İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yetişkin Hasta Bezi Pazarına Yatırım Yapabilirsiniz

Yaşlı nüfus artınca yetişkin-hasta bezi pazarı da hızla büyüdü. Kayıt dışı hariç hacmi 90 milyon TL olan pazarda satışlar her geçen gün artıyor. Sadece eczanelerde satılan bezler mahalle bakkalı rafına kadar indi.

ALIŞKANLIKTAN ya da bilgisizlikten, ped kullanmak kadınlara, bez kullanmak ise çocuklara özgü diye düşünürüz çoğunlukla. Ancak işin aslı pek de öyle değil. Özellikle hastalık söz konusu olduğunda… Yapılan araştırmalara göre 35 yaş üstü her dört kadından, 50 yaş üstü her dokuz erkekten biri istem dışı idrar kaçırma (inkontinans) sorunu yaşıyor. Ülkemizde 5 milyonu kadın olmak üzere yaklaşık 7.2 milyon kişinin bu sorunu yaşadığı tahmin ediliyor. Bir de işin artan yaşlı nüfus ile ortaya çıkan kısmı var. Türkiye’de 80 yaş ve üzeri yaşlı nüfusu son 50 yılda iki buçuk kat arttı.

Ortaya konan bu veriler son yıllarda yetişkin ve hasta bezi pazarının neden büyüdüğünün de cevabı aynı zamanda.

Şu an büyüklüğü merdiven altı hariç 90 milyon TL’ye ulaşan yetişkin hasta bezi pazarında 20’den fazla yerli ve yabancı oyuncu var. Bu da piyasadaki pazar payı kavgasını gösteriyor. Giggless, Canped, Mavi Beyaz, Joly ve Molicare ilk akla gelen markalar. Önceleri sadece eczanelerde satılırken artık market raflarında da bu bezleri görmek mümkün. Ayrıca “tıbbi destek ürünleri” ya da “medikal satış noktaları” olarak adlandırılan dükkanlarda da bu bezlerin daha fonksiyonel olanları satılıyor. Elbette bunda pazarın büyümesi, rekabetin artması kadar erişilebilirlik de oldukça önemli.

hasta bakimi

YETİŞKİN BEZİ SATIŞI ARTIYOR

2013 yılında Joly ve Evony markaları ile pazara giriş yapan Hayat Kimya, markalarını farklı ihtiyaçlara göre konumlandırmış. Firmanın Genel Koordinatörü Orhan İdil, Joly’nin tüketicilerin tüm satış noktalarında ulaşabildiği bir ürünken, pazarın ihtiyacı gereği sadece medikal satış kanalına yönelik olarak da Evony’yi piyasaya sunduklarını anlatıyor. Pazara yaklaşık iki yıl önce giriş yaptıklarını hatırlatan İdil, Joly ile bir önceki seneye oranla eczane kanalında adette yüzde 59 büyüme kaydettiklerini ifade ediyor. İdil, “Bu oranı satış rakamlarımızla da destekleyecek olursak, yine geçtiğimiz sene 26.6 milyon adet tüm yetişkin bezi kategorisinde ürün satışı gerçekleştirdik” diye konuşuyor.

AR-GE’YE YATIRIM YAPTI

Hayat Kimya Ar-Ge’ye önemli yatırım ya pan firmalardan biri. Geçtiğimiz aylarda açılışını gerçekleştirdiği Ar-Ge merkezi alanında çok iddialı. Idil’in açıklamasına göre, Ar-Ge çalışmalarına yapılan toplam yatırım miktarı 100 milyon TL düzeyinde.

Yetişkin bezi kategorisinde yatalak hasta veya inkontinans sorunu yaşayan hareketli yetişkinlere yönelik ürünler sunduklarını ifade eden İdil, şöyle devam ediyor: “Örneğin belbantlı bezlerimiz, emici külotlarımız, kadın ve erkekler için mesane pedi ve yatak koruyucu örtüler bu kategorideki ürünlerimizden.”

KALİTELİ ÜRÜN KULLANIMI ÖNEMLİ

Paul Hartmann Türkiye Pazarlama Müdürü Vil-dan Çakar da pazarda yer alan oyuncu sayısının oldukça çeşitli olduğunu anlatıyor. Çakar pazarda düşük kaliteli ürünlerin yaygm olduğunu söylüyor. Bu artışın en önemli sebeplerinden birinin SGK’nın uygulamaları olduğunu belirten Çakar, “Kurum bez başına 60 kuruş geri ödeme yapıyor ve günde dört kullanım hakkı veriyor. Bu uygulama hastaneler ve hastaları kalitesiz ürün kullanımına yöneltiyor” diye konuşuyor. Çakar kalitesiz ürün kullanımının özellikle yatağa bağımlı hastalarda bez ve idrar tahrişi kaynaklı cilt problemlerine sebep olduğunu anlatıyor.

HASTALIK OLARAK GÖRÜLMÜYOR

Pazar henüz küçük olsa da geleceği parlak. Hasta bezi kullanım oranının yüzde 5 civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten İdil, yaşlı nüfusun artışı ile birlikte yetişkin bezine olan ihtiyacın da katlandığını, dolayısıyla pazarın da günden güne büyüdüğünü kaydediyor. Orhan İdil pazarı henüz olgunlaşmamış olarak tanımlarken “Bunda önemli faktörlerden biri de idrar kaçırma problemi yaşayan kişilerin mevzuyu sağlık sorunu olarak görmemesi” diyor. Bu noktada farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yapan İdil, “Yetişkinler, inkontinans tanısı ve bunun çözümleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip değiller. Bu durumla ilk karşılaştıklarında inkontinans yaşadıklarım fark etmiyor veya bu durumla birlikte gelen panik, tedirginlik ve utanç duygulan nedeniyle ilk başta reddediyorlar. Bu durumu arkadaş veya akraba arasında konuşulacak, destek istenebilecek bir konu olarak görmüyorlar. Bu kategori ürünlerin tanıtımına mevzuat gereği izin verilmediği için, bilgilendirme ihtiyacmm yaygınlaştırılmasında alternatif çözümler bulunması gerektiğine inanıyoruz” diyor.

Hasta bezleri oldukça çeşitli, fiyatlar da özelliklerine göre değişiyor. Örneğin, Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden birinde Canped 10’lu orta boy emici külotun fiyatı 20 TL. Joly belbantlı 30’lu hasta bezi ise 42 TL. Giggless’in 30’lu hasta bezi ise 35 TL. Hartmann Molicare Premium Soft Plus 30’lu hasta bezi 81 TL’ye satılıyor.

Ürün alırken dikkat!..

Hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve ek tedavi maliyetlerini önlemek ana amaç olmalı. Temel bazı özellikler ile uygun olmayan ürün kullanımının yaratacağı sonuçlan önleyebiliriz. Hasta bezinden temel beklentiler iyi emilim sağlaması, sızıntıyı önlemesi, cildin hava alışını önlememesi ve cilde dost malzemelerden yapılmış olması. Paul Hartmann Türkiye Pazarlama Müdürü Vildan Çakar, bu tür ürünleri alırken şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:

■ Ambalaj üzerinde yer alan damla sayıları yerine ne kadar emme yeteneği olduğu sorgulanmalı, gerçek kullanım ortamında yapılan ABL (Absorbtion Before Leakage) test standardına göre etkinliği kanıtlanmış ürün istenmeli. Ne kadar idrarı emdiğini bildiğimiz ürün ile hastamızın ihtiyacına uygun seviyede ürünü sağlamış oluruz.

■ Sızıntıyı önlemek için hastanın bel ölçülerine uygun ebatta ürün seçilmeli. Çoğunlukla büyük boy ürünler tercih ediliyor ancak hastanın vücuduna uygun olmayan büyük bez kullanımında yanlardan idrar sızıntıları oluyor.

■ Cilt tahrişi yapmaması için naylon olmayan hava alan cilt dostu materyalden yapılmış ve ıslandıkça kuru kalmayı sağlayan, cilt pH’sı ile aynı seviyede kalan ürünler tercih edilmeli.

Burak KAYAHAN / Ontex Türkiye Genel Müdürü
“Yıllık ortalama büyüme yüzde 20”

Türkiye’de ölçülebilir hasta bezi pazarı büyüklüğü 2015 yılında 91 milyon TL oldu. (IMS 2015 eczane, Nielsen 2015 perakende satış verilerinin analizi] Tahminlerimize göre, ölçümlenemeyen kısım ile birlikte perakende, eczane ve medikal dükkanlardan yapılan toplam satış miktarı 125 milyon TL civarında. Canped olarak ölçülebilir pazarlarda yüzde 62’lik pazar payına sahibiz. Ürünlerimizin yüzde 60’ından fazlasını Selimpaşa’da bulunan kendi fabrikamızda üretiyoruz. Geçtiğimiz dört yılı değerlendirdiğimizde, pazarın ortalama yıllık yüzde 20 büyüme gösterdi. Pazardaki en büyük iki segmentde belbantlı bezlerden emici külotlara doğru bir geçiş göze çarpıyor. Ayrıca mesane pedi segmentinin de henüz küçük bir pazar olmasına rağmen yüzde 35‘e varan güçlü bir büyüme gösterdiğini söyleyebiliriz. Pazardaki büyümenin önde gelen sebeplerinden biri olarak uzayan yaşam süresi ve buna bağlı olarak artış gösteren ve bakım ihtiyacı duyan yaşlı nüfusu gösterebiliriz. Ek olarak gelişme evresinde bulunan bu pazarda hasta alt bezlerinin bilinirlik oranı hala tam değil ancak her geçen yıl oranı artıyor. Bu alanda satış yapan markaların sayısı artsa da kaliteli ürünlere maalesef çok sık rastlayamıyoruz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu