Girişimcilik Haberleri

Zeytinyağını bırakıp ‘elma’ satıcısı oldu!

Zeytinyağı ihracatçısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı iken radikal bir karar alıp ortağı ile birlikte bilişim işine girmeye karar veren Metin Olken, bugün Türkiye’nin en büyük Apple Yetkili Satış Noktası (APR) konumunda. Türkiye’nin dokuz ilinde 12 mağazayla faaliyet gösterdiklerini söyleyen Olken, “Bu yılı 120 milyon TL ciro ile tamamlayacağız” diyor.

Girişimci Metin Ölken’in hikayesi, zeytinyağından bilişime uzanan ilginç bir yolculuğu içeriyor. Ölken, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölü-mü’nden mezun olduktan sonra çeşitli holdinglerde profesyonel olarak dış ticaret alanında çalışırken, o zamanki ve bugünkü ortağı Kerim Mümtazoğlu ile zeytinyağı ihracatı işine girmeye karar verdi. Rast Gıda adı ile .2008 yılma kadar bu işe devam etti. Kamuoyu Ölken’i Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin (ZZTK) başkanlığından tanıyor. Ancak oğullar da çalışma hayatına girince işler değişti. Genç kuşaktan, “Bir başka alanda iş yapalım, zeytinyağını bırakalım” isteği geldi.

Metin Olken

Bunun üzerine yükselen sektörlerin fizibilite çalışmalarına başlandı. O sırada Türkiye’de Apple mağazasını açma yetkisine sahip Bilcom’un dışında da Apple başka girişimcilere mağaza açma yetkisi vermeye başlamıştı. Böylece Pupa’yı kurmaya karar veren Ölken ve Mümtazoğlu, ilk Apple Yetkili Satış Noktası’nı (APR) Akatlar Mayadrom’a açtı.

2011 yılında Apple’m Türkiye ofisini açması üzerine 2012 yılından itibaren Bilcom sadece distribütör olarak yola devam etmeye başladı. Bu da Pupa’nın büyüme sürecine hız kattı. Pupa, bugün İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli illeri dahil olmak üzere toplam 12 mağaza ile Türkiye’nin en büyük APR’si konumuna ulaştı.

BEŞ MAĞAZA AÇILIŞI

Bugün Türkiye genelinde toplam 24 APR’nin faaliyet gösterdiğini söyleyen Pupa Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, bu noktaların 12’sinin kendilerine ait olduğunu ve böylece Türkiye’de bu anlamda Apple’ın en büyük iş ortağı olduklarını vurguluyor. Türkiye’nin Apple için özel bir anlam ifade ettiğini belirten Ölken, “Apple bir META bölgesi yarattı. Bunun açılımı Middle East Turkey Afri-ca. Yani Apple sadece Türkiye’yi ayrı bir bölge olarak konumlandırdı. Bu Apple için dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor” diyor.

Beş haftada beş ilde beş Apple Yetkili Satış Noktası (APR) açılışı yaparak mağaza sayısını yediden 12’ye, faaliyette bulundukları il sayısını da dörtten dokuza çıkardıklarını ifade eden Ölken, Apple için aynı alanda faaliyet gösteren bir başka şirketten de bu APR’leri satın aldıklarını sözlerine ekliyor.

150 KİŞİLİK İSTİHDAM

İstanbul’da dört, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Samsun, Gaziantep, Mersin, Adana ve İzmir’de ise birer mağaza ile faaliyet gösterdiklerini belirten Ölken, “Trabzon ve Diyarbakır, hedeflediğimiz iller arasında yer alıyor. Ancak Apple şu an Anadolu’daki mağazaların performanslarını ölçüyor. Bu nedenle açmayı hedeflediğimiz mağazaları 2015’in ikinci yansından sonra hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuşuyor.

Şirket, bugüne kadar açılan mağazalar için toplam 10 milyon TL yatırım yaptı. Bugün Pupa mağazalarla birlikte toplam 150 kişiye istihdam sağlıyor. 2010 yılında iki mağazayla toplam 9 milyon TL ciro yapan Pupa, 2013 yılını 82 milyon TL ciro ile kapattı. Ölken, 2014 yılında ise 12 mağazayla 120 milyon TL ciro hedeflediklerini söylüyor.

PUPADEMİ İLE EĞİTİM VERİYOR

Pupa olarak Pupa Bilişim çatısı altında ‘Pupademi’ adıyla bir eğitim akademisi de kurduklarını vurgulayan Ölken, bu kapsamda isteyenlere Apple cihazlan konusunda 3-6 ay arasında değişen eğitim programları verdiklerini ifade ediyor. Ölken, eğitimin de işlerinin bir parçası olduğunu ve bu kapsamda gerek özel sektör gerekse kamuya eğitimler verdiklerini ve yazılımlar geliştirdiklerini anlatıyor.

Metin Ölken, eğitim kurumlarma Ipad ve Ipad ile ilgili eğitimler verdiklerini ifade ediyor. Örneğin Bah-çeşehir Koleji’nin 35 değişik kampüsünde 1 ve 5’inci sınıflardaki 5 bin öğrenci ile bin 500 öğretmene Ipad eğitimi verdiklerini belirtiyor. Eğitime yönelik uygulamalar ve Apple’ın kendi özel programları konusunda eğitimler verdiklerinin de altını çizen Ölken, şöyle devam ediyor:

“Bu yıl da Bahçeşehir Koleji’nde 2 ve 6’ncı sınıflarda aynı eğitimleri vereceğiz. THY çalışanları için kokpit konusuna yönelik olarak Ipad eğitimleri verdik. Şimdi hastanelerle benzer bir çalışma yapmak üzereyiz. Bunun dışında kendi yazılım ekibimiz var. Bu ekip örneğin okulların servisleri için bir yazılım geliştiriyor. Veliler, Ipad’e yüklenecek olan bu yazılımla çocuklarım servislerinden de takip edebilecek. Bunun için servis şirketleriyle görüşüyoruz.”

“PARKENİN NEREDEN ALINACAĞI BİLE BELLİ”

APR’ler standart bir büyüklük ve görünüme sahip olmak zorunda. Tüm APR’lerin tasarımı aynı ve mobilyaları da aynı yerden geliyor. Apple’ın mağaza açarken çok ciddi standartlar getirdiğini belirten Ölken, öncelikle üç yıllık bir iş planının çıkarıldığını belirtiyor. Mağazanın önünden geçen insan sayısından mağazanın içinde hangi duvarda hangi görsel olacağına kadar Apple’ın karar verdiğini ve mağazaların Apple tarafından sürekli denetlendiğini söyleyen Ölken, şöyle devam ediyor:

“Biz bu sürece hiçbir şekilde müdahale etmiyoruz. Örneğin mobilyalar Almanya’da bir şirkete ürettiriliyor. Mağazanın şekline göre hangi ürünün nerede duracağına Apple karar veriyor. Parkenin bile nereden alınacağını onlar söylüyor. Elemanları online sınava tabi tutuyor. Gizli müşteri uygulamasından mağazalar 100 almak zorunda. Tek müdahale etmediği şey ise satış fiyatı. Bunun dışında Apple’ın belirlediği tüm standartlara uymak zorundayız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu