Zenginler Kulübü
Geçen yıl bir milyon 760 bin kişi daha milyoner oldu. Böylece bütün dünyadaki milyoner sayısı 13 milyon 700 bine çıktı. En çok zengin sırasıyla ABD, Japonya, Almanya, Çin ve İngiltere’de var. İsviçre’de ise her 24 kişiden biri milyoner…
GEÇTİĞİMİZ yıl bazı kişilerin işleri oldukça yolunda gitti. Bunlar, ‘zenginler kulübü’nün üyeleriydi. Gelirlerini enflasyonun çok çok üstünde artırdılar. Ne enflasyon, ne ekonomik kriz, ne toplumsal hareketler etkiledi onları.
İstatistikler yeni yayınlandığı için biz de 2013’ün yeni zenginlerini 2014’ün ortasında yazmak zorunda kaldık. Bu zenginlerin üçte biri ABD’de, geri kalanı Avrupa ve Uzakdoğu’da ortaya çıktı. Malikanelerle, pahalı otomobillerle, sanat koleksiyonlarıyla oynayacak milyonlarca dolara sahip, bir milyon 760 bin kişi daha katıldı bu seçkinler kulübüne. Böylece dünyada zenginlerin sayısı 13 milyon 700 bine çıktı. Bunun dört milyondan fazlası ABD’de.
Japonya, Almanya, Çin ve İngiltere, zenginlerin sayısını artıran diğer ülkeler oldu. Bu alanda İngiltere, Çin’in gerisinde kaldı. İsviçre’de bile her 24 kişiden biri milyoner. Zenginler, zenginliklerini de yüzde 13.8 oranında artırdılar. Ve küresel olarak 52.5 trilyon doların (38.6 trilyon euro’nun) kontrolünü ellerine geçirdiler. Gayri resmi rakamların, bu rakamdan çok daha fazla olduğu ileri sürülüyor.
NOKTA COM ETKİSİ
Bugünkü servetin yüzde 40’ı, beş yıl önce yoktu. Çin dışında paranın büyük bölümü, geleneksel pazarların elinde bulunuyordu. Bir başka deyişle büyük sermayelerin. Tekelleşen bu çevrelerin zenginliğinden pay almak mümkün görünmüyordu. Oysa teknolojinin gelişimi, nokta com şirketlerinin ortaya çıkışı, değişik alanlarda da zenginlik sağlanabileceğini gösterdi. Nokta com şirketleri daha önce de vardı. Bunlar, internet ortamında kurulan şirketlerdi, işyeri, personel, demirbaş eşya gerektirmiyordu. Milyonlarca girişimci, bu alanda hayal kırıklığına uğramıştı. Bugün enformasyon teknolojisinde daha akılcı davranan, boşlukları daha iyi gören girişimcilerin birkaç hafta içinde dolar milyoneri olması işten bile değil.
Zenginler ve süper zenginler… Bu azınlığın, ekonomi ve toplumlar üzerindeki etkilerini bilimsel olarak ilk inceleyen kişi, İsveç asıllı Amerikalı araştırmacı gazeteci Ferdinand Lundberg’di. 1968 yılında yayınladığı bir kitapta, ABD’nin 1930’lardan beri milyoner olan köklü 60 kadar ailesini incelemiş, nüfusun yüzde l’inin, sermayenin yüzde 65’ini kontrol ettiği sonucuna varmıştı. Üstelik ABD, tekelleşmelere karşı sert yasaları olan bir ülkeydi.
ZENGİNLİĞİN ÖLÇÜSÜ
Bugün zenginliğin ölçüsü ne? Ne kadar paranız varsa zenginsiniz ya da süper zenginsiniz? Bunun için ‘net serveti yüksek birey’ tanımlaması kullanılıyor. Eğer yatırım yapacak fazladan bir milyon dolarınız varsa, bu para sizin günlük yaşam standardınızı bozmuyorsa siz ‘zenginsiniz’ demektir. Beş milyon dolarla 50 milyon dolar arası bir servete sahipseniz, ‘net serveti çok yüksek birey’siniz.
50 milyon doların üzeri ise, ‘net serveti ııltra yüksek birey’ sınıfına giriyorsunuz.
Şüphesiz ki bu tanımlamalar arasında kesin çizgiler bulunmuyor. Uluslararası yatırım bankaları, kendilerine göre sınıflama yapabiliyor. Hatta bazıları, serveti 100 bin dolarla bir milyon dolar arasında olanları da yabana atmıyor.
Onlar ‘hali vakti yerinde’ kişiler, ABD’de küresel servet dağılımı raporunu her yıl, ABD’nin en büyük bankası Bank of America’nm Servet Yönetimi Departmanı Merrill Lynch Wealth Management ve enformasyon teknolojisi alanında önde gelen danışmanlık şirketlerinden Fransız Capgemini birlikte yapıyordu. Geçen yıl Capgemini ve menkul kıymetler yöneticisi Amerikan şirketi RBC Wealth Management bu işi üstlendi. Bunlar, menkul değerler yöneticisi büyük kurumlar. Avrupa’da ise Credit Suis-se, Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC, UBS gibi büyük bankaların farklı birimleri değerlendirme yapıyor. Hatta Bentley, Maybach, Rolls Royce gibi lüks otomobil üreticileri bile insanların zenginliğini ölçüyor. İngilizlerin dünyaca ünlü lüks otomobil markası Rolls Royce, bütün dünyada 80 bin ultra yüksek servetli kişi belirlemiş. Listedekiler, üç ya da dört malikane, ortalama sekiz otomobil sahibi. Dörtte üçünün özel uçağı ve mega yatı var. Bu demektir ki, milyoner de olsanız Roll Royce’un listesinde yer alamıyorsunuz.
30 MİLYONUNUZ VARSA
Gelelim süper zenginlere. En az 30 milyon dolarınız varsa, süper zengin sınıfına girersiniz. Bunların bütün dünyada sayısı 200 bine yakın. Toplam servetleri de 27.7 trilyon dolar.
Peki milyarderler nerede? Onlar özel bir kategoride. Fazladan bir milyar dolarınız veya daha fazla paranız varsa siz özel bir kişisiniz demektir. Dünyada 2 bin 200 kadar milyarder var. Bunlar toplamda, 6 trilyon 516 milyar dolar servete sahip. Milyarder başına ortalama 3 milyar dolarlık bir servet düşüyor. Milyarderler, net serveti ultra yüksek bireylerin yüzde 1 ‘ini oluşturuyor. Yaş ortalamaları 62. Yü/de 87’si erkek. Yüzde 68’i yüksek Öğrenim görmüş.
Bir başka ilginç istatistiğe göre zenginlerin yüzde 65’i kendi servetlerini kendioluştur-muş. Yüzde 19’u mirastan dolayı zengin olmuş.
Yüzde 16’sı kendilerine kalan mirası çoğaltmış. Ultra zenginlerin yüzde 12’si kadın. Kendi servetlerini oluşturan zenginler, bankacılık, finans ve yatırımcılıktan zengin olmuşlar.
Zenginlik getiren kalemlerin başında, bankacılık ve finanstan sonra lüks tüketim sektörü geliyor. Lüks tüketime en çok ilgi gösteren kıta ise Asya. Önümüzdeki yıllarda Asya’dan daha çok süper zengin veya milyarder çıkması bekleniyor.
KUMARLA GELEN SERVET
Para ile oynamak, alım satım yapmak, paradan para kazanmanın en kolay yolu olarak görülüyordu. Fakat son yapılan araştırmalardan anlaşılıyor ki, en büyük kazanç kumar sektöründe. Dünyanın en zengin kumar bölgesi neresi dersiniz? Las Vegas mı? Monte Carlo mu? Hayır. Portekiz’in eski kolonisi, bugün Çin Halk Cumhuriyeti’nin iki özel yönetim bölgesinden biri olan Macau, Dünya Bankası tarafından, kişi başına gelirde, bankacılık zengini Lüksemburg, petrol zenginleri Norveç ve Katar’dan sonra en zengin dördüncü bölge seçildi. Macau’da kişi başına düşen gelir, 93 bin 740 dolar. Bu zenginliğin tamamını da kumara borçlular. 2006’da kumar merkezi olmadan önce bu rakam 17 bin 400 dolardı. 2049 yılma kadar özel statüsünü koruyacak olan Macau, geçen yıl 45 milyar dolar kumar geliri elde etti. Las Vegas’m kumar geliri sadece 6.5 milyar dolar. Macau, Las Vegas’a yedi kat fark atıyor. Fakat Macaulular biraz fazla ileri gitmiş olmalılar ki polis, yasa dışı 600 milyon dolarlık Dünya Kupası bahsi oynatıldığı gerekçesiyle büyük bir yolsuzluk soruşturması açmış. Söz konusu kumar olunca bu soruşturmanın hiçbir yere varmayacağı kesin.