Yerli otomobile karbon fiber desteği
Borusan Ar-Ge, yerli otomobil için karbon fiber bileşen geliştirmeye aday oldu. Geleceğin malzemesi olarak görülen karbon fiber kompozit parçalar, otomobilin güvenliğini ve dayanıklılığını artırıyor…
BORUSAN ArGe, 6-8 Mart tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirilen ve kompozit alanında dünyanın en prestijli fuarlarından biri olarak kabul edilen JEC World 2018’de kompozit malzemelerden geliştirdiği ürün örneklerini tanıttı. Dördüncü endüstri çağma geçiş döneminde, taşımacılıktan havacılığa, beyaz eşyadan iletişim cihazlarına kadar kullanılan ürünlerdeki malzemelerin sınırları giderek genişliyor. Havacılık, enerji ve otomotiv başta olmak üzere birçok sektörde ihtiyaç duyulan, hafif ve dayanıklı ürünler, karbon fiber gibi yeni nesil malzemeler sayesinde mümkün oluyor. Karbon fiber malzemelerin, geleneksel malzemelere göre çok daha hafif ve çok daha dayanıklı olması nedeniyle Borusan Grubu da, Türkiye’nin yerli otomobil projesinde kompozit ürünler üzerinde çalışıyor.
Özellikle otomotiv sektöründe karbondioksit emisyonlarım düşürmek için araç hafifleştirmenin önemine değmen Borusan ArGe Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım, bugüne kadar geleneksel malzemelerle üretilen otomotiv komponent-lerini, karbon fiber kompozit malzemeden üreterek bu hedefe odaklandıklarını söyledi.
”ÇELİKTEN DAHA SAĞLAM”
Yıldırım, ürettikleri çelikten daha hafif ve daha sağlam altı önemli fiber kompozit otomobil parçası ile araçların hafifleyeceğini, daha az yakıt tüketip, titreşemi daha az içeriye alacağını ve kazalarda ölüm riskini azaltacağını söyledi.
Kapasite ve kalite esaslı üretimin dijital platformlarda yapılabildiğini, esas olanın fark yaratarak katma değeri artırmak olduğunu ifade eden Yıldırım, ancak bu şekilde küresel oyuncu olunabileceğini söyledi.
Karbon fiber esaslı ileri kompozit malzemelerin henüz çok yeni bir çalışma alanı olduğunu kaydeden Yıldırım, “Sera gazlarının azaltılması yönündeki regülasyonlar, otomotiv sektörünü araçlarım hafifleştirmeye zorluyor. Gerekli güvenlik ve dayanıklılık hedeflerinden ödün vermeden hafifleştirmenin tek çözümü ise karbon fiber kompozit malzemelerden üretilmiş araç komponentleri olarak öne çıkıyor. O nedenle çok kısa süre içinde bu malzemelerin yaygınlaşması kaçınılmaz” bilgisini verdi.
“DEVLET TARAFI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Rekabet şansını artırmak için kullanılacak bazı parçaların çeliğe göre daha hafif, dayanıklı ve sağlam olan kompozit ürünlerden seçildiğini söyleyen Yıldırım, yerli otomobille ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. “Yerli otomotiv içinde karbon fiber komponentlerin olması çalışmaları hızlandıracak ve rekabeti artıracaktır” diyen Yıldırım, Türkiye’nin tasarlayacağı yerli otomobilin en büyük özelliğinin çağın gerektirdiği kompozit özelliklere sahip olması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, “Yerli araba üretimi projesinde yer almıyoruz ancak araçta kullanılacak malzemenin geliştirilmesiyle yakından ilgileniyoruz. Yerli otomobil tasarlanırken daha baştan kompozit malzeme dikkate alınmalı. Önce devlet tarafıyla görüşeceğiz. Çünkü nasıl bir otomobil yapılacağına devlet karar verecek. Sonra da babayiğitlerle görüşeceğiz” dedi.
Güvenliği artıran altı parça
Borusan ArGe, belli bir fonksiyonu yerine getiren, performans değerlendirmesi ve güvenlik standartlarını karşılaması gereken hareketli araç bileşenlerini seçti.
1 – Denge Çubuğu: İki tekerlek arasında bulunan ve aracın virajlarda savrulmasını engelleyen bileşen.
2 – B-Sütunu: İki kapı arasında bulunan, yandan darbelere karşı koruma sağlayan ve aracın tavanını taşıyan bileşen.
3-4 – Çarpışma Kutusu ve Tampon Demiri: Dıştaki plastik tampon içerisinde, önden gelen darbelere karşı koruma sağlayan bileşenler.
5 – Şaft: Motorun ürettiği dönüş hareketini arka tekerleklere aktaran araç bileşeni.
6 – Yaprak Yay: Yoldan gelen titreşimleri araçta hissedilmemesini sağlayan süspansiyon sisteminin bileşeni.
İDİL TARAKLI