Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yerel marketlerden online market alışverişi

Artık yerel marketlerden de online market alışverişi yapılabiliyor. Çalışanlar zamansızlıktan sanal marketleri tercih ediyor. En çok et ve tavuk, manav ve şarküteri ürünleri alınıyor…

İNTERNET sayesinde yerimizden kalkmadan pek çok şeye sahip olabiliyoruz. Kıyafet, mobilya, kitap, bilgisayar kısacası aklımıza gelen ne varsa internetten satın almak mümkün. Buna market alışverişlerimiz de dahil… internetten market alışverişini yıllar önce ilk olarak Migros mümkün kıldı. Marketten domatesi bakarak ve koklayarak almak varken kim internetten sipariş verir diye düşünenlerin sayısı ilk yıllarda hayli fazlaydı. Ancak aradan geçen zaman içinde market alışverişini internet üzerinden yapanların sayısı çoğaldı. Bu arada bu hizmeti veren firmalar da giderek arttı ve bunlar arasında, “Nasıl daha iyi hizmet verilir” rekabeti öne çıktı.

Talebi gören CarrefourSA, Kipa, Happy Çenter gibi yaygın market zincirleri online alışveriş mecrasına kayıtsız kalamadı. Daha yerel, bölge bazlı hizmet veren bazı marketler de yükselen trende ayak uydurma yarışma girdi. Sarıyer ve çevresinde mağazaları bulunan Sarıyer Market, Trakya’ya yayılmış olan Onur Market, İstanbul’da faaliyet gösteren Üçler Market, İstanbul ve Kocaeli’nde yer alan Çağrı Hipermarketleri, Adana ve Mersin’de bulunan Groseri Market online market alışverişi konusunda iddialı bir konuma geldiler. Onur Market gibi yerel zincirler online alışveriş hizmeti vermeye yeni başlayanlardan. Özetle, saydığımız bu marketlerden bazıları online alışverişi yıllardır yapıyor, bazıları da bu alanda yeni yeni var olmaya çalışıyor.

yerel marketler

ÇALIŞANLAR TERCİH EDİYOR

Sarıyer Market yaklaşık sekiz yıldır Sarıyer ve çevresine online alışveriş hizmeti sunuyor. Sarıyer “Sanal Market’in yüksek oranda A ve A+ müşteri kitlesine sahip olduğunu söyleyen Sarıyer Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Ihsan Korkmaz, bu hizmeti genelde çalışan kesimin tercih ettiğini anlatıyor.

2007 yılından bu yana online alışveriş platformunu kullanan Groseri Market’in de sanal alışverişteki müşteri kitlesinin çoğunu çalışanlar oluşturuyor. Groseri Müşteri ve Tedarikçi ilişkileri Şefi Azize Boğa, zamandan tasarruf etmek isteyen 14-34 yaş aralığındaki genç kesimin online alışverişte öne çıktığını belirtiyor. Boğa, online alışverişi kullanarak üniversitede okuyan çocuğunun evine veya kaldığı yurda sipariş veren anne, babaların yanı sıra farklı bir şehirde yaşayıp ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere sipariş veren müşteri kitlesinin de olduğunu sözlerine ekliyor.

KASAP SİPARİŞTE İLK SIRADA

Türkiye, internetten alışveriş yapmayı seviyor. Yapılan çalışmalar da bu durumu teyit eder nitelikte. Türkiye’de internet kullanımı nüfusun yarısına ulaşmış durumda. Buna bağlı olarak da e-ticaret pazarı yıllar içinde ciddi artışlar kaydediyor. Uzun zamandır yüzde 30’un üzerinde büyüyen Türkiye e-ticaret pazarı 2015’te bir yıl öncesine göre yüzde 35 büyüyerek son yılların ortalamasını geride bıraktı. 20 milyar dolara yaklaşan e-ticaretin payı toplam perakende içinde ise yüzde 1.6’ya ulaştı. Bunlar Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBISAD) raporunda yer alan rakamlar.

Bir de Türkiye dahil yedi ülkede hizmet veren Saleduck’ın rakamlarına bakalım… Buna göre, ülkemiz e-ticaret pazarında liderliği yüzde 40 ile elektronik alıyor. Online hizmet veren marketleri de kapsayan yeme içme kategorisinin payı ise yüzde 2. Ancak başta da söylediğimiz gibi Türkiye e-ticaret pazarında oldukça hareketli bir ülke. Gösterdiği büyüme rakamları sanal market pazarının daha da büyüyeceğinin en büyük kanıtı. Zaten değişen alışveriş alışkanlıklarımız da bunu gösteriyor.

İhsan Korkmaz sanal marketlerinin kullanım oranının yüzde 42 olduğunu söylerken bunun toplam satışlarının yüzde 56’sını oluşturduğunu belirtiyor. Azize Boğa da online alışveriş hizmetinden yararlanan kişi sayısının aylık 250 olduğunu ifade ederken en çok sipariş verilen ürünlerin et, tavuk, sebze meyve, süt, sıvıyağ ve şarküteri ürünleri olduğunu ifade ediyor. İhsan Korkmaz da benzer ürünleri sayıyor ve en çok sipariş verilen ürünler listesinin başında kasap, manav ve şarküteri ürünlerinin geldiğini anlatıyor.

TOPLAM CİRODAKİ PAY ARTIYOR

Online alışveriş pazarının ülkemizdeki hızlı yükselişi sanal market alışverişlerinde de kendini gösteriyor. İhsan Korkmaz bunu birebir deneyimlendiklerini ve rakamların da bu yönde olduğunu ifade ediyor. Korkmaz yılın birinci çeyreğinde online alışverişin yüzde 5 oranında olduğunu 2016 yılında ise bu rakamı yüzde 6’ya çıkarmayı hedeflediklerini anlatıyor.

Azize Boğa da Groseri olarak online alışverişin toplam cirolarının içindeki payının yüzde 1 olduğunu söylerken merkez ilçelerde yaşayanların online alışverişi kullanım oranlarının daha yüksek olduğunu vurguluyor.

“ZAMANLA DAHA DA BÜYÜYECEK”

İhsan Korkmaz online alışverişte yaşanan artışı “Artık teknolojik olarak güncel olmak önemli bir hale geldi” diyerek özetliyor. İhsan Korkmaz sözlerine şöyle devam ediyor: “Ürünlerini offline olarak satan şirketler aynı ürünü internetten de satarak siparişlerini gerek kargo ile gerekse kurmuş oldukları lojistik ağ ile müşterilerine ulaştırabiliyor. Bu kolaylığı bilen her kullanıcı online olarak rahatlıkla ve güven ile alışveriş yapabiliyor. Belki de bu durum önümüzdeki 20 yıl içerisinde konvansiyonel yapıyı ortadan kaldırabilir. Hazırlıklı olmak lazım.”

Azize Boğa da insanların dokunarak, görerek alışveriş yapmayı tercih ettiği dönemlerin kısmen geride kaldığına atıfta bulunuyor. Ancak aynı günde teslimin hızlandırılması, kampanya ve indirim uygulamaların çoğalması, mobil dünyada yaşanan değişim ve gelişimin online alışverişi pozitif yönde etkilediğini ifade ediyor. Azize Boğa “E-ticarette aslan payını hala elektronik, giyim gibi sektörler alırken market ve gıda alanında yapılacak gelişimler ve yatırımlar bu pastadan market sektörünün de pay almasına yardımcı olacak” diye konuşuyor.

Azize BOĞA / Groseri Müşteri ve Tedarikçi İlişkileri Şefi
Çok kanallı alışverişe geçiyoruz

Hem mobil uygulamada hem de web ortamında e-ticaret sayfamız değişiyor ve gelişiyor. Yapılan değişiklik ve gelişim müşteri davranışları ile beraber teknoloji trendine uygun bir şekilde ilerliyor. Teknolojiyi hem sadeleştirip kullanım kolaylığı sağlamak hem de gelişen yeni trendlere uygun hale getirmek hedefimiz. 2015 ve 2016 yılları için akıllı telefonlar üzerinde gerek İOS gerekse de Android platformlarına entegre olacak şekilde ‘Omni Channel’ marketing modeli baz alınarak mobil uygulama yatırımları yaptık. Bu alanda ulusal ve uluslararası bilişim firmaları ile ortak çalışma yürütüyoruz. Amacımız rutin mobil e-ticaret uygulamalarının dışına çıkarak müşteriye mobil dünyayı interaktif bir şekilde kullanabilmesi için gerekli altyapıyı sağlamak. Müşteri ofisinden, evinden hatta market içinde dahi alışverişini mobil dünyada yapıp, ödemesini isterse o anda ya da ürünlerini istediği zaman diliminde istediği yerden teslim alarak alışverişini tamamlayabilecek. Hem CRM altyapısı ile hem de ‘Omni Channel’ marketing modeli ile internet sitesinden başladığı alışverişi mobilde sonlandırarak her platforma entegre olarak işlemlerini yapabilecek. Hedefimiz, geçmiş alışveriş dökümleri, alışveriş alışkanlıkları ve sıklığını dikkate alarak, müşterinin almış olduğu ürünler bitmeden onu uyararak ve otomatik siparişlendirme ile üzerlerindeki yükü hafifletecek bir sistem kurmak.

Cemal ÖZEN / Özen Grup İcra Kurulu Başkanı
Yazılımı biz üretiyoruz

Onur Market olarak 82 mağazamız, 2650 personelimiz ile yılda 35 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Bugün Türkiye’de gıda dışı perakendede çok ciddi bir e-ticaret potansiyeli oluştuğunun farkındayız. Gıda perakendesinde ise hem Türkiye hem de dünya, perakendenin diğer alanlarında olduğu noktada değil.

Bunun nedeni, müşterinin gıda ürünlerinin halen görerek, dokunarak almak istenmesi. Fakat tüketici profili de değişiyor, internetle büyüyen bir nesil geliyor. Onur Market olarak hizmet kalitemize devam ederken, online platformda da hizmetlerimizi sunmak istedik. Sanal Market’in altyapısında NVC tabanlı bir yazılım kullanacağız. Türkiye’de teknik olarak bunu yapabilen sayılı firmalardan biri olacağız. Yazılımı kendi bünyemizde, teknoloji departmanında bulunan uzman yazılımcı ekibimizle çözüyoruz. Uygulama ilk olarak pilot üç mağazamızda başlayacak. İşin zor olduğunu biliyoruz. Geleceğe yönelik bir proje olarak düşünüyoruz ve yatırımlarımızı bu yönde şekillendiriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu