Yılsonu Bilanço Beklentisi Kuvvetli 30 Hisse
Yılın son haftasında gözier son çeyrekte bilanço beklentisi güçlü hisselere çevrilmiş durumda. Analistler, yatırımcıları büyüme ve karlılık beklentisi istikrarlı şirket hisselerini tercih etmeleri konusunda uyarıyor…
YILSONU bilançolarının açıklanma tarihi henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak Ocak son haftası ile Mart ortası içerisindeki bir takvimde borsaya bildirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda özellikle yurtiçinde otomotiv, konut, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde yapılan KDV-ÖTV indirimlerinin ilgili sektörlerde yer alan firmaları ön plana çıkaracağı tahmin ediliyor, ön planda yer alabilecek sektörler arasında perakende, cam, havacılık, savunma ve gıda gibi sektörlerin sıralanabileceğim dile getiren uzmanlar, özellikle savuma sanayiin de ana şirketler olan Asel-san ve Otokarın liderliğinde karlılığının ön plana çıkacağını düşünüyor. Ancak analistler ön plana çıkacak karlı şirketleri sektörel olarak genellemek yerine, şirket özelinde değerlemenin daha doğru olacağına da dikkat çekiyor. Zira aynı sektörde yer almalarına rağmen şirketlerin yapılarına bağlı olarak kar trendlerinin de değişeceğinin altını çiziyor.
Yılsonu bilanço beklentisine göre hisse seçeceklere de öneriler de bulunan uzmanlar öncelikli olarak portföylerinde hisse senetlerine yer vermek isteyen yatırımcıların yatırım süresi ile ilgili strateji oluşturması gerektiğini söylüyor. Şirketlerin finansallarımn iyi analiz edilerek, özellikle geçmiş yıllardaki verilerle kıyaslanarak büyüme ve karlılık yönünde istikrarlı şirket pay senetlerinin tercih edilmesini öneren uzmanlar, yurtiçi satış ağırlığı ve satış miktar trendinin yanı sıra hikayesi olan şirketlerin seçilmesini öneriyor. Bu kapsamda ise yılsonu bilanço beklentisi kuvvetli 30 hisseye dikkat çekiliyor.
“OTOMOTİV, KONUT, MOBİLYA”
özellikle yurtiçinde otomotiv, konut, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde yapılan KDV-ÖTV indirimlerinin son çeyrekte ilgili sektörlerde yer alan firmalar açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir, geniş perspektifte baktığımızda, son çeyrekte nakit çevirme kabiliyeti ve ihracat kaleminin toplam ciro içerisinde payı yüksek, istikrarlı FAVÖK ve net kar üreten firmaların ön plana çıkacağını düşünüyor. Ön planda yer alabilecek sektörler arasında perakende, cam, havacılık, savunma ve gıda gibi sektörlerin sıralanabileceğim belirten Demir, “Petrol fiyatlarındaki sert düşüşle birlikte enerji sektöründe de son çeyrek finansallarında önceki çeyreğe göre toparlanma meydana gelebilir” diyor.
Demir, yılsonunda açıklanacak bilançolar içinde özellikle girdi maliyetleri yüksek, yurtiçi satışların ağırlığının toplam satışlar içerisinde payı fazla olan, döviz pozisyonu açığı bulunan sektörlerinin diğer BIST-100 içerisindeki sektörlere göre defansif özelliğinin daha zayıf kalacağını ve ekonomideki daralmadan olumsuz etkilenebileceğini düşünüyor. Önceki çeyreğe göre son çeyrekte döviz kurunda yaşanan geri çekilmenin eğer hedge yöntemi ile riskten korunma yöntemi uygulamamışlarsa bu defa döviz pozisyon fazlası olan ve kur farkından kaynaklı gelir elde eden şirketler için olumsuzluk unsuru oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
“YATIRIM SÜRESİ BELİRLENMELİ”
Demir, öncelikli olarak portföylerinde hisse senetlerine yer vermek isteyen yatırımcıların yatırım süresiyle ilgili stratejiler oluşturması gerektiğini belirterek yılsonu bilanço beklentisine göre hisse seçeceklere şu önerilerde bulunuyor:
“Şirketlerin finansalları iyi analiz edilmeli, özellikle geçmiş yıllardaki verilerle kıyaslanarak büyüme ve karlılık yönünde istikrarlı şirket pay senetleri tercih edilmeli. Toplam varlıkları ve yükümlülükleri yakından incelenmeli ve toplam borçların/öz kaynaklara oranı, finansal borçların/ toplam borçlara oranı yakından takip edilmeli. Şirketin sahip olduğu rasyolar Fiyat/Kazanç, Piyasa Değer/Defter Değeri ve beta katsayısı incelenmeli. Ve yine şirketin operasyonel performansı, yatırımları, döviz pozisyonu ve temettü verimi takip edilmeli.”
Demir bu kapsamda yılsonu bilanço beklentisi kuvvetli Asel-san, Ford Otosan, Soda Sanayi, Sasa Polyester, Vestel Beyaz Eşya, Kordsa Tekstil, Alkim Kimya, Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları, Ege Endüstri, Kartonsan, Alkim Kağıt, Koç Holding, Şişe Cam, Koza Altın, BİM, Anadolu Cam, Pctkim, Tüpraş ve Hektaş hisselerine dikkat çekiyor.
“ASELSAN, OTOKAR”
Açıklanmış resmi bir tarih olmamasına rağmen yılsonu bilançolarının Ocak son haftası ile Mart ortası içerisindeki bir takvimde açıklanmasını bekleyen Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, sektör geneli olarak düşündüğümüzde savuma sanayiin ana şirketler olan Aselsan ve Otokar’ın liderliğinde karlılığının ön plana çıkmasını bekliyor.
Bunun dışında ön plana çıkacak karlı şirketleri sektörel olarak genellemek yerine, şirket özelinde değerlemenin doğru olacağını söylüyor. Zira aynı sektörde yer almalarına rağmen şirketlerin yapılarına bağlı olarak kar trendlerinin de değiştiğini belirterek yılsonunda açıklanacak bilançolar içinde olumsuz beklentilere sahip olduğu şirketler içinde şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Çeyrek bazda olumsuz kar trendi gösterecek şirketler ikinci ve üçüncü çeyreklerde TL’nin aşırı değer kaybından dolayı normal trendlerin çok daha üzerinde marj yaratmış olan ihracatçı firmalar olabilir. Zira yılın ilk dokuz ayında döviz sepetine karşı yüzde 54 değer kaybeden TL, senenin son çeyreğinde bugüne kadar yüzde 12 kazanmış durumda” diyor.
Akkoyunlu, bu kapsamda yılsonu bilanço beklentisi kuvvetli Aselsan, Otokar, Alarko Holding, Tekfen Holding, Ulusoy Elektrik, Gübre Fabrikaları, Mavi Giyim, Türk Telekom, Enerjisa, Mig-ros ve Turkcell hisselerine dikkat çekiyor.
Muammer DEMİR / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
ASELSAN: Şirket 2018 dokuz aylık fınansal tabloları açıklandıktan sonraki süreçte de yeni projeler almaya devam ediyor. Savunma Sanayii Bakanlığı ile 150 milyon TL’lik, Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda 194.6 milyon dolarlık ve Aselsan-Havelsan İŞ ortaklığı ile DİMDEG projesi ile ilgili 19 milyon 500 bin euro ve 86 milyon TL tutarında anlaşmalar yapan şirket ayrıca silah ve silah sistemleri başta olmak üzere savunma sanayi ürünlerine yönelik olarak araştırma, tasarım, geliştirme ve mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla da yüzde 51’i Aselsan’a ve yüzde 49′ u Konya Savunma Sanayi A.Ş. ‘ye ait olmak üzere “Aselsan Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketi” ünvanlı bir şirket kurulduğunu açıkladı.
Şirketin açıkladığı 2018 üçüncü çeyrek fınansallarım bir önceki çeyreğe göre incelediğimizde ciro artışı, güçlü operasyonel performansı ve net kar rakamlarına ulaştığı görülüyor.
Diğer taraftan güçlü nakit yapısı, artan bakiyeli siparişler ve yeni sözleşmeler, savunma sektöründeki öncü konumu şirket açısından uzun vadede olumlu veriler olarak ön plana çıkıyor. Şirketin 2018 yılsonu sonuçlarına ilişkin beklentileri incelediğimizde, hasılat kaleminde, yüzde 40 ve üzeri büyüme, FAVÖK marjında yüzde 19-21 bant aralığı, yatırım harcamaları grubunda ise 650 milyon TL öngörülüyor. Aselsan hisselerinde orta ve uzun vadede yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 27.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
EGE ENDÜSTRİ VE TİCARET: Şirketin 2018 üçüncü çeyrek fınansallarım bir önceki yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda satışlarının yaklaşık yüzde 89 ve satışların maliyetinin ise yüzde 78.6 oranında artış gösterdiği görülüyor. İlgili dönemde brüt kar yüzde 102 artışla 75.1 milyon TL olarak gerçekleşti. Esas faaliyetlerden diğer gelirler grubunda yaşanan artışın pozitif katkısıyla esas faaliyet karı 96.123 milyon TL’ye yükseldi. İlgili dönemde FAVÖK bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 37 milyon TL artışla 69 milyon TL’ye ve FAVOK marjı ise 553 baz puan artışla yüzde 42.40 düzeyine ulaştı. Ege Endüstri’nin ilgili dönemde net işleme sermayesi 246 milyon TL, net nakit pozisyonu 171 milyon TL olarak açıklandı. Diğer taraftan, finansman gelirler grubu içerisinde kambiyo karlarında yaşanan artışla birlikte dönem karı yüzde 323 artarak 134.8 milyon TL’ye ulaştı. Şirketin yurtiçi/yurtdışı aynı sektörde yer alan firmalara karşı rekabet gücü, yüksek öz sermaye karlılığı ve temettü verimi, düşük beta katsayısı, yılbaşından bu yana endeks üzerinde getiri potansiyeli ve güçlü operasyonel performansı dikkat çekiyor. Ege Endüstri hisselerinde orta ve uzun vadede yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile birlikte 400 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
VESTEL BEYAZ EŞYA: Şirket 2018 üçüncü çeyreğinde dönem karını bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 277 artışla yaklaşık 246 milyon TL ve yılın ilk dokuz ayında ise bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 121 artışla 463.6 milyon TL olarak açıkladı. Yılın üçüncü çeyreğinde satışların/ satışların maliyetine oranı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre artış gösterirken ciroda yaşanan yükselişin brüt kar rakamına olumlu yansımaları görüldü. Şirketin ilgili dönemde yurtdışı satış gelirinin/ brüt satış gelirine oranının yüzde 81 seviyelerine yükseldiği dikkat çekiyor. İlgili dönemde brüt kar 414.3 milyon TL’ye yükselirken esas faaliyet karı 230 milyon TL olarak gerçekleşti. Esas faaliyetlerden diğer giderler kalemi içerisinde yer alan ticari işlemlerden kaynaklanan kur farkı giderlerinde yaşanan artışın, esas faaliyet karı üzerinde azaltıcı etkisi görülüyor.
Yine ilgili çeyrekte FAVÖK 409 milyon TL ve FAVÖK marjı ise yaklaşık 1684 puan artışla yüzde 28.13 düzeyine ulaşmış. Özellikle yurtiçinde TL’de oynaklığın azalması, sektör bazında atılan adım ve teşviklerin ciro ile net kar rakamında artışları destekleyebileceği beklentisi önemli.
Fiyat/Kazanç oranı ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı ile sektör ortalamalarının altında kalan, yüksek öz kaynak karlılığına sahip ve aynı sektörde yer alan yurtiçi/yurtdışı rakiplerine göre artan rekabet gücü ve yüksek temettü verimliliği ile de ön plana çıkıyor. Şirket hisselerinde yüzde 10 yükselme potansiyeli ile orta ve uzun vadede 13.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
TEKFEN HOLDİNG: 2018’in ilk üç çeyreğindeki olumlu performansın dördüncü çeyrekte artarak devam etmesini bekliyoruz. Özellikle Katar’daki işlerin hız kazanması sonrasında son çeyrek taahhüt segmenti FAVÖK katkısının yükselerek yılık FAVÖK’ü 1.45 milyar TL seviyesine çekmesi olası görünüyor.
Şirketin taahhüt segmenti iş miktarının ise potansiyel yeni işler ve şirketin orta vadeli hedefi doğrultusunda 3 milyar dolarlar seviyesini korumasını bekliyoruz. 2018 içerisinde özellikle hammadde fiyatlarının olumlu seyri neticesinde gübre segmenti katkısının da güçlü olduğu görülüyor. Olumlu 2018 rakamları sonrasında son yıllarda yüzde 30’luk temettü dağıtımı yapan şirketin temettü veriminin ise yüzde 51er seviyesinde olması beklenebilir. FD/FAVÖK çarpanı olarak 3.6’da işlem gören Tekfen Holding hisselerinin cazip seviyelerde olduğunu düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükselme potansiyeli ile 27.38 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ENERJİSA: Şirket performansının dördüncü çeyrekte de olumlu olmasını bekliyoruz. Halka arzdan beri yaklaşık yüzde 24 değer kaybeden hisselerin hali hazırda piyasa değeri / FAVÖK rasyosu da uluslararası benzerlerine göre yüzde 50 iskontolu işlem görüyor. Öte yandan sürdürülebilir net karının yüzde 60-70’ini temettü olarak dağıtan şirketin 2018 net karından dağıtacağı temettü veriminin yüzde 9’lara ulaşması beklenebilir. Temel olarak yatırımlarla artan regüle varlık tabanı karlılığa olumlu katkı yapmaya devam edecektir. Regüle varlık tabanı üzerinden elde edilen fınansal gelir de özellikle enflasyondaki artış nedeniyle olumlu etkilenebilir.
Yatırımlardaki artışın devam etmesi ise şirketin yatırım harcama geri ödemelerini yükseltmekte ve bir önceki yıla göre fazla katkı sağlamakta. Düşük açık döviz pozisyonu özellikle kurların volatil olduğu üçüncü çeyrekte şirket finansallarına olumsuz etkisini sınırlayacaktır. Enerjisa hisselerinde yüzde 40 yükselme potansiyeli ile 7.7 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜRK TELEKOM: Şirketin üçüncü çeyrekteki olumlu faaliyet karlılığının son çeyrekte de devam etmesini bekliyoruz. Özellikle mobil tarafta yaşanan abone artışları ve abone başına gelirdeki iyileşme şirket fınansallarım olumlu yönde destekliyor. Her ne kadar üçüncü çeyrekte şirketin borçluluğu ve açık döviz pozisyonu nedeniyle faaliyet karlılığındaki olumlu görünüm net kara yansımasa da son çeyrekte kurlarda yaşanan gerileme net karı destekleyecektir. 2018 beklentilerine göre cazip bulunan şirket hisseleri 3.5 piyasa değeri /FAVÖK çarpanından işlem görüyor. Türk Telekom hisselerinde yüzde 49 yükselme potansiyeli ile 4.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Hisse seçeceklere öneriler
■ Öncelikli olarak portföylerinde hisse senetlerine yer vermek isteyen yatırımcılar yatırım süresi ile ilgili stratejiler oluşturmalı.
■ Şirketlerin finansalları iyi analiz edilmeli, özellikle geçmiş yıllardaki verilerle kıyaslanarak büyüme ve karlılık yönünde istikrarlı şirket pay senetleri tercih edilmeli.
■ Şirketin, toplam varlıkları ve yükümlülükleri yakından incelenmeli ve toplam borçların/ öz kaynaklara oranı, finansal borçların/ toplam borçlara oranı yakından takip edilmeli.
■ Şirketin sahip olduğu rasyolar Fiyat/Kazanç, Piyasa Değer/Defter Değeri ve beta katsayısı incelenmeli.
■ Şirketin operasyonel performansı, yatırımları, döviz pozisyonu ve temettü verimi takip edilmeli.
■ Şirketin ihracat ağırlığı ve olası marj trendine bakılmalı.
■ Yurtiçi satış ağırlığı ve satış miktar trendinin yanı sıra hikayesi olan şirketler seçilmeli.
İDİL TARAKLI