Yenilenen logosu ve ambalajıyla, Ekici Peynir
Raflarda dikkat çekmek için ambalaj değişikliğine giden ve yeni imaj çalışmasını ocak ayında yayınlanan reklam filmiyle duyuran Ekici, pazar payını artırmak için yatırımlarını sürdürüyor. İhracatta da oldukça iddialı olan şirket yönetimi bugünlerde Rusya pazarının açılmasını heyecanla bekliyor.
Yenilenen logosu ve ambalajıyla yıla başlayan Ekici Peynir, son dönemde yaptığı iletişim çalışmalanyla dikkat çeken şirketlerden biri. Kendini peynir uzmanı olarak konumlandıran ve peynir dışında başka bir ürün üretmeyen Ekici’nin ilginç bir markalaşma hikayesi var.
1957 yılında kurulan şirket Antalya’da faaliyederini sürdürüyor. 1997 yılında Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan bugünkü tesislerine taşman şirket, 2005 yılına kadar üretiminin yüzde 80’ini private label olarak isimlendirilen market markalan için yapıyor. Ancak 2005 yılında marketlerle anlaşmazlığa düşüyor. O noktada bir çıkış yolu arayan Ekici Ailesi, çözümün markalaşmada yattığını görüyor ve hemen çalışmalara başlıyor. Önce bir marka danışmanıyla mesai yürütülüyor. Logo ve ambalajlar sıfırdan oluşturuluyor. Marka peynir uzmanı olarak konumlandırılıyor. Ciddi bir marka yatınmının ardından da beş yıl içinde önemli bir pazar payı elde ediliyor.
2005 yılında yaşadıklan tatsızlığın markalaşma sürecini hızlandırdığını anlatan Ekici Peynir Pazarlama Müdürü Elçin Ekici Öztürk, peynir pazarında en büyük payın beyaz peynirde olduğunu ve bunun için ilk etapta bu ürüne odaklandıklarım söylüyor. Bugün günlük 400 ton süt işleme kapasitesine sahip olduklarını ve 42 bin metrekarelik bir alanda peynir ürettiklerini belirten Öztürk, marka konumlandırmasına uyarak başka bir süt ürünü üretmediklerini, tüm birikimi peynirde kullandıklarının altını çiziyor. Bugün markalı pazarda yüzde 5’lik pay aldıklarını sözlerine ekleyen Öztürk, “İhracatta da iddialıyız. İhracata 2007’de Irak pazarıyla başladık, bugün Ortadoğu’da pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Ancak asıl hedefimiz Rusya pazannın açılması. Orada çok ciddi bir potansiyel söz konusu” diye konuşuyor.
2013’te 180 milyon lira olan cirosunu 2014’te yaklaşık yüzde 20 artışla 215 milyon liraya yükselten şirkette geçtiğimiz yıllarda başlatılan 20 milyon liralık yatırımın 2015’in ilk yansında hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu yatırımla beyaz peynir üretim sürecinde tam otomasyona geçilecek. Şirket yönetiminin hedefi ise kaşar peyniri üretiminde de tam otomasyona geçmek.