziksel mağazaların da moda arama motorlarmdan büyük avantaj sağladıklarını belirtiyor:

“Sitemizde yer alan markalara ve e-ticaret sitelerine trafik sağlarken, markaların web sitelerine tamamen hedeflenmiş ve satın almaya oldukça yakın müşterileri gönderiyoruz. Daha detaylı açıklamak gerekirse, Vitringez üzerinden ‘siyah çizme’ aratan bir kullanıcı, zaten satın almak istediği ürün konusunda bilinçli demektir. Dolayısıyla istediği ürünü bütçesine uygun fiyat aralığında bulduğunda, doğrudan satın alma kararım veriyor” diyor. Aynı zamanda markaların sadece web sitelerine değil, mağazalarına da trafik sağladıklarını belirten eden Yeşilbahar, 50’den fazla e-ticaret sitesiyle işbirliği halinde olduklarını söylüyor. Bu sayı haftada beş yeni e-ticaret sitesi gibi bir ortalamayla yükselmeye devam ediyor. Şu anda 2 bin 700 markanın yer aldığı Vitringez’de ürün sayısı 250 bini geçmiş durumda.

GELİR ORTAKLIĞI MODELİ

Arama motorlarının gelir modeli, gelir ortaklığı üzerine kurulu. Kısaca bu siteler, yönlendirdikleri satıştan değişen yüzdelerde komisyon alıyor. Bu alanda hizmet veren Bellaropa.com Kurucu Ortağı Sarp Dağ Demirel, “Moda arama motorları genel olarak iki ana gelir kaynağına sahip. Kullanıcıları ürün satışı yapan mağazaya yönlendirdiğimiz zaman, mağaza ile anlaşılan miktarda sabit bir ücret alınıyor ya da kullanıcı o mağazadan alışveriş yaparsa, yaptığı alışveriş tutarından komisyon alınıyor” diyor. Bellaropa.com’da şu an 14 farklı mağazanın ürünleri sergileniyor ve yaklaşık bin markadan toplam 105 bin güncel ürün için arama yapılıyor.

AYAKKABIYA İLGİ BÜYÜK

30 e-ticaret sitesi ile işbirliği halinde olan Modasor.com’da ise, yaklaşık bin 500 markanın 180 bin ürününü bulmak mümkün. ModaSor Kurucu Ortağı Deniz Ulus, moda arama motorlarının önümüzdeki dönemde giderek yaygınlaşacağını iddia ediyor: “Hem kullanıcı hem de firmalara fayda sağlayan bir model olduğu için yaygınlaşmaya devam edecek. Sunulan fayda arttıkça ve kullancılar bilinçlendikçe bu sitelerin kullanımı da artacak.”

Bu sitelerde en çok ayakkabı ve giyim ürünleri satılıyor. E-ticaretin büyümesine bağlı olarak önümüzdeki dönemde moda arama motorlarına yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Bu alana girmek isteyen girişimcilerin ise, yazılım, ekip, teknolojik altyapı ve pazarlama masraflarını dikkate alarak başlangıç yatırımı için yaklaşık 200 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Bu sitelere yapılan milyonlarca ziyaretin satışa dönme oranının da yüzde 1 seviyelerinde olduğunu belirtelim.

Burak BÜYÜKDEMİR / Etohum Kurucusu
E-ticaretle kol kola büyüyecekler

E-ticarette kuruluş sermaye büyüklüğü giderek yükseliyor. Hem e-ticaret sitelerinin büyümesi hem de internet kullanıcı sayısının artması ise yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Moda arama motorları, müşterilere kolay ürün bulmalarını sağladıkları için artış eğiliminde. Türkiye’de bu kavram ve model ise son birkaç yıldır yaygınlaşmaya başladı. ‘Affiliate marketing’ (gelir oraklığı modeli) ne kadar artarsa moda arama sitelerinin sayıları da o kadar artacaktır. Önümüzdeki dönemde moda arama motorları ile e-ticaret kol kola büyüyecekler.

Esas itici gücün, müşterilerin alım satış davranışlarındaki değişme ve gelişme olacağını düşünüyorum.

Türkiye’de kredi kartıyla internette yapılan harcama yüzdeleri büyüdüğünde, arama motorları da büyüyecektir.

Ezgi Güler

Bir Yorum

  1. Akakce, cimri, bilio (eski ucuzu) gibi Türkiye devleri arasına girmektense dikey olanların gelecekte daha şanslı olacağını düşünüyorum . Örneğin moda arama motoru stilgiyin.com, ya da anne bebek ürünleri üzerine bumudur.com ya da teknoloji üzerine teknofiyat.com gibi. İnşallah hepsi başarılı olurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu