Haberler

Zengin Sporu Olan Tenis Halka İndi

Eskiden ‘zengin sporu ’ olarak kabul edilen tenis halka indi. Sitelerin tenis kortları, belediyelerin tesisleri derken, alternatifler çok arttı. Kulüpler saati 50 TLye özel ders ve kiralık kort hizmeti veriyor…

ARİSTOKRAT gençlerin birbirlerini tanıması ve yakınlaşması için 18. yüzyıl sonrası Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan tenis, bu kökeninden midir bilinmez hep “yapması pahalı bir spor” imajına sahip ola geldi. Ancak, günümüzde durum değişti. Eğitmenlere göre artık futboldan daha maliyetli bir spor değil. Peki nasıl?..

Özellikle büyük şehirlerde uygun fiziki şartlara sahip bir kort bulmak artık oldukça kolay. Pek çok site tenis kortlarım sakinlerine ücretsiz sunuyor. Belediye tesisleri de öyle. Ücretli kort sayısı da arttığı için onların fiyatları da ulaşılabilir seviyelerde. Kort kiralamada saat ücretleri 40 TL’den başlıyor.

Bir diğer önemli konu ise tenis eğitimi… Önceleri sadece tenis kulüplerinde verilen tenis eğitimleri ne yüksek fiyatları nedeniyle herkes katı-lamıyordu. Ancak bu alanda da artık çok sayıda alternatif var.

tenis

Kulüpler bu alternatiflerden biri. Kulüpler fiyatları 90-200 TL arasında değişen birebir derslerin yanı sıra grup dersleri de veriyor. Birden fazla kişiyle alınabilecek bu derslerin ücretleri çok daha uygun oluyor. Ayrıca tenis eğitimi veren pek çok akademi de bulunuyor. Bu akademilerde saat ücretleri 50 TL’ye kadar düşüyor. Grup dersi tercih edenler ise saati 30 TL’ye özel ders bulabiliyor. Özel dersleri ağırlıklı olarak yetişkinler tercih ederken, çocuklar için pek çok yaz ve kış okulu bulunuyor.

“EĞİTMENİ İYİ SEÇİN”

Türkiye’nin ilk tenis kulüplerinden biri olan TED, lisanslı sporcuların yanı sıra bu sporla hobi olarak ilgilenenlere de eğitim seçenekleri sunuyor. Eğitimler birebir veya gruplara yönelik verilebiliyor. Kulübün 5-16 yaş arası çocuklara yaz okulu da var. TED Club Tenis Başantranörü Engin Kratzer, milli takıma en çok oyuncu yetiştiren kulüplerden biri olduklarım söylüyor. Türkiye’nin en deneyimli tenis antrenörlerinden biri kabul edilen Kratzer, kendisinin Gülberk Gültekin, İpek Şenoğlu gibi pek çok tenisçinin antrenörlüğünü yaptığı bilgisini veriyor. Tenis eğitimlerinde pek çok fiyat alternatifi olduğuna dikkat çeken Kratzer, ancak eğitmen seçilirken referanslarına iyi bakılmasını tavsiye ediyor.

“KURS FİYATLAR! MAKUL”

Kulüp sistemiyle hizmet veren Çamlıca Tenis Kulübü, iki kortuyla lisanlı ve lisans-sız sporculara eğitim veriyor. Kulübün genel sekreteri Haşan Kalkan, 6-75 yaş arası herkese tenis eğitimi verdiklerini anlatıyor. Kulüpte bire bir eğitimin saati 95 TL, İki kişilik Haşan Kalkan gruplarda ise kişi başı 55 TL. Kalkan, Türkiye’de tenis kültürünün yavaş yavaş oturmaya başladığını, ancak hala olması gereken noktada olmadığından şikayet ediyor. Tenisin sanıldığı gibi “zengin sporu” olmadığını söyleyen Kalkan, “Halı sahalarının ortalama kirası 200 TL civarında. Tenis kortlarının kiralama maliyetleri ise çok daha düşük. Futbol kadar kalabalık oynanmasa da iki kişiden fazla insanla da oynanabilen bir spor” diyor.

“SOSYALLEŞTİRİYOR”

Yaş sınırı olmadan özel dersler veren Dalyan Club’da, çocuklara özel olarak da yaz ve kış okulları bulunuyor. Dalyan Club Eğitim Danışmam Yağmur Demir üyelerin yüzde 70-80 oranında çocuklardan oluştuğunu söylüyor. Ancak yetişkin sayısının gün geçtikçe arttığının altını çizen Demir, “Son yıllarda çocuklarım kulübe getirenlerin, kendileri de tenis eğitimi alıyor” diyor. Dalyan Club’ta özel tenis derslerinin saat ücret 90 TL.

Akademinin aylık ücreti 500 TL iken, daha yoğun ve profesyonel olan performans gruplarının ücreti ise gün sayısına göre değişiyor. Kulüp üyeleri arasında doktorların dikkat çektiğini söyleyen Demir katılımcı profilini şöyle tanımlıyor: “Özel ders alanlar ağırlıklı olarak 25-40 yaş arası. Genelde beyaz yakalı diyebileceğimiz, kariyerinde büyük oranda ilerlemiş insanlar geliyor.”

“EKİPMAN ÖNEMLİ”

Ataköy Tenis Akademisi bu konuda çok uygun fiyatlı seçeneklerin olduğunun güzel bir örneği. Akademinin kurucusu ve antrenörü Şenol Günaydın, saati 50 TL’ye özel tenis eğitimi veriyor. Günaydın bu düşük fiyat politikasının en önemli sebebinin ise tenis sporunu sevdirme çabası olduğunu açıklıyor. Tenisi öğrenme süresini eğitimin sürekliliğinin belirlediğim belirten Günaydın, “Uzun aralar verilmesi kondisyonun düşmesine neden oluyor. Bu sporu öğrenmek bisiklet sürmek gibi, bir motor öğrenmek gibi değil” diyor. Tenise başlamanın bir yaşı olmadığım savunan Günaydın şu örneği veriyor: “Tenise sıfır yaş grubunda bile başlanabilir. 5-6 aylık bebeklere, tenisi izleterek spora alıştırabilirsiniz. Bebek topu izleyerek ilk reflekslerini kazanmış olur. Yürümeye başladığı zaman toplarla oynayarak, topu tanımaya başlar.

Somasında ise raketi eline alarak, topu atar. Teniste görerek öğrenmek de önemli bir aşama. Aynı zamanda tenis için geç bir yaş da yoktur.” Günaydın, tenis ekipmanlarının önemine de dikkat çekiyor: “Kullandığınız her ekipman tenise uygun olarak seçilmeli.” Çoğunlukla masa başında çalışan, yoğun iş hayatı nedeniyle sosyal hayatına yeterince zaman abramayan beyaz yakalıların tenisi tercih ettiğini anlatan Günaydın, formunu korumak isteyen ve dış görüntüsüne önem veren insanlar için de bu sporun iyi bir alternatif olduğunu sözlerine ekliyor.

“EXPAT’LARIN TERCİHİ”

Torch Sports Club de gerek yetişkinlere gerekse çocuklara yönelik pek çok eğitim alternatifi sunan kulüplerden biri. Özel derslerin saati 90 TL olan kulüpte, dokuz ders alana bir ders de hediye ediliyor. Haftada iki gün ders olan tenis okullarında ise altı kişilik sınıfların aylık ücreti 300 TL.

Ders almayıp sadece kort kiralamayı isteyenler içinse saat ücreti 60 TL’ye hizmet sunuluyor. Torch Sports Club Tenis Eğitmenlerinden Haşan Aydın, tenise başlama yaşının çocuğun fiziksel özellikleriyle ilgili olduğunu belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda üç buçuk yaşında öğrencisi olduğunu söyleyen Aydın, “Tabii ki küçük bir çocuğun performansı daha düşük oluyor, daha çabuk yoruluyor. Bu yüzden ona özel bir eğitim programı hazırlıyoruz. Çocuğu çok yorup tenisten tamamen soğut-mamalısmız” diyor. Özellikle bu sene özel derslere yetişkin talebinin çok yüksek olduğunu anlatan Aydın, Torch Sports Club’m üyeleri arasından expat yöneticilerin dikkat çektiği bilgisini veriyor. Bunun yanında ağırlıklı olarak üst düzey yöneticilerin özel dersleri tercih ettiklerim söyleyen Aydın, sonbaharda talebin arttığını belirtiyor.

Ekipmanda alternatif çok

Tenisin doğru ekipmanla oynanması, sakatlanma riskini azaltırken, başarıyı da doğrudan etkiliyor. Uzmanlar terlemeyi önleyen kıyafetler ve tenise özel ayakkabıların tercih edilmesini tavsiye ediyor. Tenis ayakkabısı fiyatları 100 ila 400 TL arasında değişiyor. Tenis kıyafetlerinde ise markaya göre değişiklik göstermekle beraber, yine 100 TL’den başlayarak çok yüksek fiyatlı alternatifler bulmak mümkün. Öte yandan çoklu paketler içinde satılan tenis topunun maliyeti 100 TL’yi geçmezken, tenis raketinde fiyatlar kıyafete benzer şekilde çok değişken oluyor. 50 TL’ye raket bulmak mümkünken, bin TL’ye satılan raket markaları da var. Rakette ikinci e! piyasası da var. Özellikle profesyonel sporcuların binlerce TL’lik raketlerini ikinci elde 150-200 TL’ye bulmak mümkün. Yani fiyatlar bütçeye ve tercihlere göre değişmekle beraber, tüm tenis ekipmanlarını 250-300 TL gibi rakamlara temin etmek mümkün.

Tenisçi dirseğine dikkat!

Tenise eğitim almadan başlamak ya da bu sporu yanlış bir teknikle yapmak, halk arasında ‘tenisçi dirseği’ olarak isimlendirilen “lateral epikondilit” adlı hastalığa neden olabiliyor. Bu nedenle uzman eğitmenler tenise yeni başlayacakları, bu hastalığa karşı özellikle uyarıyor. Tenisçi dirseği elin ve bileğin düz tutulması ve kaldırılmasını sağlayan önkol kaslarının fazla ya da hatalı kullanılmasından kaynaklanan bir durum olarak tanımlanıyor. Şiddetli ağrılara neden olan bu hastalık zaman zaman günlük hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle özellikle tenis eğitimlerinin ilk aşamasında çok dikkatli olmak gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu