Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yüksek volatilite dönemi

Yüksek volatilite dönemiBaşta FED olmak üzere büyük merkez bankalarının ekonomi ve piyasalara desteği sürüyor. Ancak Halk Yatıran ‘düşük volatilite’ döneminin geride kaldığını belirtiyor. Kurum, yaptığı analizde, yeni dönemde havacılık, inşaat, çünento ve cam sektörlerine dikkat çekiyor. Bu dört sektörden ise TAY, THY, Pegasus, Tekfen inşaat, Eııka inşaat, Akçansa, Çimsa, Anadolu Cam ve Trakya Cam hisselerini öneriyor.

2014 yılından itibaren ‘ana tema’ olan ancak merkez bankalarının söylemleriyle ötelenen ‘volatilitede yükseliş’ döneminin başladığı yönünde yorum ve görüşler artıyor. Buna göre yatınm stratejileri belirlfeniyor. Düşük volatilitenin geride kaldığı değerlendirmesiyle birlikte yeni dönemde kendine ait dinamikleri ve ekonomi politikaları ışığında dört sektörü ön plana çıkaran Halk Yatırım, bunları havacılık, cam, inşaat ve çimento olarak sıralıyor. Kurum, bu sektörlerle ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor:

HAVACILIK

Havacılık sektörünü ön plana çıkaran çeşitli dinamikler var. Bunlar; çift haneli büyüme trendi, petrol fiyatlarının ılımlı seyri, güçlenen turizm sektörü, Türkiye’nin coğrafi konumu, dünya havayolu gelir pastasında artan pay, iç sektörü destekleyen Üçüncü Havalimanı gibi projeler, yeni bölgelere yönelme eğilimi, kapasite problemlerinin çözümüne yönelik düzenlemeler olarak sayılabilir.

İNŞAAT-ÇİMENTO

İnşaat ve çimento, büyümenin tekrar yüzde 4’lere yükselmesinde desteklenecek sektörler olacak. Bu sektörleri ön plana çıkaran dinamiklere bakıldığında, ekonominin büyüme oranının üzerinde büyüme performansı var. iyileşen şirket marjları dikkat çekiyor. Ekonominin lokomotifi’ olma vasfı nedeniyle büyümeyi destekleme projelerinde bu sektörler ilk sıralarda yer alıyor. Haziran 2015 genel seçimlerine bağlı olarak altyapı projelerine devam ediliyor. Güçlü bütçe performansı da kamu harcamalarının büyümeye desteğinin artmasına olanak tanıyor. Küresel olarak düşük faiz ortamından çıkışın hızlı olmayacağı süreçte, konut talebi devam ediyor. Elektrik ve yakıt gibi girdi fiyatları ılımlı seyrini koruyor. Konut inşaatında ilk sırada yer alan Marmara Bölgesi’nde yüzde 99’a ulaşan kapasite kullanım oranları, çimento fiyatlarının yükselişini destekliyor. Irak’ın yeniden yapılandırılması ve Rusya’da krizin etkisinin hafiflemesi de inşaat sektörüne yarıyor. Ülkenin genç nüfus ağırlıklı demografik yapısı ve kentleşmenin artması, Yap-îşlet-Devret, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarınca gerçekleştirilen bazı projelere Hazine garantisi getirilmesini öngören düzenlemeler de bu iki sektörü destekliyor.

CAM SEKTÖRÜ

Cam sektörü, finansal dalgalanmalar karşısında güvenli olarak görülen diğer bir sektör. Yılın ilk yarısında ciro ve kârlılıkta görünür iyileşme yaşayan sektör, hemen hemen tüm segmentlerde talep artışıyla karşı karşıya.

Sektörün yüzde 70 ile ağırlıklı kısmını oluşturan düzcamda inşaatın katkısı devam ediyor. Dünyadaki teknolojik gelişmelerin hem yeni kullanım alanları açması hem de katma değeri yüksek ürün ihtiyacını arttırmasıyla cam sektörü gelişiyor.

Gelişen pazarlara yakınlık nedeniyle bu pazarlara katma değeri yüksek ürünleri ihraç ediyor. Ayrıca bu bölgede yatırım yaparak büyüme imkanı da var. Enerji ve yakıt fiyatlarına karşı yüksek duyarlılığa sahip olan cam sektöründe, enerji fiyatları üzerindeki arz ve talep kaynaklı aşağı yönlü baskılar bulunuyor. Tüm bu faktörler cam sektörüne yönelik ilgiyi canlı tutuyor. Burada Anadolu Cam ve Trakya Cam öne çıkıyor.

4 sektörün öne çıkan 9 hissesi

Halk Yatırım, havacılık sektöründe TAV, THY ve Pegasus’u; inşaat sektöründe Tekfen ve Enka inşaat’i; çimentoda Akçansa ve Çimsa’yi; camda ise Trakya Cam ve Anadolu Cam’ı öneriyor.

THY: Uzun vadeli planları ulaşılabilir olan THY’de Üçüncü Havalimant’nın zamanında devreye girmesi uzun vadeli büyüme planları açısından önem taşıyor. Şirket, transit yolcularla doluluk oranlarını yukarı çekmeyi planlıyor. Güçlü gelir büyümesini devam ettiren THY’de 11 milyar 285 milyon TL hedef fiyat var.

TAV: Ocak-Temmuz döneminde yüzde 13 artan yolcu sayısı, şirketin daha önce açıkladığı yüzde 10-12 büyüme hedefinin üzerinde olsa da büyümenin alt sınıra yakın olabileceği işaretini veriyor. Şirket, ikinci çeyrekte satiş gelirleri büyümesi açısından beklentilerin altında bir performans gösterse de, olumlu kur hareketleri nedeniyle beklentilerin üzerinde kâr açıklıyor. T AV, son olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 40’ına 285 milyon Euro’ya ortak oldu.

PEGASUS: Doluluk oranlarını yüksek tutmayı ve misafir başına yan gelirleri artırmayı amaçlıyor. Şirket, havacılıkta Türkiye rakamlarını aşan büyüme oranlarına sahip. Coğrafi avantajını da kullanarak yurtdışı hatlardaki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. 2008-2013 döneminde ortalama yüzde 31 yolcu büyümesi sağlayan Pegasus’un Ocak-Temmuz döneminde yüzde 33 yolcu büyümesi gösterdiği ve önümüzdeki yıl sektörün pozitif dinamikleriyle büyümeye devam edeceği öngörülüyor.

AKÇANSA: Marmara Bölgesi’ndeki Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli, Kentsel Dönüşüm ve Kanal İstanbul gibi büyük altyapı projelerine yakınlığıyla Akçansa en iyi konuma sahip çimento şirketlerinden biri. TCMA verilerine göre 2013 yılında Marmara Bölgesi’ndeki kapasite kullanım oranlan yüzde 99,3 seviyesine ulaştı. Bölgede ciddi bir kapasite artışı beklenmediği için, önümüzdeki dönemlerde fiyatların yükselmesi söz konusu olacaktır.

ÇİMSA: Çimsa’yı faaliyet gösterdiği iç Anadolu Bölgesi’nde altyapı projelerine yakınlık, sahip olduğu terminaller ve ihracat bakımından rakiplerine karşı avantajlı konumda olması öne çıkarıyor.

TEKFEN: Aldığı yeni proejeler ite inşaat iş kolunu daha sağlıklı bir yapıya kavuşturdu. Türkiye’deki projeler toplam büyüklüğün yüzde 16’smt oluştururken, en büyük paya yüzde 61 ile Azerbaycan sahip. Yaşanan ülke içi sorunlar ve olumsuz gelişmeler nedeniyle projeleri durdurulan Libya’nın payı ise yüzde 4. Son zamanlarda alınan projelerin hem gelire hem de marjlara katkısı 2015’te daha belirgin olacak. Tekfen Holding, TANAP Projesi’nde, bin 810 kilometrelik kara kesimi boru hattı için ihaleye çağrılan 15 firma arasında yer alıyor.

ENKA İNŞAAT: Rusya’daki gayrimenkul projelerinin kârlılığı destekleyeceğini düşünüyoruz. Kosova otoyol projesi taahhüt tarafının güçlenmesini destekleyecektir. Enka, proje büyüklüğü tahmini 2,5 milyar dolar olabilecek Leviathan doğalgaz projesi için teklif veren firmalar arasında yer alıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki jeopolitik gelişmeler hisse üzerinde baskı unsuru oluştursa da, bu etkinin sınırlı kalması gerektiğini düşünüyoruz. Irak’ta tansiyonun artması ise şirket için risk.

TRAKYA CAM: En beğendimiz hisse olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemde yeni satın almalar ve kurulacak yeni üretim hatlarının T rakya Cam için orta vadede olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Trakya Cam’ın büyüme hikâyesini beğeniyor ve ‘al’ tavsiyesi veriyoruz. Otomotiv ve inşaat sektörlerine yassı cam üretimi yapan şirket için yüzde 20 getiri potansiyeline işaret ediyoruz. ANADOLU CAM: Her ne kadar yurtiçi tarafta rekabetçi bir ortamda faaliyetlerini sürdürse de, cazip değerleme sebebiyle Anadolu Cam’ı beğeniyoruz. Cam ambalaj üretimi yapan şirket yüzde 19’luk bir getiri potansiyeli sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu