Yurtdışında Mağaza Açma Teşvik ve Destekleri
Yurtdışında mağaza açana 200 bin dolar dekorasyon ve kira, limitsiz pazarlama, 600 bin dolar danışmanlık, 300 bin dolar franchise vb destekler… Bunlardan yararlanmak için Turquality Destek Programı’na başvurmanız yeterli. Şimdiye kadar 215 şirkete 800 milyon TL teşvik verildi.
EKONOMİ Bakanlığı Türk şirketlerinin uluslararası pazardan daha fazla pay almalarına katkı sağlayan Tur-quality Destek Programı çerçevesinde çok cazip yeni destekler verecek.
Turquality Destek Programı kapsamında şimdiye kadar 215 şirkete 800 milyon TL destek verildi. Peki, bu desteklerden kimler yararlanabiliyor? Hangi harcamalar devlet tarafından karşılanıyor? İşte ayrıntılar…
Turquality, dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı. Programın esas hedefi Türkiye’nin katma değerli ürünler üretmesini sağlamak ve ihracat artışını desteklemek şeklinde özetlenebilir. Program klasik ihracat desteklerinden farklı olarak salt ihracatı artırmak yerine firmaların markalaşma hedeflerine katkıda bulunuyor. Program Ekonomi Bakanlığı ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) işbirliğiyle yürütülüyor.
İhracatımızın kilogram değerini artırmanın önemine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zey-bekçi, “Bu doğrultuda markalaşma çok önemli. Turquality bu anlamda firmalarımıza destek sağlıyor; markalaşma-ya büyük katkı sağlayan bir program” diyor.
TİM olarak markalaşmaya büyük önem verdiklerini vurgulayan TİM Başkam Mehmet Büyükekşi ise “Turquality bu anlamda çok önemli bir program. Bu doğrultuda daha çok firmaya destek olmayı hedefliyoruz” diyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Turquality Destek Programı’ndan yararlanabilmek için öncelikle müracaat eden markanın Türkiye’de tescilinin yapılmış olması gerekiyor. Ardından hedef pazarların en az birinde markanızın tescil edilmesi şartı var. Bu kriterlere uygunsanız doğrudan başvurabilirsiniz. Bununla birlikte ihracat yapmaları ve belli bir ihracat hacmine sahip olmaları isteniyor. Ön incelemeden geçen firmalar, sırasıyla bu desteklerden yarar lanma hakkı kazanıyor. Uygun bulu nan markalar bu programlardan aşama aşama yararlanıyor.
Halen 100 firmanın 111 markası Turquality Destek Programından, 53 firmanın 54 markası Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. Şimdiye kadar 215 şirkete 800 milyon TL teşvik verildi.
NASIL BAŞVURACAKSINIZ?
Turquality Destek Programı’ndan yararlanmak için öncelikle başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Bunun için Turqua-lity.com adresine girerek “Firma Ön Değerlendirme Seti”ni doldurmanız gerekiyor. Bu esnada karşınıza çıkan sorular verdiğiniz cevaplar ve aldığı mz puanla kendinizi değerlendirebilirsiniz. Ardından yurtiçi ve yurtdı-şında en az bir ülkede marka tescili olduğunuzu teyit edin. Turquality ofisindeki uzmanlardan da destek alarak başvuru dokümanlarını tamamlayabilirsiniz. Sisteme giriş yapıp hazırladığınız tüm dokümanların sisteme yüklenmesi gerekiyor. Sisteme yüklediğiniz dokümanları bir dilekçeyle TİM Turquality Sekretaryası’na göndermeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra başvurusu uygun bulunan şirketlerin ön inceleme çalışması için danışman firma ile çalışmaya başlaması gerekiyor. Bu firmaya 20 bin TL ödenmesi gerekiyor. Danışman firma tarafından yapılacak ve iki gün sürecek ön inceleme çalışmasının ardından, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilecek nihai karar beklenerek süreç tamamlanıyor. Bu sürece ilişkin detaylı açıklamalara web sitesinden ulaşmanız mümkün.
Verilen devlet desteği harcama bazlı olup, firmalara harcama sonrası üst limitler dahilinde yüzde 50 oranındaki tutar iade ediliyor. Geçerli başvurular yapıldıktan sonra gerekli onaylar alındığında geri ödeme talep edilmiyor.
TESCİLE DİKKAT
Marka koruması ‘tescil’ ile sağlanabiliyor. Bu nedenle öncelikle marka sahibinin yurt-dışında tescille ilgili ihtiyaç analizini yapması ve hangi tescil sistemlerinden faydalanacağını belirleyerek uygun bir yol haritası oluşturması gerekiyor. Tüm bunlar için müracaatın yapılması ve markanın koruma altına alınması için gerekli işlemlerin vakit geçirmeden en kısa sürede başlatılması önem taşıyor.
Marka tesciliyle iş bitmiyor elbette. Onu üçüncü şahıslara karşı koruyabilmek adına gerekli adımların da atılması gerekiyor. Bu noktada ‘marka izleme’ hizmeti ön plana çıkıyor. Marka izleme hizmetiyle dünya genelinde veya ticari faaliyet gösterilen ülkeleri kapsayacak şekilde bölgesel olarak bülten yayınları kontrol edilebiliyor.
MARKA TESCİL SİSTEMLERİ
Yurtdışı için belli başlı marka tescil sistemleri şu şekilde sıralanıyor:
• Madrid Protokolü: Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından yürütülen Madrid Protokolü’ne, Türkiye’yle birlikte 84 ülke üye. Madrid Protokolü diğerlerine göre daha düşük maliyetli olduğu ve işlem kolaylığı sağladığı için en çok tercih edilen tescil sistemlerinden. Özellikle marka başvurusunun birden fazla ülkece yapılmasının hedeflendiği durumlar için en uygun alternatif olarak gösteriliyor.
• Avrupa Topluluk Markası (CTM): İç Pazarda Uyum Sağlama Ofisi (OHIM) tarafından yönetilen CTM, AB’ye üye 27 ülkede geçerli. Eğer sadece AB’yi hedefliyorsanız bu sistemi tercih edebilirsiniz. GTM için iki farklı yolla başvuru yapılabilirsiniz.
• Afrika Birliği (OAPI): Bu tescil sistemi, OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu) tarafından yürütülüyor. 16 Afrika ülkesinde geçerli. Tüm dünyada olduğu gibi Türk sanayicilerinin de yönünü Afrika’ya çevirmesiyle birlikte söz konusu tescil sistemi daha çok tercih edilir hale geldi.
• ARIPO (Afrika Bölgesel Fikri Haklar Organizasyonu): Afrika Bölgesel Fikri Haklar Organizasyonu tarafından yürütülen bu tescil sistemi 8 Afrika ülkesinde geçerli. Ancak halen ikisi dışındaki üyeler ulusal mevzuatlarını ARIPO tescil sistemine göre düzenlemiş değil. Yani hukuksal sorun yaşama riski bulunuyor. Bu yüzden Botsvana, Namibya, Lesoto ve Svaziland için Madrid Protokolü üzerinden başvuru yapılması, diğerleri içinse ülkesel olarak başvuru yapılması tavsiye ediliyor.
• Ülkesel marka tescili: Tescil talep edilen ülkenin herhangi bir tescil sistemine üye olmaması duru munda ya da marka sahibinin ilgili markayı Türkiye’de tescil ettirmesinin mümkün olmadığı durumlarda ülkesel tescil sistemi tercih ediliyor.
Murat ERGENE / Ergene Consulting Başkanı
“Global marka yaratabilirsiniz”
Ekonomi Bakanlığı tarafından “Turquality Programı Yönetim Danışmanlığı” yetki sertifikası alan şirketlerden biriyiz. Markasın globalleştirmek isteyen Türk şirketlerinin Turquality’ye katılmaları için gereken tüm başvuru ve markalaşma süreçlerini önetiyoruz.
Turquality kurumsallaşmayı estekleyen, marka değerinin artırılmasını sağlayan, dünya çapında markaların yaygınlaşmasını artıran Maliyetleri kapsıyor. Marka Dotansiyeli olan şirketlere global bir marka olma yolunda finansal kaynak temin edilere markalaşma süreçlerine ivme kazandırılıyor. Bu doğrultuda da global Türk markaları yaratabilmek için firmaların markalarının gelişmesini sağlayacak strateji, operasy organizasyon ve teknoloji danışmanlığı desteği sunuluyor.
Hüseyin TOSUNOĞLU / Bürotime Yönetim Kurulu Başkanı
Yeni pazarlara ulaştık
2009’da Turquality marka geliştirme programına katıldık. Ofis mobilyası sektöründe programa dahil olan ilk markayız. Markamızın Turquality sürecinde yaşadığı uzun bir yolculuk var. Bu yolculuk yapısal birçok düzenlemeyi de beraberinde getirdi.
Türkiye’nin önde gelen markalarının yer aldığı bu program dahilinde kurumsallaşmanın tüm gerekliliklerini yerine getirmeye büyük özen gösterdik. Söz konusu destekler sayesinde yeni pazarlara ulaştık.