Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yükselecek 10 Hisse

hisseYurtiçi ve dışındaki olumlu havanın devam etmesi ile BIST-100 endeksinin 85 binlere doğru hareket etmesi bekleniyor. Analistler bu süreçte fiyatı ıskontolu,, beklentisi ve bilançosu olumlu hisselerden orta vadeli portföy oluşturulmasını öneriyor…

GLOBAL piyasalarda esen olumlu rüzgar, gelişmekte olan ülkelerdeki borsalara da yükseliş getiriyor. Bunlardan biri de, Borsa İstanbul (BIST). Son haftalarda ABD ve euro bölgesi ekonomisinin toparlandığına yönelik veriler, başta Amerikan Merkez Bankası (FED) olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının rekor seviyedeki düşük faiz oranları, Avrupa Merkez Bankası nın (ECB) ekonomilerini destekleyici yönde aldıkları tedbirler ve olumlu gelen şirket karları tüm dünya borsalarım destekliyor. Yurtiçindeki faiz indirimi beklentileri, banka karlarında gerileme olsa bile beklenenden daha az olması ve olumlu gelen sanayi şirket bilançoları da borsadaki yükselişi destekliyor.

85 BİN BOŞLUĞU DOLDURULUR

Önümüzdeki dönemin oldukça hareketli geçeceğini tahmin eden Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, beklentileri şöyle sıralıyor: “TCMB’nin politika faizlerinde özellikle temmuz ayında 50 baz puanlık bir indirime gitmesi muhtemel. Bu sayede endeks bankacılık sektörü liderliğinde yükseliş eğiliminde olur. ABD’de açıklanan veriler de beklentilerden olumlu geldi. BIST-100 tarafını etkileyecek bir diğer önemli gelişme ise Avrupa Merkez Bankasının genişlemeci politikalarını hızlandırması.”

Ancak tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra piyasalar üzerinde risk algısını artıracak potansiyel tehlikelerin de olduğunu ifade eden Ümüt, “Özellikle Irak-Suriye-Ukrayna üçlüsünden kaynaklı jeopolitik bir gerilimde artış yaşanması durumunda gelişmekte olan ülkeler olumsuz yönde etkilenebilir. Fakat büyük merkez bankalarının genişlemeden yana olan politikalarına devam etmeleri ve küresel ölçekte bol likiditenin devamı endekslerde yükseliş ivmesinin korunmasına neden olacak” diyor.

Geçen hafta BIST-100 endeksinin 80 bin seviyelerine yaklaştığını belirten Ümüt, “Bu noktada cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından geçen yıl görülen 85 bin boşluğunun kapatılma olasılığını yüksek görüyorum” diyor.

Piyasaları ciddi anlamda etkileyecek yurtiçi ya da yurtdışı kaynaklı olumsuz bir haber akışı olması durumunda ise endekste 76 bin desteğinin aşağı yönde geçilerek 74 bin-74 bin 500 aralığına kadar gevşeme görülebileceğini belirten Ümüt, bu durumda olası satış dalgasmın 74 binli seviyelerde karşılanabileceğini düşünüyor.

DİRENÇ SEVİYELERİ, 80 BİN – 82 BİN – 85 BİN

Mevcut durumda yükseliş trendinin hala devam ettiğini söyleyen ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar ise, FED tarafından güçlü bir şekilde faiz artırım sinyali verilmediği sürece BIST’te-ki güçlü seyrin devamım beklemenin mümkün olduğunu düşünüyor. Ancak ABD ekonomisinin hızla toparlandığını bunun da piyasalar için FED riskini artırdığını belirten Coşar, diğer riskleri şöyle özetliyor “Irak riskinin şimdilik piyasalar üzerindeki etkisi azalsa da Irak’taki çatışmaların büyümesi ve özellikle petrol bölgelerine kayması borsa için önemli risk. Ancak mevcut durumda bu riskler aktive olmadığından piyasalar iyimser seyrini sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde endekste 80 bin-82 bin ve 85 binler önemli direnç seviyeleri iken haber akışı veya kar satışı kaynaklı gerilemelerde 77 bin 500 ve 76 bin destekleri önemli olacak. FED tarafından gelebilecek beklenmedik bir faiz artırım sinyalinde ise 72 bin seviyesi önemli destek konumunda.”

İŞLEM HACMİ YETERSİZ

Ancak uzmanların bir bölümü işlem hacimlerindeki yetersizlik nedeniyle yükselişlerin devamı konusunda temkinli davranıyor. İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü’ye göre, yükselişler tekrar 80 bin seviyesinin üstüne gelmesi durumunda kısa süreliğine 81 bin-82 bin aralığı test edilebilir. Yükselişlere hacmin destek vermemesi durumunda endeksin 80 bin seviyesinin üstünde tutunmasını beklemeyen Süllü, “Bu hafta gerçekleşecek Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi beklentimiz 75-100 baz puan arasında. Faizlerdeki düşüş eğilimi şu an enflasyonla arasındaki makasla onaylanmasa da Merkez Bankası’mn faizleri esnetmesi, borsa tarafında bu hafta ve önümüzdeki hafta yükseliş hareketi sağlanmasına yardımcı olabilir” diyor. Öte yandan analistler endekste orta vadede yükseliş eğiliminin devam edeceği beklentisine paralel olarak borsada yaşanabilecek düşüşlerin alım fırsatı olarak kullanılması gerektiğini düşünüyor. Bayram öncesi süreçte ise beklentisi olan, bilançosu güçlü ve hisse senedi fiyatı alıma uygun hisselerin satın alınması öneriliyor. Vade olarak ise tabii ki orta ve uzun vade öneriliyor.

Akçansa Çimento: Akçansa uzun dönemden beri var olan yükseliş trendine istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Satış gelirini yılın ikinci çeyreğinde 360 milyon TL’ye çıkaracağını düşündüğümüz Akçansa’yı düşüşlerde alınacak hisselerin enbaşına alabiliriz. Şirket hisselerinde önerimiz ‘al’ yönünde olup 12.70-12.80 seviyelerinde önemli destek ve alım bandı bulunuyor. Akçansa hisseleri için 14.50 TL hedef fiyatla yüzde 10.60 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

TürkTraktör: Pazar içerisinde önemli bir yere sahip olan Türk Traktör’ün 2014 Ocak-Mayıs döneminde ihracat satış rakamlarını artırdığı görülüyor. Satış rakamlarını yılın ikinci çeyreğinde de yükselten Türk Traktör’ün ilk çeyrek aktif büyümesi ise yüzde 30 olmuştu. Şirket hisselerinin temmuz başında piyasalardaki geri çekilmelerden etkilenerek 66.10 TL seviyelerinden destek bulduğu ve aybaşından itibaren yükselişini sürdürdüğü görülüyor. Son zamanlarda 66 TL üstünde performans gösteren Türk Traktör hisseleri, şirket yapısının güçlü olması ve pazara ilişkin büyümenin devam etmesi beklentisiyle düşüşlerde alınabilecek hisseler arasında yer alıyor. Hissede 66.50-67.00 TL seviyeleri alım için uygun bölgeler. Türk Traktör hisseleri için 73.00 TL hedef fiyatla yüzde 9 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Alarko Holding: Yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.55 oranında büyüme rakamı yakaladı. Holdingin yılın ikinci çeyrek konsolide bilançosunda sanayi ve ticaret faaliyetlerinden elde ettiği geliri, ilk çeyreğe göre daha olumlu yansıtabileceğini düşünüyoruz. Finansal oranlarda aktif büyüme, satış büyümesi ve öz sermaye karlılığı oranlarını artıran Alarko, finansal açıdan güçlü bir yapıya sahip. Öte yandan şirket hisselerinin aralık ayındaki sert düşüşün ardından haziran ayı ortalarından itibaren 4.69 TL destek seviyesinde soluklandığı görülüyor. Finansal açıdan olduğu kadar tekniksel anlamda da son dönemdeki göstergelerin alım yönünde pozitif tarafa geçmesiyle Alarko Holding’in 4.70-4.75 TL seviyeleri arasında ‘alım’ için uygun olduğunu düşünüyoruz. Alarko Holding hisseleri için orta vadede 6.05 TL hedef fiyatla yüzde 26 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Çimsa: Geçen yıl inşaat sektöründe görülen e S t büyümeden faydalanan şirket bu sene de satışlarını artırmaya devam ediyor. 2014 yılı üç aylık dönemde satış gelirlerini, 2013’ün eş dönemine göre yüzde 19 artırarak 225 milyon 464 bin TL’ye çıkardı. Faizlerde görülen gerilemenin devam etmesi Çimsa’yı olumlu etkilemeye devam edebilir. Borçluluk sorunu olmayan şirketin emsallerine göre iskontolu olan hisseleri için endekste görülebilecek gerilemelerde 15.00 TL hedef fiyatla yüzde 15 yükselme potansiyeli öngörüyoruz. 12.90 TL aşağısında stop kullanmakta fayda olduğunu belirtelim. Hissede kademeli ‘alım’ yapılabilir.

T. Şişecam: Satış gelirinin yarısından fazlası yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor, ihracatının yarısını euro bölgesinden elde ettiğini de belirtelim. Yatırımlarına devam eden şirket bu yıl Rusya ve PolatlI’da yeni düz cam hatlarını devreye soktu. Bu yılın ilk çeyreğinde satışları ve kar marjında görülen artışla beraber faaliyet karı yüzde 204 artarak 194 milyon 504 bin TL’ye ulaşan şirketin net karı da yüzde 53 artarak 131 milyon 941 bin TL’ye yükseldi. Başta euro bölgesi olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki toparlanmalar T. Şişecam için olumlu bir durum. Bu açıdan şirketin performansının devam etmesi beklenebilir. Olası geri çekilmelerde T. Şişecam hisseleri için 3.25 TL hedef fiyatla yüzde 25 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Koç Holding: Grubun özellikle enerji sektöründeki olumlu satış ve kar rakamları dikkat çekiyor. Hem kar, hem de satış gelirleri açısından olumlu bir dönem geçiren holdingde enetji şirketlerinden gelen olumlu bilançolar dikkat çekiyor.

Özellikle Tüpraş yatırımları ile ön plana çıkan Koç Holding’in sanayi sektöründe görülen iyileşmeden olumlu etkilendiğini ve bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Koç Holding hisselerinde olası geri çekilmelerde yaklaşık 10.00 TL fiyattan 12 TL hedef fiyatla ‘alım’ yapılabilir. 9.80-9.90 bandı ‘stop loss’ için uygun seviye.

Tat Gıda: 2014 yılı ilk çeyreğinde enflasyonun da yükselmesine sebep olan işlenmemiş gıda fiyatlarında görülen yükseliş şirket üzerinde de olumsuz etki gösterdi. Şirket, Maret markasını 75 milyon dolara satarken, Moova markasını 32.3 milyon TL’ye satın aldı. Orta vadede işlenmemiş gıda fiyatlarında gevşeme yaşanması Tat Gıda’yı olumlu etkileyebilir. Ayrıca endeksin durgun seyrettiği ve gerilediği dönemler de alternatif oluşturabilir.

Emsallerine göre iskontolu olan şirket hisselerinde yüzde 15 yükseliş potansiyel ile 3.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz. 2.40 TL’nin aşağısı stop loss seviyesi olmak üzere geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanılabilir. Zira hisse özellikle defter değeri açısından iskontolu.

BİM: Bu yılın ilk çeyreğinde konsolide bazda gerçekleştirdiği 145 milyon TL yatırım potansiyeliyle, perakende sektörünün yükselen trend şirketleri arasında yer alıyor.

Şirketin yüzde 100 iştirak ettiği Fas ve Mısır’da kurulu bulunan iştiraklerinin mali sonuçları, tam konsolidasyon yöntemi uygulanarak 2014 yılı ilk çeyrek mali tablolarına yansıtıldı. 2014 yılı ilk çeyrek dönemi itibariyle toplam satışlar, 2013’ün ilk dönemine göre yüzde 21 artış göstermekle birlikte vergi sonrası net dönem karı yüzde 11 oranında arttı. Büyümesi ve yurtdışı piyasalarda gösterdiği sağlam duruşu, şirket hissesinin güvenirliğini artırıyor. Hafta başında 49.80 direnci yukarı yönde kırılan BİM hisselerinde yükseliş hareketi hız kazanabilir. 49.80 direncinin aşılmasıyla 54.30 direnci hedef konumuna gelecek. Dolayısıyla BİM hisselerinde yüzde 7 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Olası gerilemelerde ise 44.90 seviyesinin görülmesi durumunda ‘alım’ yönünde pozisyon açılabilir.

Garanti Bankası: Hissenin 7.92 TL seviyesinin üzerinde tutunmasının ardından 8.43’e doğru hareketlenmenin başladığı görülüyor. Daha geniş perspektiften bakarsak fî ‘Jalanu hissenin 200 günlük basit hareketli ortalamasının üzerinde kalması, boğa piyasasının devam edeceği görüntüsünü yaratıyor. Bu seviye de 7.66’dan geçiyor. Garanti Bankası hisseleri için yaşanacak olası gerilemelerde 7.92 seviyesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda 7.66 alım için uygun bulunuyor. Ancak hissenin 7.92 üzerinde tutunmasının ardından yükseliş hareketini devam ettirmesi sonucu kanal üst bandı olan 8.85 seviyeleri hedef konumuna geldi. Dolayısıyla hissede teknik olarak yaklaşık yüzde 6 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.
VakıfBank: Bankanın 2014 yılının ikinci çeyreğinde kar marjlarında toparlanma görülüyor. Bu noktada tahsil edilen kredi miktarındaki artış da karlılığı artıracak en önemli unsur. Teknik olarak kısa vadede 4.77-5.12 bandında hareket ediyor. Dolayısıyla yaşanan yükseliş hareketinde ilk hedef VakıfBank

Burası Sizin Yeriniz.12 direnci. Bu seviyenin yukarı yönde geçilmesiyle birlikte 5.36 ilk direnç seviyesi olarak hedeflenebilir. Fakat 5.12 direncinin yukarı yönde geçilmesiyle teknik manada 5.45 seviyesi ana hedef konumunda olacak. VakıfBank hisseleri için 4.77 seviyelerine kadar gerilemeler ‘alım’ fırsatı olarak kullanılabilir. Bu da hissede yüzde 8 yükseliş potansiyelini işaret ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu