Yeni sisteme yepyeni ekonomi yönetimi
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesinin ardından. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başladı. Türkiye ekonomisini 2023 hedeflerine ulaştıracak reform kabinesi açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde ekonominin yeni patronu 64 ve 65. Hükümetin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. Ekonomi yönetiminde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’m yanı sıra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeminine saatler kala Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Anayasa değişikliklerine uyum sağlanması amacıyla bazı kanun ve KHK’lerde değişiklik yapıldı. A’dan Z’ye parlamenter sistemin mekanizmaları dönüştürülmeye başlandı. 10 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair yayımlanan üç Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni sistemin altyapısı oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ekonomi yönetiminde, birleştirilen bakanlıklar, oluşturulan ofis ve kurullarla yeni döneme girildi. Seri karar almayı sağlayacak şekilde sadeleştirilen ekonomi yönetimi, üretim, finans ve ticaret alanları üzerine inşa edilecek. Yeni dönemde kurulacak ofisler ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı dokuz politika kurulları önemli roller üstlenecek. Ofis ve kurullara atamaları Cumhurbaşkanı yapacak.
İçeriğe Ait Başlıklar
YENİ DÖNEM BAŞLADI
9 Temmuz Pazartesi gün Ankara’da tarihi bir gün yaşandı. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin edip Cumhurbaşkanlığı mazbatasını almasıyla, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçti. 22 Devlet Başkam’nın da aralarında bulunduğu binlerce davetlinin katılımıyla Külliye’de gerçekleştirilen göreve başlama töreninde konuşan Erdoğan, 81 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım söyledi. “Yeni bir başlangıç yapıyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’yi dünyanın en büyük
10 ekonomisinden biri haline getireceklerini kaydetti. Bakan yardımcılarının, politika kurulları başkanvekillerinin ve üyelerinin, ofis yöneticilerinin ve diğer üst düzey idarecilerin atamalarının en kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Erdoğan, “Yeni yönetim sistemimizi reformist bir anlayışla aşama aşama en aşağıdaki memura kadar indireceğiz. Özel sektörümüzden sivil toplum kuruluşumuza kadar Türkiye’nin tüm dinamiklerinin devlet yönetimindeki bu değişime uygun şekilde kendilerini yenileyeceklerine inanıyorum” şeklinde konuştu.
YENİ KABİNE AÇIKLANDI
9 Temmuz akşamı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıklayan Erdoğan, bir ilke daha imza atarak kabine üyelerini kürsüye davet etti. Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu. Çukurova Üniversitesi işletme bölümü mezunu Oktay, ABD’de otomotiv sektörünün merkezi Detro-it’teki Wayne State Universitesi’nde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans programlarını tamamladı. Oktay, aynı üniversitede endüstri mühendisliği alanında doktora derecesini alarak, havacılık ve otomotiv endüstrisi alanlarında uzmanlaştı. Beykent Üniversitesi’nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yapan Oktay, hem kamu hem de özel olmak üzere, birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulundu ve bu şirketlerin bazılarında üst düzey görevler üstlendi. 2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Oktay, bu görevi boyunca çok sayıda ortak girişim projesini hayata geçirdi. Yaklaşık 4.5 yıl Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüten Oktay, 19 Haziran 2016 itibarıyla Başbakanlık Müsteşarlığına getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta neden Oktay’ı seçtiğini şu sözlerle anlattı: “Başbakanlıktaki Müsteşarlığı döneminde, AFAD’daki çalışma döneminde başarılı bir isim. Amerika’da önemli yerlerde çalıştı. Ben endüstri mühendislerine çok dikkat ederim, devlet yönetimlerinde de başarılı olurlar. Fuat Oktay üretimi ve katkısı, MGK’larda yaptığı sunumlar ile hep dikkatimi çekmiştir. Bunun burada da yansıyacağına inanıyorum.”
JET HIZDA VEKALET
Oktay, 10 Temmuz’da Türkiye’yi 2023’e taşıyacak kabinenin 16 bakanıyla birlikte TBMM’de yemin ederek göreve başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk yurtdışı ziyaretini Azerbaycan’a yapmasının ardından Oktay’a jet hızıyla vekalet çıktı. Geçen hafta Azerbaycan ve KKTC’yi ziyaret eden Erdoğan, geçen hafta iki günlük NATO Zirvesi’ne de katıldı. Üç günlük ziyaretleri nedeniyle dönüşüne kadar Cumhurbaşkanlığı’na Oktay vekalet etti.
Yeni sistemin ilk kabinesinde tek cumhurbaşkanı yardımcısı bulunsa da, yeni sisteme göre birden fazla yardımcı olabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaca göre ileride bir ikinci başkan yardımcısı atanabileceğini açıkladı.
Burada bir parantez açarak başkan yardımcılarının görevlerine göz atmakta fayda var. Dönüşüm kararnamelerine göre. Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanı tarafından verilen görevleri yapacak. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde, yenisi seçilinceye kadar en yaşlı Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekalet edecek. Cumhurbaşkanının hastalık ve yurtdışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, Cumhurbaşkanının görevlendirdiği yardımcısı Cumhurbaşkanına vekalet edecek ve yetkileri kullanacak.
DÖRT İSİMLE DEVAM
Hem kamu kurumlarında deneyim kazanan bürokratların hem de özel sektörde yeniliklere imza atan isimlerin yer aldığı yeni kabineye Parlamento’dan dört isim girdi. Eski kabinede yer alan ve 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yeni kabinede koltuklarını korudu, Berat Albayrak ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirildi.
Piyasalar uzun bir süredir Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına getirilecek ismin kim olacağını bekliyordu. Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nün ardından yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı. Bankacılık ve finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi alan Albayrak, 1996’da başladığı profesyonel iş hayatında, ekonomi, enerji ve finans başta olmak üzere farklı iş kollarındaki girişimlere yönetici olarak öncülük etti. 2013 sonunda özel sektördeki kariyerine nokta koyan Albayrak, Marmara Üniversitesi’nde bankacılık ve finans üzerine dersler verdi. Albayrak, 25, 26 ve 27. Dönemde AK Parti Milletvekili olarak Meclis’e girdi.
EKONOMİNİN ÖNCELİKLERİ
Bakan Albayrak, ilk iş olarak yeni dönemde ekonomi politikalarının önceliklerini kamuoyu ile paylaşarak, piyasalara moral verdi. Bütçe disiplinini, tek haneli enflasyonu ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefi çerçevesinde şekilleneceğini vurgulayan Albayrak, yaptığı açıklamada mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin altını çizdi. Finansal istikrar için gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Albayrak, uluslararası finansal piyasalardaki tüm aktörler ve paydaşlarla beraber, iş birliği içinde çalışarak, Türkiye’ye dış kaynak giriş miktarını ve kaynak çeşitliliğini artıracaklarını söyledi. Enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedefe gerilemesi için adımlar atacaklarını dile getiren Albayrak, “Enflasyonla mücadelede tüm yük para politikası üzerinde kalmayacak. Yeni dönemde hem para politikası ve maliye politikası arasındaki koordinasyon süreklilik arz edecek hem de fiyat istikrarına risk oluşturan yapısal unsurlara ilişkin kapsamlı bir eylem planı hayata geçirilecek” dedi.
Merkez Bankasının, fiyat istikrarını sağlamak ve para politikasının etkinliğini belirlemek açısından önemli rol oynayan sorumlu aktör olduğunu hatırlatan Albayrak, Bankanın bağımsız bir kurum olarak, ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurguladı.
BİREYSEL KATILIM SERMAYESİ
Yeni yapılanmada Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ile bir arada olacak. Maliye Bakanlığı’nın adı da “Hazine ve Maliye Bakanlığı” olarak değiştirildi. Bakanlığın teşkilat yapısında ise Maliye Bakanlığı’na bağlı bazı genel müdürlük ve kurumlar ile Hazine Müsteşarlığı birleştirildi. Bakanlık bünyesinde bireysel katılım sermayesine ilişkin sistem de bulunacak. Bu sistemle, yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimler için bireysel katılım sermayesinin desteklenmesi sağlanacak.
Şimşek ve Ağbal, yeni dönemde kabine dışı kaldı. 27. Dönem’de milletvekili adayı olmayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekti de kabine dışında kalan isimlerden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran seçimlerinde bakanların milletvekili adayı olmamasına ilişkin yöneltilen bir soruya “Arkadaşlar kendi tercihlerini kullandılar” ifadelerini kullanmıştı. Ağbal’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kurulan Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na getirileceği ifade ediliyor. Özlü’nün ise Bilim Teknoloji Kurulu veya Dijital Dönüşüm Ofisi’nde görevlendirileceği belirtiliyor. Zeybekci’nin ise yerel seçimlerde Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yapılacağı yönünde.
TİCARETE KADIN ELİ DEĞECEK
Yeni kabinede Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nm birleştirilmesiyle oluşturulan Ticaret Bakanlığı’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ruhsar Pekcan getirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Fakültesi mezunu olan Pekcan, yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı. 1981’de Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda başladığı kariyerine, özel sektörde çeşitli firmalarda farklı görevlerin ardından genel müdür ve yönetim kurulu üyesi olarak devam eden Pekcan, üç dönem Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DE1K) Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanlığı’nı yürüttü. Ayrıca Tür-kiye-Ürdün İş Konseyi Başkanlığı yaptı. Pekcan, İTO-IKGK İstanbul Kadın Girişimler Kurulu Üyeliği, ECO-CCI Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Odaları, Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği görevleri yürüten bir isimdi. Bakanlık devir teslim töreninde Pekcan’a iş dünyasından destek geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen devir teslim törenine TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, DEİK Başkanı Nail Olpak, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkam Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran katıldı. Pekcan, yaptığı açıklamalarda “yol arkadaşlarım” dediği kadın girişimcilerden farkmdalık yaratmalarını isteyerek, daha çok efor beklediğini söyledi.
Yeni dönemde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı bünyesinde bulunan bazı genel müdürlükler ve daire başkanlıkları Ticaret Bakanlığı çatısı altında toplandı. İhracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi ve İstanbul’un dünyanın finans merkezi olması hedefine odaklanacak Ticaret Bakanlığı, iç ve dış ticaret hizmetlerine ilişkin ana hedef ve politikaların belirlenmesine yardımcı olacak. Belirlenen dış ticaret politikasının geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapacak ve gerekli koordinasyonu sağlayacak. Serbest bölge müdürlükleri doğrudan bakanlığa bağlanacak. Ticaret Bakanlığı, ekonomik faaliyetlerin dış ticarete dönük yapılandırılması için gerekli tedbirleri alacak ve uygulayacak.
“BİSMİLLAH DİYEREK BAŞLAYACAĞIZ”
Yeni kabinenin ilk Sanayi ve Teknoloji Bakanı kamuoyunun “Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı” olarak tanıdığı Mustafa Varank oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır. Atom karınca diyebilirsiniz” sözleriyle ifade ettiği Varank, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Yüksek lisansını ABD’de bulunan Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde yapan Varank, ayrıca bu dönemlerde Florida State Üniversitesi’nde uzman, Indiana Univer-sity Pervasive Technology Institute’te ise araştırmacı ve sistem yöneticisi pozisyonlarında çalıştı. 2005’te Başbakanlık’ta görev yapmaya başlayan Varank, sırasıyla, 2011’de Başbakan Başdanışmanlığına, 2014’te ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi. 2016’da Büyükelçi unvanı aldı. TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi olan Varank, başdanışm anlık görevi boyunca, yüksek teknoloji, bilgisayar teknolojileri ve uygulamaları, savunma sanayi ve araştırma-geliştirme alanlarıyla özel olarak ilgilendi. Varank’ın ilk açıklaması, “Cumhurbaşkanımızın vizyonunu hayata geçirmek için ‘bismillah’ diyerek hemen çalışmaya başlayacağız” oldu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı” adıyla birleştirildi. Bakanlığın amacı, Türkiye’yi yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akıllı teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez bir ülke yapmak olacak. Türkiye’yi yüksek teknoloji ile küresel ve prestijli markalar üreterek yapay zekada öncü, akıllı teknolojilerde lider, bilgiyi üretmede merkez bir ülke yapmak olacak. Bakanlık, yatırım teşviklerinin ülke ekonomisi yararına etkin bir şekilde düzenlenmesini temin amacıyla ihtiyaç duyulan mevzuatın hazırlanmasına yönelik çalışma yapacak. Kalkınma ajanslarının koordinasyonunu sağlayarak bunlarla ilgili işlemleri yürütecek. Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi başkanlıkları Sanayi Bakanlığına bağlanırken, başkanlıkların süresini uzatmaya ve kapsadıkları illeri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili kılındı.
İŞ DÜNYASINDAN KABİNEYE
Yeni kabinede Ticaret Bakanlığı’na getirilen Ruhsar Pekcan dışında iş dünyasından dört isim daha yer aldı. Erdoğan, eğitim, sağlık, turizm ve tarım gibi önümüzdeki dönemde önemli reformlar yapılması planlanan bakanlıkların başına özel sektörden isimler getirdi. Yeni sistemin ilk Milli Eğitim Bakanı Maya Okulları Sahibi Prof. Dr. Ziya Selçuk, ilk Sağlık Bakanı Medipol Hastaneleri kurucusu Fahrettin Koca oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilen Selçuk, Ankara Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Bölümü mezunu. Gelişim psikolojisi alanında aynı üniversitede yüksek lisansım tamamlayan Selçuk, doktorasmı psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı. TED Üniversitesi’nin yanı sıra, çok sayıda özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu gerçekleştiren Selçuk, 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı. Müfredat reformunu yürüten Selçuk, AB müzakerelerinde de eğitim ve bilim başlığı görüşülürken Türkiye’yi temsil etti.
Bakan Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, ömrünün eğitim ortamlarında, okullarda geçtiğini, öğretmenlerle birçok çalışma yaptığını vurgulayarak, öğretmenlerin neler hissettiği, neler düşündüğü konusundaki farkındahğmın yüksek olduğunu söyledi. “Öğretmen arkadaşlarım benim şahsımda Milli Eğitim Bakanlığı’nın koridorlarında temsil edildiğini asla unutmamalı” diyen Selçuk, tek güvencesinin, meslektaşları olan öğretmenler olduğunu belirtti. Kabine açıklandığında heyecanla beraber tedirginlik de yaşadığını aktararak, “Çocukların hukukuna dokunmak, bir çocuğun hayatına dokunmak o kadar büyük bir vebal ki” ifadelerini kullandı.
AZ LAF, ÇOK İCRAAT
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasım İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Kurduğu ve başkanlığını yürüttüğü sağlık ku-rumlarında Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm politikaları doğrultusunda önemli atılımlar gerçekleştiren Koca, Başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma (TESA) Vakfı tarafından 2009’da kurulan İstanbul Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüttü. Koca aynı zamanda DEİK Eğitim Komitesi İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vakıf Üniversite Hastaneleri Derneği’nin Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hizmet İhracatçıları Birliği Sağlık Hizmetleri Komitesi Başkanlığı yaptı. Sağlık sektöründen de babayiğitlerin çıkmasını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanı Koca hakkında yaptığı ilk açıklamada AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar gerçekleştirdiği sağlıkta dönüşüm reformunu daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini belirterek, “Çalışan ve hasta memnuniyetini öncelikli kılacağımızı ifade etmek istiyorum. Az konuşup çok icraat yapan bir Bakanlık olacak inşallah” dedi.
“ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLSÜN”
Eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli Tarım ve Orman Bakanlığı’na, tur şirketlerinden ETS’nin sahibi Mehmet Ersoy Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi. Pakdemirli, Bil-kent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi’nde işletme Yüksek Lisansı, Celal Bayar Üniversitesi iktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını yürüttü. Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanlarında serbest girişimcilik yapan Pakdemirli çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Turkcell, BİM ve AlBaraka Katılım Bankası’nda yönetim kurulu üyesi olan Pakdemirli’nin deniz kaptanlığı, pilotluk ve amatör telsizcilik hobileri bulunuyor.
Bakan olacağını 8 Temmuz pazar günü öğrendiğini açıklayan Pakdemirli, yeni dönemde üreticiyi, çiftçiyi ezdirmeden ama tüketiciyi gıda enflasyonuna karşı koruyarak Türk tarımını iyi yerlere götüreceklerini söyledi. Yeni sisteme bürokrasinin adapte olması gerektiğini, eskiye göre daha hızlı çalışacaklarını vurgulayan Pakdemirli, yeni dönemin sloganını da “Çiftçimizin yüzü gülsün, çocuklarımız ormanlarla büyüsün” olarak ifade etti.
“HEDEF NİTELİKLİ TURİST”
Cumhurbaşkanlığı kabinesinin ilk Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, İstanbul Üniversitesi İngilizce işletme Bölümü’nde öğrenim gördü. Alman Lisesi’nde öğrenciyken düzenlediği tur organizasyonlarıyla turizm sektörüne giriş yapan Ersoy, Türk turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Etstur’un Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Ersoy, Etstur’un ardından 2000 yılında kurduğu Voyage Otelleri, 2001’deki girişimi Didimtur, 2006’da açtığı Jetset ve Ucuzabilet ile turizme pek çok marka kazandırdı. Ersoy, 2012’de kruvaziyer sektörüne yatırım yaparak Türkiye’nin tek kruvaziyer gemisi işletmecisi oldu. 2017’de online rezervasyon platformu Odamax.com’u hayata geçirerek, dünyanın dört bir köşesinden 200 bine yakın tesis için rezervasyon hizmeti sağlamaya başladı. Bakanlığın devir teslim töreninde açıklamalarda bulunan Ersoy, hedeflerinin sadece turist sayısını artırmak olmayacağını vurguladı. Ersoy, özellikle Türkiye’ye seyahat eden ‘nitelikli turist’ olarak ifade edilen gelir grubu yüksek turistleri de hedefleyeceklerini dile getirdi.
“EMEK KUTSALDIR”
Yeni sistemin ilk Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu. Eski Kültür ve Turizm Bakam Atilla Koç’un kızı olan Selçuk, Bil-kent Üniversitesi’nde tam burslu ekonomi lisansı öğrenimi gördü. Amerika’da Michigan Üniversitesi’nde ekonomi doktorasına başlayan Selçuk, Teksas Üniversitesi’nde işletme doktorasına devam ederken, aynı üniversitede muhasebe ve enformasyon yönetimi yüksek lisansı da yaptı. 2003-2007 yılları arasında Teksas Üniversitesinde araştırma asistanı, 2007’den itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı SESRIC’te kıdemli araştırmacı olarak görev alan Selçuk, SESRIC İstatistik ve Enformasyon Direktörlüğü yaptı. Selçuk’un KADEM Ankara Temsilciliği ve Denetleme Kurulu Üyeliği, Kadın Birliği Platformu Üyeliği bulunuyor. Bakan Selçuk yeni dönemde milletin kendilerinden yeni sözler, projeler ve yatırımlar beklediğini bildiklerini vurgulayarak, “Milletimizle beraber yeni bir yolculuğa, yeni bir heyecana doğru koşuyoruz. Biliyoruz ki emek kutsaldır, o yüzden emekçilerimizin alın teri bizim için mühimdir. Türkiye, sosyal devlet anlayışının dünyadaki en önemli ve güçlü uygulayıcılarm-dandır. Bu yöndeki anlayışımızı daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ”
2009 yılından bugüne kadar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini yürüten Murat Kurum, yeni sistemin ilk Çevre ve Şehircilik Bakam oldu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği mezunu olan Kurum, 1999-2005 yıllarında inşaat alanında faaliyet gösteren çeşitli özel sektör kuruluşlarında mühendis, şantiye şefi, koordinatör olarak çalıştı. 2005-2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak görev yaptı. 2006-2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü görevine geldi. 2009-2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştı.
Deneyimlerini bakanlığa en iyi şekilde aktarmaya çalışacaklarını açıklayan Bakan Murat Kurum, yeni sistemle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev ve yetkilerinin biraz daha arttığına dikkati çekerek, “Biz de mevcut çalışma arkadaşlarımızla üzerimize düşen neyse gece gündüz çalışacağız, tevazu içerisinde olacağız” dedi.
Yeni dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü bağlandı. Ayrıca genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmazlarının satışına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili olacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlandı.
ENERJİNİN PATRONU DÖNMEZ
Kabine’de yer alan bürokratik kökenli isimlerden biri de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez oldu. 2015 Aralık’ta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Dönmez, enerji sektöründe birçok yazı ve rapora imza atarak arz güvenliği, enerji yoksulluğu, doğal gaz projeksiyonları, enerji sektöründe Ar-Ge, stratejik planlama, performans yönetimi, fizibilite hazırlama, organizasyon geliştirme ve şirketlerin AB’ye uyumu gibi konularında çalışmalar yürüten bir isim. Enerji Bakanlığı’nın 2023 stratejilerinin hazırlanması aşamasında da çalışan Dönmez, Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) kurucuları arasında yer aldı. Dönmez, 4 Ocak 2008’de EPDK Kurul üyeliğine atandı.
Devir teslim töreni sonrasında açıklamalarda bulunan Dönmez, yeni hükümet sisteminde daha az sayıda kurum, daha az sayıda yönetici ile daha hızlı ve performansı daha yüksek bir devletten bahsettiklerini vurgulayarak, bu yenilenmiş kurumlarla yollarına devam edeceklerini söyledi. Enerji Bakanhğı’nm daha önce sadece enerji sektörüyle birlikte anıldığına dikkat çeken Dönmez, bakanlığın yeni anlayışla enerji sanayisi ve teknolojisi alanında da kendini göstermeye başladığının altını çizdi.
“AŞKLA VE ŞEVKLE ÇALIŞACAĞIZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, özel sektörde de üst düzey yöneticilik yapmış, kabinenin bürokrasi kökenli üyesi. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi inşaat bölümü mezunu Turhan, aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. 1985’de Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak çalışmaya başlayan ve çeşitli görevler üstelenen Turhan, 2005-2015 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı. Turhan, Bu görevinden emekli olduktan sonra Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı, ardından Danıştay Üyesi olarak vazife yürüttü. Danıştay üyeliğinden emekliliğinin ardından, Kuzey Marmara Otoyolu inşaatını üstlenen konsorsiyumun CEO’luğuna getirildi. Ulaştırma vc Altyapı Bakanı Turhan, devir teslim töreninde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği hedeflere ulaşmak için daha büyük projeleri, yeni bir anlayışla insanların hizmetine daha hızlı sunmak için gayret edeceklerini, aşkla ve şevkle çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti. Tekirdağ-Çorlu’daki tren kazasına da değinen Turhan, ulaştırma sektöründe bu tür kazaların zaman zaman olduğunu vurgulayarak, “Bakanlık olarak bu konuda yapılması gerekenleri yapacağız. Hizmeti, altyapısını yapmak yetmiyor, işletim kurallarını da disiplin altına almak önemli” ifadelerini kullandı.
GENÇLERİN RÜYALARI İÇİN
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasa-poğlu da kabinenin bürokrasi kökenli isimlerinden. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümü mezunu Kasapoğlu, aynı üniversitede mahalli idareler ve yerinden yönetim programında yüksek lisans yaptı. Kasapoğlu, ABD’deki Florida State Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yönetim organizasyonu alanında araştırmacı, uzman ve proje koordinatörü olarak çalıştı. Palm Bcach Atlantic Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. İstanbul Üniversitesi’nden, yerel istihdam konusundaki çalışmasıyla doktora derecesi alan Kasapoğlu, Türkiye’deki ve yurtdışmdaki öğrencilik yıllarında sivil toplum kuruluşlarında aktif görev aldı, yöneticilik yaptı. Özel sektörde uluslararası ticaret alanında çalıştı. 2009 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne atanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendi. Spor Toto Genel Müdürlüğü döneminde sporun tabana yayılması ve herkes için spora erişilebilirliğin sağlanması amacıyla çok sayıda tesisin ülkemize kazandırılmasına katkıda bulundu.
Gençlik ve Spor Bakam Kasapoğlu, devir teslim töreninde yaptığı konuşmasında gençliğin önemine de değinerek, “Türkiye demek gençlik demektir. 23 milyon çocuğumuz, 13 milyon gencimiz var. Gençlerimizin beklentileri, rüyaları, özlemleri için bütün varlığımızla çalışacağız. Gençlerimiz bize inansınlar, güvensinler” dedi.
Yeni kabinenin sürpriz ismi Milli Savunma Bakanlığı’na getirilen Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar oldu. Akar’dan boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’i görevlendirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanlığı’na ise Kara Kuvvetler Kurmay Başkanı Korgeneral Metin Gürak getirildi. Erdoğan bir soru üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabileceğini, hiçbir manisi olmadığını kaydetti.
DEVLETİN BAŞI OLACAK
Yeni dönemde, Cumhurbaşkanı devletin başı olacak. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı, “Devlet Başkanı” sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek. Yetkilerinden bir kısmım gerektiğinde sınırlarını yazılı olarak belirterek astlarına devredebilecek. Ancak devrettiği yetkiyi gerek gördüğünde kendisi de doğrudan kullanabilecek.
Cumhurbaşkanı, özel bilgi, uzmanlık gerektiren konularda, dış ülkelerde veya uluslararası kuruluşlarda özel temsilci görevlendirebilecek. Bu şekilde görevlendirileceklere Büyükelçi unvanı verilebilecek. Büyükelçilik unvanı özel temsilcilik görevi süresince devam edecek. Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği kaldırıldı, yerine Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı geldi. En yüksek devlet memuru olan İdare İşler Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nm en üst amiri olacak. Bu başkanlık birimlerin faaliyetlerini, hesaplarını denetlemekle görevli, yetkili olacak. Başkanlık hukuk, prensipler, güvenlik ve des-tek-mali hizmet olmak üzere dört birimden oluşacak.
Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilat kadroları Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek. Cumhurbaşkanı verdiği görevleri yapmak üzere başdanışman, danışman atayabilecek. Teşkilatta kadrolu personel, kadroya bağlı süreli personel, kadroya bağlı olmayan süreli personel, kısmi zamanlı personel, sözleşmeli personel görev yapacak.
TBMM’YE GERİ GÖNDEREBİLECEK
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının birimlerinden Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü, Meclis’te kabul edilen yasaların Anayasa ve hukukun genel ilkelerine uygunluğunu inceleyerek onaya hazırlayacak. Ayrıca bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderilmesi için gerekli çalışmaları yapacak. Kanunların, TBMM İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil ve esas bakımından aykırı olmaları durumunda, bunlarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi nezdinde açılacak iptal davası hazırlıkları yapacak.
Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü devlet teşkilatının etkin şeküde işlemesini sağlayacak. Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı’nın kadroları, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek. Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü, devletin güvenlik politika, stratejileriyle ilgili kurumlarla koordinasyonu sağlayacak. Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü hal ilanına esas olan konularda bilgileri derleyecek, değerlendirecek. Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü devletin güvenlik politika ve stratejileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyonu sağlayacak, belirlenen politikaların uygulamasını izleyecek, değerlendirecek ve raporlayacak. Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü hal ilanına esas olan konularda bilgileri derleyecek ve koordinasyonu sağlayacak.
DOKUZ KURUL GÖREV YAPACAK
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 9 kurul görev yapacak. Bu kurullar, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Ekonomi Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikalar, Hukuk Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Sağlık ve Gıda Politikaları, Sosyal Politikalar ve Yerel Yönetim Politikaları olacak. Cumhurbaşkanı kurulların başkam olacak. Kurullar en az üç üyeden oluşacak. Kurul üyeleri Cumhurbaşkanınca atanacak. Kurullar Cumhurbaşkanınca alınacak kararlar ve oluşturulacak politikalarla ilgili öneriler geliştirecek. Kurullar, alanlarında doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak ve Cumhurbaşkanının talimatlarını yerine getirecek. Kurullarda yeteri kadar personel bulunacak. Kurulların giderleri için her yıl Cumhurbaşkanlığı bütçesine yeterli ödenek konulacak. Ekonomi Politikaları Kurulu, ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izleyecek ve değerlendirecek. Ekonomik konularda araştırmalar yapacak. Ekonomik Güvenlik ve ekonomik savunmaya ilişkin ilke ve esasların tespitine, güncelleştirilmesine yönelik politika önerileri oluşturulacak. İhracata dönük üretim stratejilerine yönelik politika önerileri ve devlet desteklerinin ilke ve esaslarının belirlenmesi amacıyla politika önerileri geliştirecek.
4 OFİS KURULDU
Ekonomi alanında Cumhurbaşkanlığfna bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, “Dijital Dönüşüm, Finans, İnsan Kaynaklan ve Yatırım Ofisi” olmak üzere dört ofis kuruldu. Bu ofislerin başına, başkan atanacak. Ofis Başkanları Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. Başkanlar, ofisleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak yönetecek.
Dijital Dönüşüm Ofisi, kamunun dijital dönüşümünü koordine edecek, milli teknolojinin geliştirilmesi ve bu kapsamda farkındalık oluşturmak amacıyla gerekli projeler geliştirecek. Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini artırıcı projeler geliştirecek.
Finans Ofisi, ulusal ve uluslararası bankacılık ve finans sektörünü izleyecek ve analizler yaparak raporlayacak. Türkiye’nin finans piyasaları içindeki konumunu raporlayacak, finansal kaynakların çeşitlendirilmesi ve uluslararası fonların Türkiye’ye gelmesini sağlayıcıyı çalışmalar yapacak olan Finans Ofisi, İstanbul Finans Merkezi projesini yürütecek ve gelişmeleri takip edecek. İnsan Kaynakları Ofisi, Türkiye’nin insan kaynakları envanterini çıkaracak. İhtiyaç duyulan alanlarda yetenek gelişim faaliyetlerini yürütecek.
Yatırım Ofisi, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında gereksinim duyulan yatırımların artırılması için Türkiye’de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik çalışmalar yürütecek.
BÜROKRASİ AYARI
Cumhurbaşkanıyla göreve gelecek ve gidecek kadrolar da belirlendi. 10 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre aralarında Merkez Bankası Başkanı, Diyanet İşleri Başkam, MİT Başkanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyeleri, Savunma Sanayii Başkanı ve Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofis Başkanları, Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kurul Başkanları, Türkiye Radyo-Televiz-yon Kurumu Genel Müdürü. Özelleştirme İdaresi Başkanı, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı, Valiler, Büyükelçiler, Sayıştay Başsavcısı, RTÜK ve Kişisel Verileri Korumu Kurulu’nun TBMM’ce seçilen üyeleri hariç düzenleyici ve denetleyici kurumların başkan ve üyeleri, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu Başkan ve Üyeleri, Türkiye İstatistik Kurumu Başkam gibi üst düzey bürokratların ataması Cumhurbaşkanı kararıyla yapılacak. Bu kadrolarda yer alan bürokratların görev süresi, atandıkları tarihte görevde bulanan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemeyecek. Ancak bunlar, yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edecek. Görev süreleri sona erenler yeniden atanabilecek. Söz konusu üst düzey bürokratlar, görev süreleri dolmadan Cumhurbaşkanı tarafından da görevden alınabilecek. Bu hükümler, bugün itibarıyla üst düzey bürokrat kadrolarında yer alanlar için de uygulanacak.
ONAY İLE ATANACAKLAR
Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Üyeleri, Diplomasi Akademisi Başkanı, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri, Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcıları, Spor Toto Teşkilat Başkanı, İller Bankası Genel Müdür Yardımcıları, Milli Piyango İdaresi Yönetim Kurulu Üyeleri, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyeleri, Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri, Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu üyelerinin (2 Sayılı cetvel) de aralarında bulunduğu bürokratların ataması ise Cumhurbaşkanı onayıyla yapılacak.
Görev süresi üç ve dört yıl olan kadro, pozisyon ve görevlere atananlar, Cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesini beklemeyecek. Kararnameye göre görev süreleri dört yıl olan bu kadrolar arasında Diyanet İşleri Başkanı, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, rektörler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcıları, Para Politikası Üyesi, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu üyeleri, düzenleyici ve denetleyici kurum başkan ve üyeleri (RTÜK hariç), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkan ve üyeleri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkan ve üyeleri, İç Denetim Koordinasyon Kurulu üyeleri bulunuyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı ile Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanı-mn görev süreleri ise üç yıl olacak.
Genç kabine
Yeni sistemin ilk kabinesinin yaş ortalaması 49.5 oldu. Kabinenin en genç bakanı unvanını 1979 doğumlu Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk aldı.
Yeni kabinede İstanbul Üniversitesi ağırlığı dikkat çekti. Lisans eğitimlerine bakıldığında dört bakan İstanbul Üniversitesi mezunu iken, bunu üç bakan ile Ankara Üniversitesi, iki bakan ile Bilkent Üniversitesi izledi. Kabine’de Çukurova Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesinden birer bakan yer aldı. Eğitimci, doktor, avukat, mühendis, ekonomist ve asker gibi meslek gruplarının bulunduğu kabinede işletme mezunu bakanların ağırlığı hissedildi. Kabinede altı bakanın işletme eğitimi aldığı, iki bakanın inşaat mühendisliği mezunu olduğu belirlendi. İki kadın bakanın bulunduğu kabinede özel sektörden beş isim yer aldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy kabinenin iş dünyası kökenli isimleri olarak dikkat çekti. Parlamentodan dört ismin yer aldığı kabinede bürokrasi kökenli isimlere de yer verildi.
Cumhurbaşkanına bağlanan kurumlar
Kamu İhale Kanunu’ndaki istisnalara “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Cumhurbaşkanına bağlı olarak kurulan ofisler ve başkanlıkların, Türkiye’nin tanıtımı, ülkedeki yatırımların veya fınans kaynaklarının artırılması, dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimin sağlanması amacıyla yapacakları mal ve hizmet alımları” eklendi. Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığına bağlanan kurum ve kuruluşlar şöyle belirlendi:
“Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MİT Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Türkiye Varlık Fonu”
Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu
Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile idari kurul, konsey ve komisyonlar da düzenlendi. Buna göre Mal Varlığının Dondurulması Değerlendirme Komisyonu, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile Toptancı Hal Konseyi bulunacak.
Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanının başkanlığında, Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlardan oluşacak.
Malvarlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı’nın başkanlığında toplanacak.
Ayrıca kurulda, Cumhurbaşkanlığı, MİT Başkanlığı’nca görevlendirilecek birer üye, İçişleri Bakan Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Kamu Finansmanı Genel Müdürü yer alacak.
İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, İthalat Genel Müdürünün veya görevlendireceği genel müdür yardımcısının başkanlığında toplanacak. Kurulda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin [TOBB] ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) birer temsilcisi, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile İthalat Genel Müdürlüğü’nün ilgili daire başkanı olacak. Kurul, gerekirse üniversitelerden ve diğer kurum ve kuruluşlardan bilgi alabilecek. Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısının başkanlığında bir araya gelecek.
Hazine ve Maliye Bakanı tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilecek en az genel müdür düzeyinde birer temsilciden oluşacak kurul, en az üç ayda bir Hazine ve Maliye Bakanlığınca önerilen tarih ve gündemle toplanacak.
Toptancı Hal Konseyi, Ticaret Bakanlığı bakan yardımcısının başkanlığında toplanacak.
Albayrak, ekonomi eylem planını açıkladı
Cumhurbaşkanlığı kabinesinin Cuma günü gerçekleştirdiği ilk toplantısında öncelikli gündem maddesi ekonomi oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki yeni dönem politikalarını kabine üyeleriyle paylaştı.
Bakan Albayrak yaptığı yazılı açıklama ile ekonominin eylem planını açıkladı. Yeni dönemde ekonomi politikalarında bütçe disiplini, tek haneli enflasyon ve yapısal reformları önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme ile kalkınmasını sağlama hedefini ortaya koyduklarını bildirdi. Bu hedefler doğrultusunda atılacak bazı adımları belirlediklerini açıklayan Albayrak, “Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, ekonomi ve maliye politikalarımız kapsamında; ekonomide dengelenmeyi sağlamak ve enflasyonla mücadele öncelikli hedefimiz olacak. Maliye politikası, enflasyonla mücadeleye katkı vererek dengeli büyümeyi destekleyecek şekilde tasarlanacak” dedi. Ekonomideki tüm paydaşlarla istişare halinde enflasyonla mücadele hedefine dair makul bir plan oluşturup Orta Vadeli Program’da (OVP) ilan edeceklerini ifade eden Albayrak, bu planın enflasyonu kısa zamanda tek hanelere indirip, orta vadede kademeli olarak fiyat istikrarını sağlayacak şekilde oluşturulacağını kaydetti. Albayrak şunları kaydetti:
“Bir kez plan üzerinde uzlaştıktan sonra, maliye politikası ve bütçe parametreleri bu ara hedefleri esas alarak oluşturulacak. Bütçe harcamalarında etkin kontrol, verimliliğin artırılması ve hedeflerle uyum amaçlanacak. Sadece bütçe dengesi değil, aynı zamanda harcama kontrolü üzerinden kurallı ve öngörülebilir bir çerçeve oluşturacağız. Böylelikle enflasyon üzerinde dolaylı vergi ayarlamalarından gelen öngörülmeyen şokları asgariye indireceğiz. OVP çerçevesinde, bütçe gelirleri tarafında ise vergi yükünü aşamalı olarak daha dengeli, sade ve öngörülebilir bir yapıya kavuşturacağız. Maliye politikasındaki bu dönüşüm, bir yandan fiyat istikrarı ve dış dengedeki iyileşmeye katkıda bulunurken, aynı zamanda basiretli borç yönetimini destekleyen makro ihtiyati politikalar ile sağlıklı büyümenin de önü açılacaktır.”
Üst düzey bürokrata, emeklilik teşviki
Üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine kamu görevlileri arasından atananlardan görev süresi sona eren veya en az bir yıl görev yaptıktan sonra görevden alınanlardan emekliliği hak edenlerin, yaş haddini beklemeksizin emekli olmaları halinde emeklilik ikramiyeleri artırılacak. Buna göre yaş haddinden emekliliğine en fazla üç yıl kalanlara yüzde 30, üç yıldan çok-altı yıldan az kalanlara yüzde 40, altı yıldan fazla kalanlara yüzde 50 fazlasıyla emeklilik ikramiyesi ödenecek. Bu tutar, Cumhurbaşkanı tarafından bir katına kadar artırılabilecek.
Bakan yardımcısı sayısı birden fazla olabilecek
Tüm müsteşar kadroları kaldırıldı. Müsteşarın görevini Bakan yardımcısı yürütecek. Bakanlıklarda bakan yardımcıları, bağlı kuruluşlarda başkanlar atanıp göreve başlayıncaya kadar mevcut müsteşarlar görevlerine devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı bir açıklamada bakan yardımcıları sayısının birden fazla olabileceğini söyledi. “Bazılarında ikiyi bazılarında üçü zorlayacağız” diyen Erdoğan, bakanlıkların güçlü olması gerektiğinin altını çizdi. Bakanlıkları işlevlerine göre belirleyip çalışmaları güçlü hale getirmek istediklerini dile getiren Erdoğan, “Personelde ciddi manada üst düzey yönetici de azaltmaya gidiyoruz. Amerika’yı düşünün, bir bakanın altında üç tane, dört tane bakan yardımcısı var. Biz de bakanlığın vasfına göre buralarda bu tür adımları atacağız. Bakan yardımcılarını da bakan arkadaşlarımız delege edecek” diye konuştu.
Bütçeyi Cumhurbaşkanlığı sunacak
Merkezi yönetim bütçe kanun teklifi Cumhurbaşkanlığınca hazırlanacak. Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı merkezi yönetim bütçe yasası teklifini hazırlayacak ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlayacak.
Kamu kurumlan bütçe önerilerini Cumhurbaşkanlığı’na gönderecek. Bütçe teklifi mali yılbaşından en az 75 gün önce Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e sunulacak.
Yıldırım, TBMM Başkanı seçildi
Parlamenter sistemin son başbakanı Binali Yıldırım, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı seçildi. AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, üçüncü turda 335 oy alarak TBMM Başkanı oldu. İlk iki turda adaylardan hiçbirisi üçte iki çoğunluk olan 400 oya ulaşamadı. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 arandı. Binali Yıldırım, üçüncü turda salt çoğunluğunun üzerinde oy alarak Meclis Başkanı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 65. Hükümetin Başbakanı Yıldırım’a hizmet süresince gösterdiği üstün başarı dolayısıyla Devlet Şeref Madalyası verdi.
Hülya Genç Sertkaya