Yılın Son Çeyreğinde Reel Sektör
Yılın ilk üç çeyreğinde satış hedeflerine ulaşmakta zorlanan reel sektör, umudunu son çeyreğe bağladı. Perakende, hazır giyim, zücaciye gibi birçok sektör Kurban Bayramı ve yılbaşı alışverişinin etkisiyle kayıplarını yılın son üç ayında telafi etmeyi planlıyor…
TÜRKİYE ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında büyüdü. Reel sektörden gelen sinyaller, ikinci çeyrekte yüzde 2.1 büyüyen ekonominin, üçüncü çeyrekte de aradığını bulamadığını gösteriyor. Özellikle her yıl yaşanan yaz rehaveti, perakendede kendini net olarak göstermiş durumda. Reel sektör açısından ümitler son çeyreğe (ekim-kasım-aralık) ötelenmiş durumda. Perakendeden inşaata hazır giyimden gıdaya kadar birçok sektörde eylül ayı ile birlikte başlayan hareketlenme gelecek adma ümitleri daha da güçlendiriyor. Özellikle perakende sektörü, Kurban Bayramı’na yönelik alışverişin ekim ayını kurtarmasını bekliyor. Ardından başlayacak indirim döneminin sektörü hareketlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
ÜÇ ÖNEMLİ GEREKÇE
Hazır giyim sektöründe bazı firmalar temmuz ayından itibaren yeni sezonu açtılar ama kış sezonu satışlarında henüz beklediklerini bulamadılar. Hatta ağustos ayı birçok firma açısından yılın en kötü ayı olarak geçti. Sektör öncelikle umudunu ekim ayındaki Kurban Bayramı satışlarına bağlamış durumda. Yılın son çeyreğinde yılbaşı alışverişinin de sektör için doping etkisi yaratması bekleniyor.
Ayaydın Miroglio Group Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, sektörün ağustos ayında ciddi ciro düşüşleri yaşadığım söyleyerek sözlerine başlıyor. Seçim atmosferi ve yaz tatilinin satışları olumsuz etkilediğini belirten Ayaydın, eylülde de okul alışverişi ve turist sayısının azalmasıyla beklediklerini bulamadıklarını vurguluyor. Ayaydın, “Ağustos ayı kötü olsa da bu yıl bütçe hedeflerimizi yakalarız. Ekim, kasım ve aralık aylarında işlerin hızlanacağım düşünüyorum. Bayram alışverişi, sezon satışları ve yılbaşı; önümüzdeki üç aym çok iyi olması için en önemli gerekçeler” diyor.
ALIŞVERİŞ BAŞLADI
Gıda piyasasında eylül ayının ilk haftasıyla birlikte başlayan hareketlenmenin yılın son üç ayında da artarak devam etmesi bekleniyor. Okulların açılıp, tatilin bitmesiyle birlikte büyükşehirlere dönen tüketici, gıda alışverişini artırdı. Sektör genel olarak üçüncü çeyrekte, yaşanan kayıpları telafi etmeyi planlıyor.
“BAYRAM OLUMLU ETKİLİYOR”
Ramazan ayındaki baklava satışları nedeniyle temmuz-ağustos ayını reel sektördeki birçok firmaya göre çok daha iyi geçiren Faruk Güllüoğlu, eylüldeki performanstan da memnun. Faruk Güllüoğlu Baklava Yönetim Kurulu Başkam Faruk Güllü, ekim ayında yeni bir yemek ve tatlı mönüsü sunmaya hazırlandıklarını belirterek, “Satışlarımızda hem dönemsel etki hem de menü yenilenmenin etkisi ile yılın son çeyreğinde yüzde 15-20 civarında bir artış öngörüyoruz. Kış aylarında beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve insanların evlerinde daha çok zaman geçirmesi özellikle baklava satışımızı artırıyor. Kurban Bay-ramı’nm satışlara tabii ki olumlu etkisi olmasını bekliyoruz. Normal zamanlara oranla tüm bayramlarda 2.5 katma kadar varan baklava üretim ve satışı yapıyoruz” şeklinde konuşuyor.
Günde 10 ton keçi sütü işleyerek, süt ve süt mamulleri üreten Baltalı Gı-da’nın Yönetim Kurulu Başkanı Funda Özer Baltalı, yılın üçün- * cü çeyreğinde satışlarının artığını * söylüyor. Yılın son çeyreğinin daha iyi geçmesini bekleyen Baltalı, piyasadaki durgunlık söylemlerini suni buluyor. Piyasalarda durgunluk beklemediğini belirten Baltalı, geçen seneye göre cirolarını yüzde 70 artırarak 10 milyon TL’ye çıkaracaklarını vurguluyor.
“EYLÜL HAREKETLİ GEÇTİ”
İnşaat sektöründe de beklentiler iyice olumluya döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve yeni hükümetin kurulmasının ardından eylül ayında satışlar hız kazanmaya başladı. Türkiye İstatistik Kurumu’na mevsim etkilerinden arındırılmış İnşaat Sektörü Güven Endeksi eylül ayında yüzde 1.8 arttı. Bir önceki ayda 82.2 olan endeks eylül ayında 83.6 seviyesine yükseldi, inşaat sektörü güven endeksindeki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olmasından kaynaklanıyor.
Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, yılın üçüncü çeyreğinde özellikle eylül ayının geçtiğimiz yıllara göre oldukça iyi geçtiğini vurguluyor.
“Aylık ortalama bir villa satarken eylül ayında yedi villa sattık. Yeni projemiz Batı-mahal’den 15-20 villa rezervasyonumuz oldu” diyen Yalçın, seçimlerden sonra yabancıların da projelere ilgi gösterdiğini söylüyor. Yılın son çeyreğinde de eylül ayındaki performansın sürmesini bekleyen Yalçın, sektörün genelinde ise beklentilerin kendilerindeki kadar olumlu olmadığını belirtiyor.
İnşaat sektörü elbette yeni proje satışlarından ibaret değil. Sektörde ikinci el konutlarda da yaşanan satış durgunluğu sektörün alt katmanlarını etkilemeye devam ediyor.
“TÜKETİM MORAL İŞİ”
Yeni proje satışları mobilya sektörünü üçüncü çeyrekte hareketlendirmiş durumda. Yılın ikinci çeyreğinin bekledikleri gibi geçmediğini söyleyen Fuga Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Erkutun, üçüncü çeyrekte ise beklentilerinin üzerinde satışa ulaştıklarını açıklıyor. Şu anda yurtiçinde 10 mağazası, yurtdışında ise dört mağazaları bulunduğunu belirten Erkutun, “Üçüncü çeyrek çok hareketli geçiyor. Önümüzdeki aylar için de umutluyuz; zaten bunun için çeşitli stratejiler geliştirmiştik. Yılsonu büyüme beklentilerimizi yakalayacağımızı şimdiden görebiliyoruz” diye konuşuyor.
Zücaciye zincir mağazası Bernardo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Sözen ise, seçimlerin geride kalmasının ardından işlerin hareketlenmeye başladığını söylüyor. Tüketimin moral işi olduğunu belirten Sözen, “Seçimler artık öncelik olmaktan çıktı. Tüketicinin morali yükseldi. Biz bu yıl yüzde 30 ciro artışı bekliyoruz. Kur artışı nedeniyle AVM’lerdeki kiralarımız yani giderlerimiz arttı ama özellikle yılın son çeyreğindeki performansımızla büyüme hedefimizi yakalayacağımızı düşünüyoruz” değerlendirmesini yapıyor.
İŞLER SON ÇEYREKTE AÇILIR”
Küçük ev aletleri markası Fakir’in büyük hissedarı Saruhan Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan da son çeyrekte işlerin açılmasını bekliyor. Küçük ev aletleri pazarının yıllık yüzde 10 büyüme göstereceğini tahmin eden Saruhan değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor: “Firmamız ve sektör açısından ikinci çeyrek biraz durağan geçti. Ama sektör her yıl yüzde 10 civarında büyüyor. Biz de sektörün üstünde büyüme gösteririz. Son çeyrekte, özellikle de eylül-aralık döneminde işler açılır. Yeni ve niş ürünler pazarda tüketici tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Son çeyrekte de büyümemiz yüzde 4’ün altına düşmez.
“BU YIL DA YÜZDE 4 BÜYÜRÜZ”
Boya sektörünün satışlarının yüzde 20’si inşaat boyalarından oluşuyor. Boya Sanayicileri Demeği Başkanı Ahmet Faik Bitlis, sektörde geçen yıla paralel bir büyüme gerçekleşmesini bekliyor. Yenileme pazarında hareketlilik olduğunu ve bunun satışlara olumlu yansıdığını söyleyen Bitlis, yılın son çeyreği ile ilgili beklentilerini ise şöyle özetliyor:
“Sektördeki asıl büyüme mayıs ayı ile başlayan ve eylül ayında da devam eden boya sezonundan geliyor ancak 2014’ün son çeyreğinde genel olarak negatif bir tablo beklemiyoruz. Sanayi boyalarında talebin devam etmesi bu öngörümüzü destekliyor. 2013 yılında boya sektörü genelinde yüzde 4’lük bir büyüme yaşandı. 2014 yılsonunda da benzer bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz.”