Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yerel marketler karşı atağa kalkıyor

Perakende sektöründeki kıyasıya rekabet ve düşen kâr marjları, yerel perakendecileri güç birliği yapmaya itti. “Yerel marketler size yeter” sloganıyla yeni bir eylem planı oluşturan perakendeciler, 2016 yılı boyunca yerel tedarikçilerle yapılacak işbirlikleri ve çeşitli kampanyalarla atağa kalkmaya hazırlanıyor. İstanbul’dan başlatılan projeye ilk etapta 300 market destek verecek.

Türkiye’de perakende sektöründe 1980’lerin ortasından itibaren başlayan değişim sürecinin en önemli ayaklarından birini yerel marketler oluşturuyor. Uluslararası zincirlerin pazara girmesinin ardından pazarda zorlanacaklarına dair bir inancın olduğu yerel perakendeciler, geliştirdikleri stratejilerle sektörün dinamosu olma özelliklerini sürdürdüler. Hızlı karar alma yeteneklerini halkın nabzını tutabilme özelliğiyle birleştiren yerel perakendeciler, teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek organize perakendenin söz sahibi unsurlarından oldular.

yerel marketler

10 MİLYAR DOLARLIK PAZAR!

Bugün Türkiye genelinde 382 yerel perakendeci, 2 milyon 556 bin metrekarelik alanı kapsayan 3 bin 841 mağazayla faaliyet gösteriyor. Yerel perakendecilerin toplam ciroları ise 10 milyar dolara yaklaşıyor.

Ancak yerel perakendeciler son birkaç yıldır ciddi bir kârsızlık sorunu yaşıyor. Bu sorun en çok ucuzluk marketlerinin yoğun rekabeti yüzünden ortaya çıkıyor. Mahalle aralarına kadar giren ucuzluk marketlerinin yaygınlaşması rekabeti kızıştırıyor. Şirket sayısı arttıkça rekabetin kızışması ve kâr marjlarının düşmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan yerel marketler, bu yıl yaşanan ekonomik ve siyasi gerilimden de olumsuz etkilendi. Haziran ayından bu yana sadece İstanbul’da üç şirketin 40 şubesi kapandı veya devredildi.

EYLEM PLANI HAZIRLANDI

Yaşanan olumsuz gelişmeler yerel marketlerin temsili örgütlerinde bir dizi önlem paketinin devreye alınmasına neden oldu. 20l6’da ‘Yerel marketler size yeter’ sloganıyla yerel marketlerin tüketici gözündeki algısını değiştirmeyi hedefleyen perakendeciler, yıl boyunca devam edecek çeşitli projelerle atağa kalkmaya hazırlanıyor.

İstanbul Perakendeciler Derneği’nin önderliğinde projenin pilot uygulamasına haziran ayında İstanbul’da başlandı. İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, proje kapsamında ilk aşamada tüketici algısını oluşturmayı hedeflediklerini söylüyor. Ulu, bu konuda şöyle konuşuyor: “Her ayın ilk haftası PERDER’in projeye üye tüm yerel marketlerinde kamuoyu oluşturmaya ve yerelliğin önemine dikkat çekmeye yönelik farklı çalışmalar yürütüyoruz. Projemize haftanın üç günü personelimize yerli market rozet ve şapkaları taktırarak başladık. İlk aşamada amacımız yer-liliğimizi anlatmak. Tüketicin algısını değiştirmeye çalışıyoruz. Bizim onların arasından çıktığımızı göstermek istiyoruz.”

PROJENİN İKİNCİ AŞAMASI

Projenin ikinci aşamasını ise 15-16 Aralık tarihlerinde ‘Yerli Market Haftası’ adı altında yapılacak etkinlik oluşturacak. Tüm orta ölçekli yerli üretici, tedarikçi ve Türkiye genelindeki yerel perakende zincirlerini bir araya getirecek etkinlik Hil-ton Convention Center’da gerçekleşecek. Yaklaşık 3 bin kişinin katılacağı etkinlikte 20l6’da yapılacak projelerle ilgili bir yol haritası oluştuaılması planlanıyor.

TEDARİKÇİLERLE İŞBİRLİĞİ

Oluşturulacak yol haritasının önemli aktörlerinden biri de yerel tedarikçiler olacak. Perakendeciler, bölgelerinde güçlü olan ancak Türkiye’ye açılamayan yerel tedarikçileri de yanlarına alarak bir eylem planı hazırlamayı hedefliyor. 20l6’da Kayseri sucuğu, Amasya elması gibi yöresel ürünler satan tedarikçilere özel reyonlar oluşturulması planlanıyor.

Sanayicilerin, vatandaşların, merkezi ve yerel kamu kuramlarının yerele sahip çıkmaları ve öncelik vermelerinin ülkenin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ramazan Ulu, bu nedenle sürece yerel tedarikçileri de dahil edeceklerini belirtiyor.

İNDİRİMLER YOLDA

2016 için planlanan diğer projelerden biri ise belli dönemlerde yapılacak indirimler olacak. Ancak proje kapsamında ortak hareket edilebilmesi için Rekabet Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. Ramazan Ulu, “Avukatlar kanalıyla yazışmalarımız sürüyor. 2016da ortak mesajlar verebileceğimiz insertlerle ilerleyeceğiz. Her aym bir haftası bir grupta indirim olacak” diye konuşuyor.

Projenin de verdiği ivmeyle 2016 için yüzde 15’lik büyüme hedefi koyan perakendeciler, bu projenin sektöre ciddi bir ivme katacağı kanısında. Haziran ayında başlatılan etkinliklerin olumlu etkilerini kısa sürede görmeye başladıklarını söyleyen Onur Hipermarketleri Yönetim Kurulu Üyesi Murat Doğan, “Bundan sonraki süreçte de İstanbul’da uygulanan bu projenin federasyonumuz çatısı altında tüm bölgesel PERDER’lerde uygulanmasını hedefliyoruz” diyor.

Projenin en önemli hedeflerinden biri de üretici-perakendeci işbirliğini geliştirmek. Geçmişte tedarikçilerle ilişkileri geliştirmek için üreticilerin tesislerini ziyaret etmek gibi etkinlikler yaptıklarını belirten Sarıyer Market Yönetim Kurulu Başkanı Ihsan Korkmaz, önümüzdeki dönemde yapılacak yeni projelerle bu süreci daha da hızlandıracaklarını vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu